Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mammuttiromaani väkivallasta ja kaikesta muusta

Roberto Bolañon viimeinen romaani on vaikuttava mutta epätasainen järkäle

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Julian Martin
Roberto Bolaño kirjoitti viimeisen romaaninsa sairaana.
Roberto Bolaño kirjoitti viimeisen romaaninsa sairaana. Kuva: Julian Martin
Arvio: kirjat
Roberto Bolaño: 2666. Suom. Einari Aaltonen. Sammakko. 985 s.

Taas liki tuhatsivuinen järkäle ja merkkiteos. Suomennetulla kirjallisuudella kerrotaan menevän huonosti, ja silti viime aikoina on ilmestynyt yksi jos toinenkin merkittävä suomennos, ja mukana on Thomas Pynchonin Painovoiman sateenkaaren ja Roberto Bolañon 2666:n kaltaisia mammutteja.

Bolañon romaani ilmestyi 2004, vuosi sen jälkeen, kun chileläissyntyinen kirjailija kuoli Kataloniassa 50-vuotiaana maksasairauteen. Bolaño kirjoitti kuolemaa vasten ja aikoi julkaista viitenä eri niteenä, jotta perhe saisi enemmän elantoa.

Vaikka 2666 on melkoinen mammutti, Bolaño on koonnut siihen joukon lyhempiä kertomuksia, jotka sidotaan yhteen paikan ja sattuman voimalla. Melkoinen osa romaanista koostuu sisäiskertomuksista. Se myös helpottaa lukemista: kun yhtenäistä juonta ei oikeastaan ole, kirjaa ei tarvitse lukea kerralla alusta loppuun.

2666

Roberto Bolano

Kustantaja: Sammakko

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

2666 jatkuu sikäli saumattomasti Bolañon puolta ohuemmasta Kesyttömistä etsivistä, että tälläkin kertaa matkataan Pohjois-Meksikoon etsimään kirjailijaa. Mutta nyt siellä pysytään hyvän aikaa.

2666 on suuri kirjallinen leikki, julma ja kaunis, tyyleiltään vaihteleva, melkoinen soppa, jossa on herkkupalojen lisäksi karvaita osia ja laihaa lientäkin.

Siksi siitä ei voi poimia mitään kattavaa teemaa. Bolaño kirjoittaa siitä, miten perusvietit jylläävät, siitä miten kirjallisuus voi pelastaa sen mitä pelastettavissa on julmassa maailmassa. Vaikka romaani on sakeana kirjallisia viittauksia ja leikkejä, on siinä selkeä muistutus siitä, että kirjailijan on tärkeää tuntea maailma kirjallisuuden ulkopuolelta.

Kuten muuan romaanin kymmenistä ohimenevistä henkilöistä, kirjoittamisen lopettanut vanha kirjailija toteaa: "Lyhyesti sanottuna: kokemus on parasta." Bolaño sijoittaa omaa elämäänsä esimerkiksi chileläiseen kirjallisuudentutkijaan: tämä on asunut pitkään Kataloniassa, ja isä oli ammattinyrkkeilijä.

2666 koostuu viidestä osasta. Ensin kerrotaan neljästä nuorehkosta kirjallisuudentutkijasta, jotka kiinnostuvat nimimerkkiä Benno von Archimboldi käyttävästä kirjailijasta. Tämä keksitty hahmo on kuin saksalaisversio Thomas Pynchonista: kirjailija ei koskaan esiinny julkisuudessa, harvat ovat hänet tavanneet ja silti hänelle povataan jopa Nobelin palkintoa.

Tutkijat saavat tietää Archimboldin oleskelevan Meksikossa, joten hekin lähtevät matkaan. Espanjalainen ja italialainen tutkija tavoittelevat ryhmänsä ainoaa naisjäsentä, joka tekee yllättävän ratkaisun.

Kuvitteellisessa Santa Teresan kaupungissa – joka muistuttaa kovasti Ciudad Juarezia Yhdysvaltojen rajalla – tutustutaan seuraavissa osissa chileläiseen yliopistonopettajaan, hänen tyttäreensä ja afroamerikkalaiseen toimittajaan, joka lähetetään tekemään selkoa nyrkkeilyottelusta, mutta joka kiinnostuu aivan muusta.

Bolaño on tutkinut tarkoin Pohjois-Meksikon oloja, ja sen hän teki tiettävästi koskaan käymättä paikalla. Kokonainen jakso esittää vaikuttavan määrän murhattuja naisia ja heidän elämäntarinoitaan. Se kertoo myös korruptiosta ja huumekaupasta. Pari poliisia yrittää epätoivoisesti taistella vastaan, löytää syyllisiä, vaikka välillä annetaan ylemmän tahon määräyksiä jättää tutkimukset sikseen.

Bolaño on ilmeisen tahallaan tahtonut rikkoa normeja vastaan: tämä karmiva jakso on nimittäin uuvuttavan pitkä. Kirjailijan kertojantaidot tulevat vaikuttavasti esiin, mutta vähempikin ruumiskasa riittäisi.

Yhden poliisin nimi on Lalo Cura, toisin jäsennettynä La Locura, mikä tarkoittaa hulluutta. Sillä melkoinen hullunmylly Bolañon romaanissa on meneillään, niin Meksikossa kuin muuallakin. Väkivallasta, ihmisen pimeistä puolista, joille ei anneta mitään helppoa selitystä.

Väkivalta voi nimittäin puhjeta myös spontaanisti: germanistit mukiloivat Lontoossa pakistanilaisen taksikuskin, kun tämä esittää sovinistisia näkemyksiä.

Ja Bolaño tarttuu vielä lopuksi juutalaisten tuhoon ja Stalinin ajan vainoihin. Viimeinen osa on Archimboldin elämänkerta. Paljastuu, että mies oli oikealta nimeltä Hans Reiter. Hän osallistuu saksalaisten hyökkäykseen Neuvostoliittoon, joutuu lopussa sotavangiksi ja saa kirjailijanuralleen sodan jälkeen perin vaatimattoman alun.

Archimboldin osa sisältää monta romaanin parhaimpiin kuuluvaa jaksoa, kuten sisäiskertomuksen neuvostoälykön kohtalosta 1930-luvulla ja juutalaisryhmän hävittämisestä Puolassa. Epätasaisuus tarkoittaa, että romaani tarjoaa koko rahan edestä parasta mahdollista kerrontaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat