Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krista Kosonen menee hukkaan kaunokirjallisessa esikoisteoksessa

Erkka Mykkänen kutoo maailmaa rohkeasti lyhytproosan loimilankoihin

Kulttuuri
 
Perttu Saksa
Erkka Mykkänen
Erkka Mykkänen Kuva: Perttu Saksa
Arvio: esikoiskirja
Erkka Mykkänen: Kolme maailmanloppua. WSOY. 86 s.

Mielenkiinto herää jo ennakkoon ennen kuin alle satasivuista esikoisteosta on edes ehtinyt avata. Mitäköhän on käsissä? Siinä mielessä ennakko-odotuksilleen saa ainakin vastinetta, että J. H. Erkon kirjoituskilpailussa toissa ja viime vuonna kahdessa eri sarjassa meritoituneen Erkka Mykkäsen esikoisteos Kolme maailmanloppua näyttäytyy ennakkoluulottomana ja omaäänisenä kirjallisen uran avauksena. Siitä kiitos. Tällaisia avauksia ei osu joka päivälle.

Silti epäilen, että Erkka Mykkänen ei räjäytä pankkia esikoiskirjallaan. Kolme maailmanloppua jäänee pienen kirjallisen piirin löydöksi.

Suuri yleisö sitä tuskin hamuaa käsiinsä, koska lyhytproosan fragmenteista rakentuva kirja on pikemminkin filosofinen traktaatti kuin kerronnallinen tutkielma reaalisista ihmisistä tietyssä ajassa ja paikassa. Abstrakteihin henkilöhahmoihin ei ole helppo samastua.

Kolme maailmanloppua

Erkka Mykkänen

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat, Kirjallisuus

Luonnollisesti olisin mitä mieluiten väärässä näin väittäessäni.

Sen verran täytyy kuitenkin pakittaa ja muistuttaa jo oikeudenmukaisuuden nimissä, että Kolme maailmanloppua ei ole mikään tylsä kirja, vaikka se ei varsinaisesti elämää kuplikaan. Siinä ei paasata naama absoluuttisesta totuudesta valaistuneena, katse tiiviisti universumin takaseinässä – kaikkitietävänä kuin itse Jumala lakki kourassa Alastalon salissa. Hyvä niin.

Juuri tekstikatkelmien vino huumori tekee niistä kirjallisesti koostettuja inhimillisiä videopätkiä, joissa Mykkänen tarkastelee olemisen pohjatonta absurdiutta ikään kuin koeputkessa.

Mykkäsen lennosta kiinni nappaamat henkilöhahmot ajautuvat tai päätyvät surrealistisiin ja unenomaisiin tilanteisiin eivätkä heidän kohtalonsakaan ole aina aivan tästä maailmasta. Saranoiltaan pudonnut maailma on sellainen, että kadonnut aviomies löytyy viikkojen kuluttua ruumiina kotoa, eikä aviovaimo käsitä, miten niin on tapahtunut.

Mieheensä kyllästynyt aviovaimo lähtee vuosiksi soutelemaan järvelle vailla vaatteita, ja nuorimies pakenee tytön kanssa maailmanloppua järven pohjalle rakennettuun bunkkeriin.

Ihminen seisoo juoksuhiekassa, koska kello tikittää kohti lopullista tuhoa. Niin vähän on aikaa.

Keitä nämä ihmiset ovat?

Sillä ei ole käsittääkseni merkitystä. He ovat kaikki Josef K:n lapsia.

Kolmeen osaan jaetussa kokoelman pisimmässä lastussa Krista Kosonen I–III yksi kylmiltään maailmaan heitetty Josef K:n lapsi huomaa suositun näyttelijän kadulla, liimaantuu tähän ja saa tämän viedyksi lopulta kotiinsa, kunnes näyttelijä lopulta vaporisoituu petipuuhissa.

Mieleen tulee Daniil Harmsin hirtehinen Sininen vihko n.o 10, jossa siinäkin päähenkilö katoaa kokonaan, koska hänellä ei ole lopultakaan ensimmäistäkään ruumiinosaa.

Daniil Harmsin lisäksi Erkka Mykkäsen proosan toiseksi kiinnekohdaksi paljastuu tietysti myös Rosa Liksom – sillä erotuksella, että psykologinen tyypittely on vaihtunut abstraktiksi teoreemaksi.

Toki muitakin vertailukohtia löytyy. Mykkäsen postmoderneihin lastuihin – kuten hauskaan mutta niin surulliseen Tirehtööriin– niveltyy esimerkiksi alaviitteillä leikittelyä David Foster Wallacen hengessä.

Ei voi kieltää, etteikö Mykkäsen Kolme maailmanloppua olisi kunnianhimoinen esikoisteos, mutta se ei tarjoa kuitenkaan veret seisauttavaa lukukokemusta, koska veritankkauksessa käytetty veri on kovin ohutta.

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat