Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nick Caven uusin teos koostuu alun perin oksennuspusseihin kirjoitetuista proosarunoista

Runot käsittelevät luomistyötä ja ikävää vaimon luo

Kulttuuri
 
Nick Caven proosarunot on ensin kirjoitettu oksennuspusseihin.
Nick Caven proosarunot on ensin kirjoitettu oksennuspusseihin.
Arvio: kirjat
Nick Cave: Balladi pahasta olosta (Sick Bag Song). Suom. Einari Aaltonen. Like. 176 s.

Arvostettu rockmuusikko Nick Cave oli viime kesänä Pohjois-Amerikan kiertueella Bad Seeds -yhtyeensä kanssa. Sen aikana hän kirjoitti erikoisen kirjan, joka julkaistaan ympäri maailmaa tänään.

Cave luonnosteli kirjansa tekstit 22 kaupungin kiertueella lentokoneiden oksennuspusseihin. Niihin viittaa alkuperäinen nimi, ja pussit on painettu kirjaan rytmittämään sitä.

Teksti muistuttaa katkonaista tajunnanvirtaa ja tarinallista proosarunoa. Mukana on havaintoja ja tuntemuksia matkan varrelta, muistumia ja uusien kappaleiden sanoituksia, mietteitä muusista ja enkeleistä.

Balladi pahasta olosta

Nick Cave

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Päiväkirjat

"Olen hermojärjestelmä, joka käy riimeillä ja aaveilla", Cave toteaa kirjassa. Hän paljastaa ohimennen värjäävänsä hiuksiaan mustiksi. Se muistuttaa, että Australiassa vuonna 1957 syntynyt muusikko ei ole enää nuori.

Vaikka ollaan kiertueella, Cave ei kerro paljoakaan esiintymisestä tai soittamisesta. Hetkiä juuri ennen ja jälkeen keikkojen on mukana, mutta enimmäkseen ollaan niiden välissä: lentokoneissa ja muissa kulkuvälineissä, hotelleissa ja takahuoneissa.

Välillä Cave pudottelee muiden muusikoiden nimiä, Johnny Cashin tai Patti Smithin. Hän muistelee pitkään vierailua Bryan Ferryn luona. Mukana oli kaksosia odottava vaimo.

Kaksi teemaa nousee esiin muiden yli: luomistyö ja vaimon ikävöinti. Paikoin hän puhuttelee vaimoaan suoraan, usein murehtii, kun puheluihin ei vastata kotona merten takana.

Calgaryssa kesken kävelyretken Caven päähän iskee sanoitus, joka on pakko kirjoittaa muistiin. Vapaapäivä kuluu yötä myöten tekstiä rustatessa. Kirjan ehkä mielenkiintoisimmassa kohtauksessa Cave kertoo, että hänelle inspiraatio on pakottava voima, joka myös aiheuttaa pahaa oloa.

Se tuntuu sopivan Nick Caven vimmaiseen musiikkiin. Vaikka ikää on kertynyt ja huumeet ovat vaihtuneet perhe-elämään, rauha ja seesteisyys eivät näytä kuuluvan ainakaan Caven kiertue-elämään.

Balladi pahasta olosta ei kuitenkaan ole dokumentti, ja usein on vaikea sanoa, mikä siinä on tarkkaan totta. Kirjan lähin sukulainen on Iain Forsythin ja Jane Pollardin ohjaama, viime vuonna meilläkin nähty elokuva 20,000 Days on Earth, jossa seurattiin Cavea toden ja sepitteen rajamailla.

Osat kirjasta ovat epäilemättä tositapahtumia, ja jotkut osat tunnistaa helposti kuvitelmiksi tai vertauskuviksi – kuten kohtaamisen lohikäärmeen kanssa Edmontonissa, vaikka Cave kuvaa sitä yhtenä tapahtumana muiden joukossa.

Cave aikoi ensin kirjoittaa kiertueella kymmenen uutta biisiä. Tekstit rönsysivät kuitenkin liikaa, jotta niistä olisi voinut tehdä lauluja. Siksi syntyi kirja, joka muistuttaa Caven sanoituksia ilman musiikkia.

Näinä päivinä Cave lukee kirjaansa kolmessa yleisötilaisuudessa Los Angelesissa, New Yorkissa ja Lontoossa. Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä tekijän oma tulkinta tuo tekstiin.

Einari Aaltonen on onnistunut varmasti haastavassa käännöstyössä hyvin. Synkistelyn sävyt kuulostavat luontevilta.

Balladi pahasta olosta on taiteilijan tilitys ja sellaisena väistämättä vähän itsekeskeinen. Ilman musiikkia se korostuu, vaikka paikoin pilkahtava itseironia lieventää paatosta.

Mitä enemmän Nick Cavea ihailee, sen paremmin kirja uponnee. Ei se silti ole pelkkä fanituote. Jo oksennuspussien kuvittama rakenne on kiinnostava. Ne tuovat mukaan tekijän käden jäljen, käsialan ladotun tekstin rinnalle.

Tekstissä on Caven musiikista tuttuja aineksia ja kiihkeyttä, joka kantaa usein jo sinänsä. Ja mukaan mahtuu yleispäteviä koskettavia hetkiä, jotka avautuvat, vaikkei viettäisi rockmuusikon paimentolaiselämää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat