Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jörn Donnerin tyly tilinpäätös eduskuntavuosista: "Valheellinen yhteenkuuluvuus on vastenmielistä"

Donner nousi 2013 kansanedustajaksi ja kirjoitti kahdessa vuodessa raportin Suomen ulkoisen aseman muuttumisesta. Hän kertoo myös nauttimastaan ruuasta ja juomasta.

Kulttuuri
 
Kari Pullinen
Jörn Donner kirjoittaa osuvasti vuosien 2013–2015 politiikasta.
Jörn Donner kirjoittaa osuvasti vuosien 2013–2015 politiikasta. Kuva: Kari Pullinen
Arvio: kirjat
Jörn Donner: Pikku Mammutti (Lilla Mammuten). Suom. Kari Koski. Otava. 298 s.

Tänään keskiviikkona on kansanedustaja Jörn Donnerin suuri päivä. Lähes viisikymmentä vuotta kestänyt poliittinen ura päättyy. Se voisi päättyä vieläpä komeasti valtiopäivien päätösistunnossa Finlandia-talossa. Hän ei kuitenkaan osallistu juhlallisuuksiin.

"Voin kuvitella, että eduskunta päättää työnsä seremonioihin, puhemies tarjoaa ehkä kahvit. Tämä valheellinen yhteenkuuluvuus on vastenmielistä, on aina ollut. Siinä herää kysymys, mitä tarkoitetaan todellisella yhteenkuuluvuudella?"

"Lauletaan Maamme-laulu ja jokin kristillinen veisu. Kansallisista symboleista luopuminen on kotimaan politiikassa yhtä mahdotonta kuin urheilussakin. Tämä tapahtuu kuulemma 15. huhtikuuta, neljä päivää ennen äänestyspäivää", Donner pauhaa kirjassaan Pikku Mammutti, joka ilmestyy suomeksi tänään.

Pikku Mammutti

Jörn Donner

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Päiväkirjat

Ruotsiksi kirja ilmestyi maaliskuussa nimellä Lilla Mammuten.

"Piru periköön tämän kirjoittamisen", Donner manaa 22. heinäkuuta 2013, aivan päiväkirjan alussa, ja jatkaa: "Mutta kirjoitan paremmin kuin aikoihin."

Näin todella on, ja niinpä päiväkirjaa lukee mielikseen molemmilla kielillä. Luin kirjan vahingossa ruotsiksi ja vasta sen jälkeen suomeksi, koska en tiennyt, että kirja käännettäisiin.

Päiväkirja alkaa kesästä 2013, jolloin Rkp:n Astrid Thors nimitettiin korkeaan kansainväliseen virkaan ja vapautti edustajan paikan vaaliliiton varamiehelleen Donnerille. Se oli onnenpotku historiankirjoitukselle.

Ilman kansanedustajan asemaa Donner ei olisi pystynyt kirjoittamaan yhtä osuvasti vuosien 2013–2015 politiikasta.

Tosin edustajanuran alku oli hankala, ja Donner kaavaili loikkaavansa demareihin.

"Sdp varmasti toivottaa minut tervetulleeksi", Donner kirjoittaa 7. syyskuuta 2013.

Artikkeliin liittyvät

Toinen vaihtoehto oli oman ryhmän perustaminen.

Kumpaankaan operaatioon Donnerin voimat eivät riittäneet. Tiedä sitten, oliko hänellä todellista halua. Kunhan marisi.

Onneksi Rkp hoksasi lopulta järjestää paikan ulkoasiainvaliokunnasta. Siitä tuli hänelle oivallinen tarkkailuasema.

Donner jos kuka sopi kirjaamaan ylös kehityksen, joka järkytti Suomen turvallisuudentunnetta.

Päiväkirjan alussa, siis syksyllä 2013, Venäjän aikeet olivat vielä arvoitus, mutta kirjan viimeisillä sivuilla suurvalta on jo paljastanut karvansa.

"Kirjoituspäivä, kuten monta tuhatta samanlaista päivää, silti jäytävä huoli siitä mitä itäisessä naapurimaassamme tapahtuu", hän kirjoittaa viime helmikuun 10. päivänä.

Donnerin kirjaa lehteillään vielä vuosikymmenten päästä, kun historiantutkijat ryhtyvät penkomaan, mitä Suomessa tapahtui vuosina 2013–2015.

Pieni Mammutti, Lilla Mammuten on kelpo päivitys Donnerin klassikosta Uudesta maammekirjasta, eikä se kalpene hänen vanhojen raporttiensa rinnalla.

Donnerin päiväkirjat ovat siis yhtä poliittisia päiväkirjoja kuin vaikkapa Erkki Tuomiojan 1990-luvun päiväkirjat, jotka julkaistiin kirjana viime syksynä. Lisäksi Donner kertoo yksityisestä arjestaan.

"On ehkä oman hajaannukseni merkki, että valinta kuhan ja hauen tai rucolan ja muun salaatin välillä on yhtä tärkeä kuin hallituksen ja opposition välillä, sillä erolla, että kuhasta ja hauesta saa maukasta, kun taas sekä hallitus että oppositio ovat kelvottomia juuri nyt", Donner kirjoittaa viime helmikuun 5. päivänä, 82-vuotispäivänään.

Rutiinit toistuvat viikosta toiseen: Donner joko pyytää tai ostaa kalaa ja syö sitä, hakee viinaa ja ryyppää ikäisekseen liikaa, polttaa salaa savukkeita ja sikareja, vaikka tupakointi on ankarasti häneltä kielletty, lukee yksiä kirjoja ja kirjoittaa toisia, tapaa ihmisiä, joista ei yleensä pidä, käy tilaisuuksissa, jotka yleensä ovat tyhjänpäiväisiä.

Ja koko ajan kivistää jostakin kohtaa ruumista.

"Voin huonosti, enemmän huonosti kuin hyvin ", Donner kirjoittaa 2. helmikuuta 2014.

Syöpä uuvuttaa, mutta Donner ei suostu luovuttamaan, koska hänellä on muita suunnitelmia, kuten uusia kirjoja ja elokuvia. Sitä paitsi pojat, Daniel ja Rudolf, tarvitsevat isää.

"Kai minun täytyy kiskoa kuormaa, tarkoitan taloudellisesti", Donner merkitsee 22. tammikuuta 2014.

Päiväkirjaan kirjataan myös vuodenaikojen ja säiden vaihtelua. Kulloisestakin vuodenajasta riippumatta tekstissä on syyskesän tuntua, jatkuvaa alakuloa.

Luonto tuntuu päivä päivältä yhä merkittävämmältä. Ihmiset eivät enää ole niin tärkeitä, paitsi pojat ja myös lääkärit, joita Donner lähestyy suorastaan kunnioittavasti. Arvostukseen on hyvä syynsä: tohtorit järjestävät syöpäsairaalle miehelle jatkoaikaa. Donner pohtii 8. helmikuuta 2014: "Pitäisikö minun kirjoittaa kirja kuolemasta? Sitähän minä teen koko ajan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat