Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armoton ja eläimellinen sota

Saksalaissotilas murtuu Venäjän talvessa Audrey Mageen esikoisromaanissa

Kulttuuri
 
Atena Kustannus
Kirjailija Audrey Magee vierailee parhaillaan Suomessa.
Kirjailija Audrey Magee vierailee parhaillaan Suomessa. Kuva: Atena Kustannus
Arvio: kirjat
Audrey Magee: Sopimus (The Undertaking). Suom. Heli Naski. Atena. 332 s.

Toisen maailmansodan tuhot ja kärsimykset olivat valtavat. Varsinkin juutalaisten joukkomurhista on ilmestynyt runsaasti todistajanlausuntoja ja selviytymistarinoita. Irlantilaisen Audrey Mageen esikoisromaani Sopimus kääntää näkökulman saksalaisten puolelle.

Berliiniläinen Katharina menee naimisiin tuntemattoman saksalaissotilaan Peterin kanssa saadakseen leskeneläkkeen, jos mies kuolee. Mies haluaa naimisiin, koska pääsee itärintamalta vihkilomalle. Hääloman aikana pari kiintyy toisiinsa, ja Katharina tulee raskaaksi.

Romaani käy läpi sotavuosia molempien näkökulmista. Katharina elää Berliinissä vanhempiensa kanssa alkuun melko suojattua elämää. Pinnan alla tapahtuu, mutta kirjailija jättää paljon pienten vihjeiden varaan.

Sopimus

Audrey Magee

Kustantaja: Atena

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Käännösromaanit, Kaunokirjat

Puistossa ei ole soveliasta jutella juutalaisnaisen kanssa. Katharina vanhempineen saa suuren ylellisen asunnon, kun omistajat häviävät. Kaapeissa on hienoja vaatteita, vaikka edellisen omistajan turkki kiristää Katharinaa.

Rintamalla kuva on aivan toisenlainen Peterin yksikön edetessä kohti Stalingradia. Sota, kylmyys, lika ja sairaudet tuodaan lukijan silmien eteen kaikessa raadollisuudessaan. Magee pukee sanoiksi sen, mikä historiankirjoituksessa on monesti ilmaistu sanomalla, että saksalaisten pahin vastustaja oli Venäjän talvi.

Sotilaiden päät kuhisevat täitä, varpaat jäätyvät ja kuolioituvat marssisaappaissa, sairaiden miesten ulosteet valuvat ennestään likaisiin vaatteisiin ja haju on sietämätön. Nälkä tekee ihmisestä eläimen kaltaisen.

Saadakseen ruokaa saksalainen sotilas tappaa armotta venäläiskylien siviiliväestöä. Rintamalla ei ole mitään hyvää. Toivoton koti-ikävä jäytää mieltä. Peteriä pitää hengissä vaimon ja lapsen valokuva silloin, kun toverit ympäriltä kuolevat.

Sota saapuu myös Berliiniin, kun liittoutuneet aloittavat ilmahyökkäykset ja pommisuojiin juoksemisesta tulee arkea. Lopulta kaupunki antautuu.

Magee kuvaa sotilaat rintamalinjan molemmin puoli yhtä julmiksi. Berliinin valloittaneet venäläissotilaat raiskaavat ja virtsaavat uhrin päälle.

Romaanin kieli on yksinkertaista, lyhyiden lauseiden tiivistä juoksutusta. Dialogi hallitsee kerrontaa. Romaanin vaikuttavuus ei ole kielessä, vaan sisällössä. Se antaa kasvot toisen maailmansodan hulluudelle.

Kirjan lopussa on pitkä kiitoslista. Magee on haastatellut muiden muassa sodan kokeneita sotilaita ja saanut romaaniinsa vahvaa toden tuntua.

Sodan lisäksi kotirintamalla tapahtuu asioita, jotka nostattavat lukijassa raivoa. Katharinan perheen tuttavapiiriin kuuluu natsimielinen lääkäri, joka ottaa itselleen oikeuden päättää elämästä ja kuolemasta säännöstelemällä antibiootteja ja palauttamalla sotilaita sairauslomalta rintamalle.

Lääkärin kaksinaamaisuus on kuvattu hienosti ja hyytävästi. Ihminen, johon kuvittelee luottavansa, onkin täysi peto.

Kirjailija kuvaa vaikuttavasti myös ruuan käyttämistä propaganda-aseena.

Piiritetyssä Stalingradissa saksalaissotilaita houkutellaan antautumaan veden kielelle nostattavalla sopan tuoksulla. Se vetää puoleensa kangastuksen tavoin, vaikka lopputulos on tiedossa: matka kohti vieläkin kylmempiä Siperian vankileirejä.

Romaanin nimi Sopimus viittaa paitsi sovittuun avioliittoon myös lupaukseen odottaa toista. Romaanin jännitys syntyykin siitä, kuinka käy lopussa. Onko ketään, jota odottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat