Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahoista miehistä kirjoittavan James Ellroyn uusin romaani on pettymys

Itsensä nykyajan Tolstoiksi julistanut James Ellroy kirjoittaa vaihtoehtoista historiaa

Kulttuuri
 
Juri Nummelin
Pekka Sakki Lehtikuva
James Ellroyn uusimman romaanin suomennos valmistui nopeasti.
James Ellroyn uusimman romaanin suomennos valmistui nopeasti. Kuva: Pekka Sakki Lehtikuva
Arvio: kirjat
James Ellroy: Perfidia – petoksen piiri. Suom. Juha Ahokas. Like. 896 s.

James Ellroy on useaan otteeseen ilmoittanut olevansa nykyajan Tolstoi, tärkeä historiallis-filosofinen kirjailija, jonka aiheena vain on toisen maailmansodan jälkeinen Los Angeles.

Miten tähän sopii se, että suurin osa Ellroyn kirjojen henkilöistä on fiktiivisiä? Tai se, että hänen lauseensa on lyhyttä ja toisteista, tai se, että kirjat ovat täynnä väkivaltaa, rasismia ja vastenmielistä seksiä?

Ellroy kirjoittaa vaihtoehtoista historiaa, mutta vaihtoehtoinen ei tässä tarkoita keksittyä, vaan tyyliä. Ellroy luo historian kuin sen voisi tiivistää 1950-luvun tabloidien otsikoihin: Japsiperhe tapettu omilla samuraimiekoillaan! Hullu kirurgi leikkelee kinuskeista japsien näköisiä! Viinahullu poliisi murskaa kommarien vallankumousringin!

Perdifia - petoksen piiri

James Ellroy

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit, jännitys

Juuri tällaisia asioita esittelee Ellroyn uusi romaani Perfidia – petoksen piiri.

Motiivit ovat samalta sylttytehtaalta kotoisin: ahneus, viha ja kateus ohjaavat historiaa enemmän kuin rationaaliset päätökset.

Ellroy siirtää kovaksikeitetyn dekkarin kliseisimmät kehittelyt keskelle suuria yhteiskunnallisia muutoksia. Perfidian keskiössä ovat Pearl Harborin hyökkäyksen jälkeiset amerikanjapanilaisten siirrot internointileireille. Siinäkin suhmuroivat suurta valtaa nauttivat korruptoituneet poliisit.

Ellroyn historianfilosofia kiteytyy kysymykseen: onko mitään muuta kuin salaliittoja?

Nopeasti suomeksi saatu Perfidia aloittaa Ellroyn uuden kvartetin. Se kattaa vuodet ennen aiempaa Los Angeles -kvartettia, johon kuuluu sellaisia mestariteoksia kuin Musta dahlia ja Suuri tyhjyys.

Glenn Millerin jazzkappale Perfidia on romaanissa toistuva motiivi, uskottomuutta tai petosta ilmaiseva sana, joka kuvaa myös koko historiaa.

Ilman uskottomuutta ja petoksia meillä ei olisi Yhdysvaltoja. Pahojen miesten häikäilemätön toiminta on taannut yhteiskunnallisen jatkuvuuden. Ellroy selvästi rakastaa pahoja miehiään.

Lopulta Perfidia on kuitenkin pettymys. Ellroyn henkilöistä suurin osa on samanlaisia: pakkomielteisiä. Kaiken nielaisevan pakkomielteen kuvaus jää Ellroylla helposti pinnalliseksi, niin tässäkin.

Vaikka ei Ellroy missään nimessä pyrikään kirjoittamaan psykologisesti uskottavaa kirjallisuutta. Hänen motiivinsa ovat suurempia: luoda Yhdysvalloille pahan mytologia.

Samalla Perfidiasta puuttuu kuitenkin yksi asia, joka teki Los Angeles -kvartetista mestarillisen: jännitys.

Pitkälliset rikoksen selvittelyt jäävät juonittelun ja salaliittokuvitelmien alle. Kirjan läpikahlaaminen tuntuu välillä pitkäpiimäiseltä.

Pettymys voi osaltaan johtua suomennoksesta. Juha Ahokas vaikuttaa työskennelleen turhaan nopeasti. Eniten rasittaa hän-sanan liikakäyttö, kun henkilöiden sukupuolet menevät jatkuvasti sekaisin.

Usein hän kuitenkin onnistuu tavoittamaan Ellroyn kiihkeän tyylin. Ehkä niissä kohdissa Ellroy on itsekin ollut vedossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat