Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virolaiskirjailija Rein Raudin mestarillisessa romaanissa täydellisyydestä tulee vankila

Rekonstruktio-romaani pohtii, miksi uuden ajan kommuuni ajautui joukkoitsemurhaan

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Rein Raudin Rekonstruktiossa isä selvittää tyttärensä kohtaloa.
Rein Raudin Rekonstruktiossa isä selvittää tyttärensä kohtaloa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS
Arvio: kirjat
Rein Raud: Rekonstruktio (Rekonstruktsioon). Suom. Hannu Oittinen. Like. 288 s.

Romaani alkaa mysteerillä: palaneesta talosta löytyy neljän nuoren ruumiit ja merkkejä paikalta kadonneesta henkilöstä. Tapahtunutta ryhtyy viisi vuotta myöhemmin selvittämään yhden surmansa saaneen naisen isä. Hän on romaanin kertoja, itsekin kuoleman merkitsemä.

Oudon palapelin rekonstruktio on pohjimmiltaan romaani romaanin kirjoittamisesta. Sanon heti: syvä, mestarillinen romaani, joka kirjoittajan sanoin "nirhaa tajunnan hermokimppuja kuin partaterä".

Rein Raudin valitsema kerronnan muoto – parantumattomasti sairas ottaa elämältä vastaan vielä viimeisen, tärkeimmän tehtävän – määrää romaanin liikkeen, mutta myös rauhoittaa. Mikä tapahtuu, se tapahtuu.

Rekonstruktio

Rein Raud

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Viljandimaan yksinäisessä maalaistalossa elänyt taiteilijayhteisö oli tehnyt joukkoitsemurhan, miksi? Ja miksi kertojan, Enn Padrikin tytär Anni, Pariisissa koulutettu huippulahjakkuus, vetäytyi new age -henkiseen kommuuniin harjoittamaan meditaatiota, auringonpalvontaa ja erilaisia terapioita?

"Tämä tarina ei kerro minusta", Enn Padrik ilmoittaa. Tietenkin kertoo, juuri hänestä, joka julistaa olevansa tavallinen ihminen, jollaista itsehoito-oppaiden mielestä ei muka ole olemassakaan.

Kun Padrik haastattelu haastattelulta selvittää tyttärensä kohtaloa, hän tulee samalla kertoneeksi kolmen sukupolven tavallisten virolaisten elämästä epätavallisena aikana.

Isovanhemmat uskoivat, että menestys yhteiskunnassa edellyttää "normaaleja suhteita instituutioiden kanssa". Vanhemmat tulivat täysikasvuisiksi Neuvostoliiton umpioyhteiskunnan viime vuosina ja olivat ehkä laulamassa sitä nurin. Heidän lapsensa opiskelivat maailmassa, jossa ovet ja ikkunat olivat auki ja aatteiden läpiveto pani pään pyörälle.

Kun Padrik tuli ensi kertaa Pariisiin tapaamaan siellä opiskelevaa tytärtään, hän pani merkille, miten luontevasti tämä liikkui monikulttuurisessa suurkaupungissa, joka hänelle itselleen osoittautui toisenlaiseksi kuin koulun ranskan oppikirjoissa.

Tuonelanmatkallaan, tyttären jälkiä seuratessaan hän aikanaan kuulee lisää tämän elämästä Pariisissa. Miten Anni päätti tehdä lopputyönsä prostituoitujen elämästä. Ja miten hän pian päätyi auttamaan perheittensä vainoamia musliminaisia. Kunnes katsoi liian syvälle kuiluun.

"Monet ovat tehneet sen virheen, että eivät ole pystyneet vetämään rajaa itsensä ja maailman välille ja ovat siksi haavoittuneet", lohduttaa katutyötä tekevä dominikaanipappi.

Juuri rajanvedon vaikeudesta on Annin ja hänen kohtalotovereidensa tarinassa kysymys. Pyrkiäkö tavoittamaan todellinen itsensä vai tyytyä siihen hahmoon, joksi maailma meidät normittaa.

Annin isälleen siteeraama ranskalainen filosofi, "jonka nimen olen unohtanut", voisi olla Michel Foucault.

Kun Viljandimaan kommuuni sitten ponnistelee tavallisuudesta kohti täydellistä, jumalalle otollista ihmistä, sen keskuudessa kehittyy samalla yhä sitovampi yhdenmukaisuuden kontrolli. Yhteisö alkaa paradoksaalisesti muistuttaa Foucault'n kuvaamaa vankilajärjestelmää.

Yhä uudelleen palataan Franciscus Assisilaisen Aurinkolauluun, jossa ruumiillista kuolemaa ylistetään "sisarenamme". Täydellisyys on enää tekoa vailla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat