Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuuskirja avaa suomalaisia salatieteitä parapsykologiasta huuruiseen okkultismiin

Valonkantajat-teos taltioi vaihtoehtokulttuurien historiaa ja anekdootteja

Kulttuuri
 
Kaarina Koski   Kirjoittaja on uskomusperinteeseen erikoistunut folkloristiikan dosentti.
Ufokontaktihenkilö Kalevi Riikonen (oik.), Xenox-patsas ja Perttu Häkkinen. Kirjan kuvitusta.
Ufokontaktihenkilö Kalevi Riikonen (oik.), Xenox-patsas ja Perttu Häkkinen. Kirjan kuvitusta.
Arvio: kirjat
Perttu Häkkinen ja Vesa Iitti: Valonkantajat. Välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä. Like.
410 s.

Okkulttiset ilmiöt ovat saaneet viime vuosina julkista huomiota tavalla, jota ei ole Suomessa nähty sitten 1970-luvun. Tuolloinhan ufohavainnoista uutisoitiin lehdissä ja valtion johtokin konsultoi selvänäkijää.

Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin Valonkantajat liittyy ajankohtaiseen trendiin esittelemällä Suomen vaihtoehtoisen henkisyyden merkkihenkilöitä ja heidän ajatteluaan. Kuuluisimpia heistä ovat ehkä suomalaisen teosofian suurmies Pekka Ervast, valtakunnan selvännäkijä Aino Kassinen, natsisympatioistaan tunnettu Pekka Siitoin ja Lemminkäisen temppeliä etsinyt Ior Bock.

Yhteistä esitellyille valonkantajille on henkinen toisinajattelu ja toisin kokeminen sekä pyrkimys luoda omaa oppia, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin.

Valonkantajat. Välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä.

Perttu Häkkinen, Vesa Iitti

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, filosofia

Teosofian ja parapsykologian piirissä esitetty rajukin yhteiskuntakritiikki yhdistyi pyrkimykseen luoda parempi maailma.

Toisena ääripäänä ovat absurdit tai psykedeelinhuuruiset visiot sekä itsetietoisten miesten kyky rakentaa okkulttinen systeemi oman egonsa ja halujensa ympärille. Inspiraation lähteenä saattoi olla kristinusko tai sen kritiikki, länsimaisen esoterian traditio, Kalevala tai kansanomainen noituus, voodoo tai yhteys avaruuteen. Näitä myös yhdisteltiin monin tavoin.

Täysin oma saarekkeensa oli Kauko Nieminen, joka kauppasi eetteripyörteisiin perustuvia kirjojaan ja katsoi tekevänsä tieteellistä tutkimusta.

Esoteerisen ja okkulttisen tai ylipäätään valtavirrasta poikkeavan tietämisen kentästä ei yritetä muodostaa yhtenäistä kokonaiskuvaa, ja lukija ymmärtääkin vähitellen, ettei sellaista voisi edes olla.

Spiritualismin, teosofian ja Ruusu-Ristin piirissä toimivat 1900-luvun alkupuolella paljolti samat henkilöt, joiden välisiin yhteyksiin ja kiistoihin kiinnitetään paljon huomiota. Kuitenkin samaan aikaan tapahtuneet Tattarisuon ruumiinsilpomiset puolestaan tehtiin kansanomaisen noituuden ja Mustan Raamatun opastamina. Kuvaavaa toki on, että rikoksesta epäiltyinä olivat niin vapaamuurarit kuin spiritualistitkin. Valtakulttuurin silmissä kaikki okkulttiset ilmiöt kuuluvat samaan laariin.

Vuosisadan lopun okkulttisissa piireissä korostuvat yhä enemmän katkokset ja eriseuraisuus, vaikka alan harrastajat saattoivat seurata koko kenttää. Kuhunkin liikkeeseen mahtui vain yksi johtaja.

Häkkinen ja Iitti jättävät periaatteessa lukijoiden arvioitavaksi, kuinka suhtautua tähän kirjavaan joukkoon, Tattarisuon mysteeriin ja ufoihin. Nämä erilaiset ajattelijat, heidän henkilöhistoriansa, vaikuttimensa ja oppinsa esitellään tasapuolisen huolellisesti. Kansallismieliset ja rotuopilliset visiot, joita esiintyi useilla ajattelijoilla, käsitellään myös sinänsä neutraalisti.

Tekstin tyyli on kuitenkin pakinamaista. Koomiset sanankäänteet varastavat välillä shown ja leipovat uskonnollisten toisinajattelijoiden elämäkerrat veijaritarinoiksi.

Tässä suhteessa Häkkinen ja Iitti liittyvät kummista ilmiöistä kertomisen pitkään monimielisyyden traditioon, jossa sama tarina voidaan ottaa sekä todesta että huumorilla.

Valonkantajien taustalla on pitkällinen valmistelutyö, ja teos sekä kokoaa yhteen paljon hankalasti tavoitettavaa aineistoa että kirjoittaa kokonaan uutta henkisten vaihtoehtokulttuurien historiaa. Samalla se kuitenkin toimii myös anekdoottien kokoelmana, joka tarjoaa nautittavat puitteet valtavirtaiselle väärinymmärtämiselle, kauhistelulle ja virnuilulle.

Valonkantajien johdanto sisältää ajankohtaisen katsauksen okkulttuuria käsittelevään historialliseen ja sosiologiseen tutkimukseen.

Loppuluku puolestaan esittelee vaihtoehtoisen henkisyyden kenttää tämän päivän Suomessa. Perinteisten spiritualististen ja teosofisten liikkeiden lisäksi Suomessa vaikuttaa uuspakanallisia ja gnostilaisia liikkeitä.

Teoksen ulkopuolelle on jätetty yhä laajeneva ja kaupallistuva okkultin ja hyvinvoinnin yhdistävä suuntaus, johon kuuluu enkeleihin ja erilaisiin energioihin liittyviä kursseja ja hoitoja. Tähän valittuja valonkantajia yhdistää totuuden, ei hyvinvoinnin etsintä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat