Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeinen neuvostojohtaja Gorbatšov paljastaa: Jeltsin yritti itsemurhaa

1980-luvun neuvostojohto oli hätkähdyttävän raihnaista – Mihail Gorbatšovin kuvaamana

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Denis Sinjakov
Mihail Gorbatšovin uudistusmielinen perestroika kesti viisi vuotta. Hän toimi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerinä 1985–1991 ja Neuvostoliiton presidenttinä 1988–1991.
Mihail Gorbatšovin uudistusmielinen perestroika kesti viisi vuotta. Hän toimi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerinä 1985–1991 ja Neuvostoliiton presidenttinä 1988–1991. Kuva: Denis Sinjakov
Arvio: kirjat
Mihail Gorbatšov: Näin sen muistan. Suom. Mirko Harjula. Minerva. 564 s.

Viimeinen neuvostojohtaja Mihail Gorbatšov kiittää kirjassaan Nikita Hruštšovia siitä, että tämä purki Stalinin henkilökultin ja vankileirit. Gorbatšovia itseään saa kiittää siitä, että hänen peräsimessä ollessaan romuttui koko neuvostosysteemi – ei pelkästään osa lieveilmiöistä.

Neuvostoliiton manalle menoa Gorbatšov ei tosin lue ansiokseen, vaan Boris Jeltsinin kaltaisten ketkujen juoneksi. Hänestä neuvostovaltion olisi kuulunut uudistua ja jatkaa eloaan.

Näin sen muistan -kirjaa Gorbatšov kutsuu "lopulliseksi esitykseksi elämäntarinastani", vastaukseksi siihen, "kuinka poliittiseen kohtalooni ratkaisevasti vaikuttaneet olosuhteet lopulta pääsivät muodostumaan". Painavan historian tulkintaa siis.

Näin sen muistan

Mihail Gorbatshov

Kustantaja: Minerva

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, politiikka

Etelä-Venäjällä 1931 syntynyt Gorbatšov oli maalaispoika, köyhistä kolhoosioloista, ja hänenkin sukuaan virui Stalinin leireillä. Hän läpikäy nuoruuttaan sodan ja kauhun alla, ja sitä, miten pääsy 1950 Moskovan yliopistoon mullisti näkökulman. Ja miten Raisan (o.s. Titarenko) tapaaminen mullisti elämän.

Ura nousi. Gorbatšov päätyi alle 50-vuotiaana Nkp:n kärkiryhmään, nuorukaiseksi ukkokerhoon. Suojelijoihin lukeutunut pääministeri Aleksei Kosygin onnitteli: "Olen todella iloinen, että kuulutte nyt joukkoomme." Ja siitähän kyse oli, kuulumisesta joukkoon, jolle lankesi nomenklaturan huvilat, autokuskit ja Sotšin lomat.

Gorbatšovin sisäkuvat huipulta paljastavat paljon: pyhää nokkimisjärjestystä, juonittelua ja kyttäilyä, jossa uumoiltiin Leonid Brežnevin kuolinhetkeä. Politbyroo piti joskus vartin kestäviä istuntoja, kun johtaja ei kauempaa jaksanut.

Silmälläpidosta hän vihjaa, että Raisan kanssa he pohtivat herkimpiä aiheita aina ulkosalla, poissa mikrofonien ulottuvilta. Elämä oli valvottua ja suljettua, eivätkä johtajat liioin yksityisesti tapailleet.

1970–80-luku piirtyy shakespearelaisena valtasokkelona. Voimiensa ehtyessä Juri Andropovin epäonnistui junailla Gorbatšov seuraajakseen, joten 1984 keulille nousi sairaan vahamainen Konstantin Tšernenko. Gorbatšovin aika koitti keväällä 1985.

Gorbatšov arvioi Andropovia suopeasti. Varmasti KGB:n johtaja tunsikin maan pysähdystilan, mutta hänen suuresta reformi-innostaan ei voi vakuuttua. Jos jonkinlaista muutostahtoa olikin, voima ja aika loppui.

Vuodet 1985–91 olivat Gorbatšovin etsikkoaikaa. Hän kuvailee terävästi konstellaatioita, omasta kulmastaan, eivätkä perestroikan vastaleirit jää epäselviksi. Oli vuorenkorkuisia esteitä: puolueen, talouden, armeijan ja KGB:n etujaan varjelevat miljoonat byrokraatit. Alkuun herui kyllä tukea – kansalta – mutta sekin haihtui taloudellisen alamäen tahtiin.

Artikkeliin liittyvät

Varjokseen Gorbatšov sai Boris Jeltsinin. Kirjoittajan tappio valtataistelussa värittää osin kuvaa, mutta ei hän aivan kohtuuttomasti Jeltsiniä rusikoi: epävakaa populisti, demokraatti jos demokratia ajoi hänen tavoitteitaan, juoni mies. . . Jeltsinin toimia vaaran hetkillä hän nimittää "juhlimiseksi ruttoaikana".

On uusi tieto, että syksyllä 1987 Jeltsin ensin yritti itsemurhaa – paperisaksilla! – ja sairaalasta päästyään pyysi siirtoa eläkkeelle. Siihen ei ihme kyllä suostuttu.

Jälkikäteen tuntuu pienoiselta ihmeeltä, että perestroika hengitti sentään viitisen vuotta. Vaikeuksissa Gorbatšov reagoi liikuttavan leniniläisittäin, hakien ohjeita kumousjohtajan kirjoista – hieman kuin rakentaisi ydinvoimalaa dialektisen materialismin opein.

Voi aistia, miten Andrei Saharovin kuolema 1989 syvensi kriisiä ja jätti opposition yksin Jeltsinin käsiin. Elokuun 1991 suhteen Gorbatšov antaa kehuja Jeltsinille, mutta tuomitsee tämän solmiman (Neuvostoliiton lakkauttaneen) Belovežin sopimuksen tyystin laittomaksi.

Ulkosuhteisiin kirja tarttuu niukasti. Ensimatkojaan länteen Gorbatšov pui innostuneemmin, ja Italian johtokommunisti Enrico Berlinguerin hautajaiset 1984 hän koki täysin häkellyttävänä. Että presidentti Alessandro Pertini "kumarsi kansan puolesta oppositiopuolueen johtajan arkun äärellä", ja että seremoniaan Roomassa saapui satojatuhansia ihmisiä. Uutta neuvostokasvatille.

Neuvonpidot presidentti Ronald Reaganin kanssa saavat osittaista lisävaloa. Mystiseksi jää toteamus, että 1986 Reykjavikin kokouksen alussa Reagan "menetti malttinsa", ja että tilanne rauhoittui vasta ulkoministerien voimin.

Teos täydentää Gorbatšovin aiempia (suomentamattomia) muistelmia. Selkoa tehdään enemmän puoluekysymyksistä ja perheasioista kuin maailmanpolitiikasta. Ratkaiseva huippukokous Maltalla joulukuussa 1989 ei saa nyt edes mainintaa.

Jos Gorbatšov pitää jostakin erikseen muistaa, niin kahdesta asiasta: hän antoi sisäisen vapauden kansojen vankilaan ja avasi tien ulos kylmästä sodasta. Eivät ole mitään pikkumeriittejä.

Tänään, neljännesvuosisata myöhemmin, nuo samat linnaleirit kohoavat taas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat