Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mankell puhuu kuolemasta luolien ja jääkauden voimalla

Menestysdekkaristi kirjoittaa elävästi ja paikoin löysästi syövästä ja kaikista muista ongelmista

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Adam Ihse lehtikuva
Esseemäiset jaksot ovat Henning Mankellin uusimman kirjan parasta antia.
Esseemäiset jaksot ovat Henning Mankellin uusimman kirjan parasta antia. Kuva: Adam Ihse lehtikuva
Arvio: kirjat
Henning Mankell: Juoksuhiekkaa (Kvicksand) Suom. Tuula Kojo. Otava. 377 s.

Henning Mankell tunnetaan tietysti jymymenestyksestään dekkaristina. Muunlaisiakin kirjoja hän on kirjoittanut jo 1970-luvun alusta, mutta ei ennen tämänkaltaista.

Mankell aloitti Juoksuhiekan kirjoittamisen saatuaan kuulla syöpädiagnoosistaan. Hän on kirjoittanut myös päiväkirjaa, josta tässäkin lehdessä on julkaistu otteita.

Juoksuhiekkaa sisältää kuitenkin paljon enemmän kuin syöpäpäiväkirjan. Mankell kertoo kyllä perin pohjin reaktiostaan sairauteensa. Hän käy läpi tilanteita, joissa on joutunut kohtaamaan kuoleman.

Juoksuhiekkaa

Henning Mankell

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, esseet, yhteiskunta

Jos Mankellin Wallander-dekkarit olivat usein melkoisia tiilikiviä, nyt hän osoittautuu taitavaksi anekdoottien kertojaksi. Ei voi olla liikuttumatta, kun hän kuvaa 17-vuotiasta aidsiin kuolevaa tyttöä tai viisi- ja kolmevuotiaita kadulla eläviä veljeksiä Maputossa.

Väliin hän sirottaa muistumia lapsuudesta. Ensi kertaa Mankell kirjoittaa hetkistä, jotka ovat olleet tärkeitä hänelle itselleen. Saamme tietää, että hänen äitinsä jätti perheen, ja että Mankell sai pelätä menettävänsä isänsäkin.

Afrikka on läsnä monissa tarinoissa, onhan Mankell viettänyt pitkiä aikoja Mosambikissa teatteriohjaajana. Pari kertaa hän on ajatellut kaiken pian pimenevän, kun ryöstäjät ja virtahevot ovat uhanneet.

Juoksuhiekkaa ei siten ole mikään piinaava tunnustuskirja tai sairaskertomus. Kuolema kohdataan ja otetaan tyynesti vastaan, sikäli kun se ennalta on mahdollista.

Kirja sisältääkin koko sarjan mietelmiä tuhon ja luovuuden voimista. Mankell pohtii moneen otteeseen, miltä maailma näyttää seuraavan jääkauden jälkeen. Maailman ongelmat painavat, kuten myös huoli ydinjätteiden kohtalosta. Pohdinnan kohteeksi nousee muinaisten luolamaalausten tekniikka ja taiteellinen arvo.

Nämä esseemäiset jaksot ovat usein kirjan parasta antia. Pari kertaa harmittaa, että kehittelyt katkaistaan liian aikaisin.

Ruotsissa Juoksuhiekkaa on otettu vastaan kauttaaltaan hyvin suopeasti. Sen voi katsoa johtuvan kirjan elävästä tyylistä ja Mankellin aseistariisuvasta tavasta paljastaa tuntemuksiaan ja heikkouksiaan. Sekä tietysti kertoa heltymättömästä taistelusta oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Ongelmia onkin haalittu kirjaan roppakaupalla. Tulee tunne, että huippumenestyneen ja sairastuneen yhteiskunnallisen osallistujan kirjaa ei kerta kaikkiaan saa kritisoida.

Kyllä saa. Hyvien jaksojen lisäksi Mankellin kirjassa on paljon löysää. Välillä tyyli on kuin iltapäivälehden kolumnista yhden lauseen muka painokkaine kappaleineen.

Eikä se yhteiskunnallinenkaan puoli aina suju saumattomasti: Mankell muistelee, kuinka Vietnamin hyökkäys Kamputseaan oli hänelle ongelma, kun ensin Vietnamin kansa oli sankarillisesti puolustautunut Yhdysvaltoja vastaan.

Aika outoa on jättää mainitsematta, että Vietnamin hyökkäys lopetti myös yhden historian hirvittävimmistä kansanmurhista.

Mutta ansiot toki selättävät puutteet, ja voin pääosin olla samoilla linjoilla kuin liikuttavan yksimieliset ruotsalaiskriitikot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat