Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liisa Rinteen koskettava esikoisromaani kertoo adoptiosta

Kulttuuri
 
Sanna Kangasniemi  
Arvio: esikoiskirja
Liisa Rinne: Odotus. Atena. 181 s.

Kolmetoistavuotiaan Emilia Kuusikedon elämä repeää kahteen osaan, kun hän saa sattumalta selville olevansa adoptoitu. Vanhemmat Aila ja Lasse eivät ole saaneet kerrotuksi siitä, että muutaman viikon elämästään Emilia oli nimeltään Silja Mäkinen.

Liisa Rinteen (s. 1969) esikoisromaanissa Odotus adoptiolla on monta puolta, eikä mikään niistä ole kepeä.

Adoptioäidin pakonomaisen touhukkaaseen rakkauteen sekoittuu hämmennys kasvavasta lapsesta ja kaihertamaan jäänyt suru tyhjästä kohdusta. Puhumaton isä jää ymmälleen lapsettomuuden surun edessä ja miettii myöhemmin: eikö kahdestaankin olisi pärjätty. Biologinen äiti Kerttu ei saa häivytettyä pois antamaansa lasta mielestään.

Kaiken keskiössä on adoptoitu Emilia sekä hänen raivonsa ja surunsa, jotka kääntyvät ensin Aila-äitiä ja sitten Emiliaa itseään vastaan. Kuin parempana itsenä näyttäytyvän "alkuperäisen" Silja Mäkisen lisäksi Emilian mielessä kiertävät jatkuvasti kysymykset liittyen biologiseen äitiin. Kuka ja missä? Ja tietenkin musertavimpana: miksi?

Romaanin selkärankana toimii kahvila, jossa raskaana oleva Emilia istuu odottaen biologista äitiään. Pian syntyvä lapsi on saanut Emilian selvittämään äitinsä henkilöyden ja ottamaan tähän yhteyttä. Kahvilan pöydästä tarina risteilee menneeseen, tarkasti havainnoituihin hetkiin, joissa reaalitodellisuuden asiat, kuten vadelmahillo, nousevat kuvastamaan henkilöiden sisäisiä tuntoja.

Emilian lisäksi muistoja ja tapahtumia nostetaan esiin Ailan ja Lassen kautta. Myös Kerttu ja Emilian lapsuudenystävä Tuovi pääsevät valottamaan tarinaa.

Rinne kirjoittaa napakkaa lausetta, vaikka välillä teksti tuntuukin haaveksivan itsensä tukkoon liiallisilla vertauksilla ja kielikuvilla. Vältelty puhe kukkii tuimana talon nurkissa, nainen ryöpsyy eteenpäin, puheenaiheet ovat kuin metsäpolkuja, silmät leiskahtelevat kuin kylmä yötaivas.

Tampereella asuva, kirjoittamisen maisteriohjelmasta valmistunut Rinne on haastatteluissa kertonut olevansa itse adoptiolapsi. Aihe on siis omakohtainen, eikä teosta voi syyttää näkökulmien puutteesta. Koskettavuuttakin löytyy, adoptio on omiaan herättämään tunteita.

Jokin syvyyden ja tuoreuden viimeinen silaus kuitenkin uupuu. Kun tarina kerrotaan näin monen henkilön kautta, ei lukija pääse ketään oikein aidontuntuisesti lähelle. Ei voi olla miettimättä, millainen tarinasta olisi tullut, jos Rinne olisi suodattanut kaiken adoptiolapsi Emilian raivon ja surun läpi.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoiskirjalle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat