Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Montaignen esseissä kajastavat eurooppalaisen modernisaation varhaiset arvot

Ranskalaisfilosofin esseiden kolmannessa osassa esiin nousevat kokemuksen epätäydelliset viisaudet

Kulttuuri
 
Djof Flickr
Kirjailija ja filosofi Michel de Montaignen patsas löytyy Pariisista Sorbonnen yliopiston edustalta.
Kirjailija ja filosofi Michel de Montaignen patsas löytyy Pariisista Sorbonnen yliopiston edustalta. Kuva: Djof Flickr
Arvio: kirjat
Michel de Montaigne: Esseitä. Osa III (Essais). Suom. ja selityksin varustanut Renja Salminen. WSOY. 555 s.

Michel de Montaignen (1533–1592) Esseiden kolmannen osan kirjoittajaa ei tee enää mieli nimittää skeptikoksi, vaikka hän sellainen filosofisen tradition mukaan on.

Vanheneva aatelismies oman linnansa tornissa, Bordeauxin lähistöllä, uskonsotien ja ruton keskellä, kirjoittaa tekstiä, jossa on elämänuskoinen, suhteellisuudentajuinen sävy ja valtaisa määrä pieniä arjen viisauksia, jotka toimivat tänä päivänä.

Miksi Montaignen yli 400 vuotta sitten kirjoitettu teksti tuntuu tänään kirjoitetulta ja "toinen aika" välähtää vain joissakin lääkärinhoidoissa, kauneuskäsityksissä tai taistelukentän arvoissa?

Esseitä. Osa III.

Michel de Montaigne

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, esseet

Siksi, että Montaignen esseet ovat nykyisen eurooppalaisen modernisaation arvojen varhainen aamunkajo. Siitä huolimatta, että vasta valistus uskonsotien jälkeen teki järjen valosta ja itseään korjaavasta epävarmuudesta eurooppalaisen ihmisen toiminnan keskeisen tekijän.

Ottakaamme muutama esimerkki mestarin käypähoitoajatuksista. Niin suuria oppeja välttelevä Montaigekin tekisi.

Hän suosittelee välttämään lääkäreitä ja harhauttamaan sairautta keksimällä muuta tekemistä. Pitkään vaivanneet virtsakivet, joihin ajan puoskarointi ei tehonnut, lienee terästänyt tässä Montaignen mielipidettä.

Tuomarinakin toimineen Montaignen neuvo lainsäädännöstä sopisi hyvin tämän päivän poliitikoille: Välttäkää jatkuvaa lakien tekemistä. Satunnainen vastaantulija polulla antaa suurin piirtein saman rangaistuksen rikoksista kuin lait.

Yhä lähemmäksi nykyaikaa tullaksemme: Montaignen mukaan kaikki eivät häiriinny äänistä. Jotkut tarvitsevat jatkuvaa melua kyetäkseen ajattelemaan. Sokrateskin tottui Ksantipan torailuun kuin ihmiset vedennoston vinssin kitinään.

Tai: matkailun erossaolot pitävät parhaiten väistämättä väljähtyvää parisuhdetta kunnossa. Yhdessä asiassa taitava on luultavasti tohelo toisessa.

Ja niin edelleen, 500 sivua hyviä, neuvoiksi huomaamatta kääntyviä havaintoja.

Montaignen ajattelun ydin on suhteellisuudessa. Vanhuus ei tee viisaaksi, vaan raihnaiseksi, siispä nauti siitä, mistä vielä voit: "Asettuessani ruokapöytään unohdan kaikki hyvät päätökset."

Ajattomampiakin maksiimeja toki on, kuten ettei "kuningas" koskaan kohtaa rehellistä kamppailua, että oikea ystävä voi toiselle olla vain ilman kiitollisuuden velkaa. Sotien ja ryöstelyjen keskellä elävä ja niitä sovitteleva Montaigne varjeli äärimmilleen riippumattomuuttaan.

No, edelliset esimerkit ovat vain portti vanhan Montaignen ajatteluun. Koko teos on niitä tulvillaan.

Mutta kiteyttäen:

Modernisaation kaksi elementtiä, rationalismi ja yksilöllisyys ovat myös esseen kehittäjällä hänen tekstinsä tukipylväät. Niin kuin ne ovat esseen tunnuksia edelleen.

Lajin samana pysymisestä tulee mieleen rinnastus. Essee syntyi aikana, jolloin vanha kristinuskon ykseys oli hajoamassa, antiikki edelleen Montaignelle olemassa, uusi maailma, Amerikka löydetty. Ristiriitojen ja uuden tiedon keskellä ei ollut muuta kuin oma havaintoihin perustuva ajattelu ja sen epävarmuus.

Nykyinen esseen kukoistus meillä ja muualla syntyy maailmassa, jossa uskonnon merkitys ei vähene, vaan lisääntyy, Neuvostoliittoa ei ateismin mallina enää ole, eurooppalainen modernisaatio on kriisissä. Sitä ei oteta enää vastaan vaikka internetillä ja pommittavilla lennokeilla yritämme sitä muille pakottaa.

Pitää siis ajatella itse. Essee, se on järjen ja yksilöllisen ajattelun yhdistelmä, syntyy siitä tilanteesta.

On tosiaan mielenkiintoista, miten Montaignelle, 6-vuotiaaksi latinaa puhuneelle omaperäisen kasvattajaisän pojalle, antiikki on verrattomasti kristinuskoa tärkeämpi arvojen perusta. Se näkyy nimihakemistossakin. Kun Jeesus vilahtaa kirjasarjan hakemistossa muutaman kerran, Platon ja ihannoitu Sokrates saavat viitteitä sivukaupalla.

Renja Salminen luonnehtiikin ensimmäisen osan esipuheessa Montaignea eräänlaiseksi varhaiseksi tapakristityksi.

Vanhan Montaignen esseitä pitää lukea rauhallisesti, eläkeläistyyliin. Mutta välillä jaarittelevinakin viisaudet palkitsevat. Allekirjoittaneelle kirjasta muodostui eräänlainen elämänopas vanhuuteen.

Montaignen etu on sekin, että hän puhuu tutusta eurooppalaisesta kokemusmaailmasta, vailla itämaisten viisauksien juhlallista mystiikkaa, kuin puolivahingossa.

Tiedän, että tulen kiusaamaan läheisiäni Montaignen maksiimeilla lopun ikääni, ja kun he kyllästyvät nimeen, kerron niitä ominani.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat