Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisleirillä vallitsivat keskitysleiriolot

Muistelmat paljastavat arkaluonteisia seikkoja työleiristä, josta ei ole edes tiedetty valtakunnan sotahistoriassa

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Saara Tuukkanen lokakuussa 1943. Yksi Heinäveden metsäleirin savotoista on juuri saatu päätökseen. Tämä on ainoa Heinäveden leiriltä säilynyt kuva. Kirjan kuvitusta.
Saara Tuukkanen lokakuussa 1943. Yksi Heinäveden metsäleirin savotoista on juuri saatu päätökseen. Tämä on ainoa Heinäveden leiriltä säilynyt kuva. Kirjan kuvitusta.
Arvio: kirjat
Risto Joutjärvi: Valvojana Naisten erityistyöleirillä. Saara Tuukkasen muistelmat 1943–1944. Minerva. 296 s.

Juuri ilmestyneessä kirjassa esitetään hätkähdyttäviä tietoja naisten kohtelusta työleirillä Heinävedellä jatkosodan aikana 1943–44. Teos on nimeltään Valvojana naisten erityistyöleirillä (Minerva). Sen on kirjoittanut kouvolalainen Risto Joutjärvi äitinsä Saara Tuukkasen sanelemien muistelmien pohjalta. Tuukkanen kuoli 2011.

Sosiaalikasvattaja Saara Tuukkanen toimi työnvalvojana Heinäveden leirillä. Leirille oli eri syistä sijoitettu enimmillään viitisenkymmentä naista: irtolaisia, prostituoituja, juutalaisia, romaneja, entisiä vankeja ja kommunisteja.

Työleirillä majailtiin teltoissa ilman keittiö-, pesu- ja käymälätiloja. Vaatetus oli puutteellista. Tuukkasen mukaan leirinjohtaja ('Marjastiina') käsitteli asukkaita epäinhimillisen sadistisesti. Leiri kuului kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön alaisuuteen, mutta leiriläiset tekivät metsäfirmalle töitä savotassa. Rikkeistä koitui ylimääräisiä urakoita.

Valvojana naisten erityistyöleirillä

Risto Joutjärvi

Kustantaja: Minerva

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Sotahistoria, Kotimaiset romaanit, elämäkerrat

Leirin natsimielinen johtajatar oli koulutettu Saksassa, ja omien sanojensa mukaan hän oli saanut "käskyn puhdistaa isänmaa kaikesta rotua pilaavasta saastasta". Rasismi ja mielivalta oli leirillä jokapäiväistä.

Paikoin Tuukkanen selvästi liioittelee, kuten naisille ylivoimaisissa halkomottinormeissa. Eikä juutalaisnaisten lähettäminen Heinävedeltä suoraan Saksaan ole uskottavaa sekään.

Raskaaksi tulleiden leirinaisten puistattavat kohtalot, hengenriistoja myöten, ovat myös mitä ilmeisimmin kuulopuhetta tai mielikuvitusta.

Leirielämän yleiskuvaus huokuu sitä vastoin itse eletyn ja koetun tunnelmaa.

Epävarmuutta leirin ympärillä lisää se, että Heinäveden naistyöleiristä ei ole jälkiä julkisissa arkistoissa. Lähdevaje ei todista, että leiriä ei koskaan olisi ollutkaan. Kiusallisia tietoja on jälkikäteen siivottu monistakin siviili- ja sota-arkistoista.

Jatkosodan Suomessa toimi vuosina 1942–44 viitisentoista naistyöleiriä. Niillä asusti ja raatoi monia satoja naisia. Tähän asti tunnetuista naisten leireistä lähimpänä savolaista Heinävettä sijaitsivat kaksi leiriä Pielisjärven tienoilla Pohjois-Karjalassa.

Heinäveden seudulla ollaan nykyisin selvillä, että pitäjässä toimi tuolloin sekä venäläisten sotavankileiri että suomalaisten naisten erityistyöleiri. Silloiselta Sapun juna-asemalta oli 12 kilometrin matka Pölläkän kylään, jossa sijaitsi Leppämäen tuhathehtaarinen suurtila. Kummatkin leirit oli pystytetty Leppämäen tilan maille.

Saara Tuukkasen ilmaisemat tiedot täydentävät sota-ajan historiaa. Heinäveden paikallishistoriaa tuntevista ainakin kirjailija Martti Issakainen ja metsänhoitaja Matti Piironen ovat niin ikään olleet tietoisia naisleirin olemassaolosta.

Onkin tutkimuksen tehtävä tarkentaa, mitä leirillä tapahtui.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat