Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selja Ahavan romaanissa jäälohkare putoaa päähän ja lottovoitto tulee kahdesti

Kirjailija piirtää millintarkkaa kuvaa tytöstä, jonka äiti kuolee sattuman uhrina

Kulttuuri
 
Selja Ahava
Selja Ahava
Arvio: kirjat
Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat. Gummerus. 222 s.

Mitä tapahtuu, kun lapsi yhtäkkiä menettää äitinsä? Siis yhtäkkiä. Selja Ahavan (s. 1974) romaanissa Taivaalta tippuvat asiat perheen äiti kuolee päähän putoavan jäälohkareen alle pihatöitä tehdessään.

Juuri äsken Saaran äiti oli, ja nyt ei enää. Miten sellaista voi käsittää? Ja miten siitä voi selvitä?

Kaikkein keskeisin kysymys tässä kohtaa lienee aina: Miksi tämä tapahtui meille? Meidän perheessämme? Olisiko tämä ollut estettävissä?

Taivaalta tippuvat asiat

Selja Ahava

Kustantaja: Gummerus

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Dramaturgina ja käsikirjoittajana työskentelevä Ahava kuvaa tapahtumia ja tuntemuksia lapsen korkeudelta, millintarkkuudella.

Miltä se tuntuu, kun syö viimeiset äidin säilömät pakastemansikat? Kun lopulta uskaltaa tutkia äidin vanhoja tavaroita ja vaatteita, kokeilla niitä päälleen? Miten äiti pikkuhiljaa lakkaa olemasta konkretiaa?

Saaran isä, vaimonsa menettänyt mies, menee pois tolaltaan, tietenkin. Äiti on olemassaolollaan piirtänyt isälle rajat – ja nyt isä on menettänyt ääriviivansa. Harhaisen isän varpaatkin vuotavat, kuuma ja kylmä menevät sekaisin.

Isä käsittelee suruaan perehtymällä kaikkeen mahdolliseen materiaaliin, jota taivaalta on sattunut maailman historiassa tippumaan. Googletus tuottaa faktaa: jäälohkareiden lisäksi on putoillut ainakin lentokoneen ovia, sammakoita, sardiineja. Niiden alle on jäänyt ihmisiä – ja osa heistä kuollut.

Tragedian rinnalle Ahava rakentaa toisenlaisen sattuman luoman konfliktin: Saaran yksin elävä Annu-täti, leskeksi jääneen isän sisko, voittaa lotossa. Eikä vain kerran, vaan kaksi. Asetelma alleviivaa elämän ennakoimattomuutta ja absurdiutta, kohtuuttomuutta ja kohtalokkuutta. Niin järisyttävää, että naurattaa. Se on Ahavan tarkoituskin.

Nuo kaikki elämälle ominaiset piirteet ovat totta ja tunnistettavia. Kärjistämällä ja rinnastamalla Ahava onnistuu kuvaamaan ihmismieltä, jolle mikä tahansa yllättävä muutos voi olla kohtalokas ja raiteiltaan heittävä, vähintäänkin eksistentiaalisiin pohdintoihin pakottava.

Annu-tädin ensimmäinen lottopotti konkretisoituu 15-huoneisessa vanhassa kartanossa. Toinen lottopotti lamaannuttaa Annun sängyn pohjalle kolmeksi viikoksi. Ei hyvä. Tällainen positiivinen tuplasattumakin on näköjään mahdoton kestää. Miksi minä, Annu-täti kysyy.

Jäälohkareen ja lottopotin alle tuupertuneet ihmiset ovat Ahavan käsittelyssä molemmat sattuman uhreja. Niin myös romaanin mies, joka on selvinnyt hengissä kolmesta salamaniskusta. Hänen kanssaan Annu aloittaa kirjeenvaihdon, jonka tarkoituksena on hakea helpotusta sattuman aiheuttamalle tuskalle.

Paitsi että taivaalta voi tippua asioita, myös maa voi pettää, imaista ihmisen sisäänsä, Ahava muistuttaa. Kotien seinien sisällä tapahtuu asioita. Seinärakenteiden sisällä voi johtojen, putkien ja sahanpurun seassa itää siemeniä. Sitten jonain päivänä niistä kasvanut omenapuun oksa voi poksahtaa seinästä läpi – niin kuin Saaran kodissa.

Elämässä sattuu ja tapahtuu – ja kuitenkin se jatkuu. Menneistä aletaan puhua eri aikamuodossa.

Surusta toipuvalle Saaralle menneisyys saa muotonsa Annu-tädin kutomassa matossa. Sen kuteina ovat olleet Saaran pieneksi jääneet vaatteet.

"Ihmeellisintä on kuitenkin oikeastaan se, miten tiivis, tasainen ja jämäkkä se on. Että Annu on voinut kutoa jostain, joka on niin irtonaista ja valuvaa, ulisevaa ja epätodellista, niin selkeän nelikulmion. Sen kumpikin pää on päätelty, sen värit on sommiteltu; siinä se on. Alkaa tuosta, loppuu tuohon. Sen pituinen se."

Huikea elämän ja selviytymisen metafora.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat