Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Murha-Markkula" odotti murhatun ruumiin luona ennen poliiseja

Rikostoimittaja muistelee uransa uutisvoittoja

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Hannes Markkula
Hannes Markkula
Arvio: kirjat
Hannes Markkula: Presidenttien ja murhamiesten pöydissä. Teos. 246 s.

Takakansi mainostaa Hannes Markkulaa, 70, "vanhan liiton lehtimieheksi" ja "toimittajalegendaksi". Teosta kuvaillaan "kovaksikeitetyksi". No, ehkä Presidenttien ja murhamiesten pöydissä -muistelmia voisi tuoreemminkin puffata.

Markkula hääräsi Ilta-Sanomissa peräti 47 vuotta, pääosin rikostoimituksessa, mikä toi liikanimen "Murha-Markkula".

Helsinkiläispojan mieli paloi toimittajaksi 15-vuotiaasta asti, ja yliopistolla pistäydyttyään hän asettui lehteen 1965. Markkula juurtui kiinni Ilta-Sanomiin ja kutsuu sitä johdonmukaisesti "omaksi lehdekseen".

Lapsuuteen Etelä-Helsingissä hän luo pari pikakuvaa. Tavallisia pellavapäitä tummempana Markkula, äidin puolelta kroaatti, joutui tuntemaan arkipäivän rasismin. "Minua haukuttiin ainakin mustalaiseksi, neekeriksi, juutalaiseksi ja Nasserin pojaksi", hän luettelee.

Puolustautua piti usein, kiusaamiset vitsiksi vääntäen, myöhemmin nyrkein. "Itsensä puolustaminen onkin tärkeä asia kiusaamistilanteessa", hän toteaa. Kokemusten hän uskoo tuoneen herkkyyttä lähestyä sittemmin ihmisiä, joita on kolhittu monin verroin kovemmin iskuin ja vääryyksin.

Kytäjän kartanonherra Kai Kustaa Vähäkallio antoi Hannes Markkulalle haastattelun ennen kuin poliisit pidättivät hänet epäiltynä kolmoissurmasta. – Kirjan kuvitusta.
Kytäjän kartanonherra Kai Kustaa Vähäkallio antoi Hannes Markkulalle haastattelun ennen kuin poliisit pidättivät hänet epäiltynä kolmoissurmasta. – Kirjan kuvitusta.

Markkulan uutisvainuun yhdistyi vankka vinkkiverkosto. Se johti hänet toisinaan rikosten ja rikollisten jäljille – ennen poliisiakin – ja sitä myöten uutisvoittoihin.

Kieltämättä on harvinaista, että toimittaja odottaa murhatun ruumiin luona poliisin tuloa, kuten kävi kesän 1971 "liftarimurhissa" – kiitos tutun palomiehen soiton. Niin ikään 1972 hän kaivoi sitkeästi haastattelun Kytäjän kartanoherralta – ja taas ennen kuin poliisi pidätti tämän kolmoissurmaajan.

Presidenttien ja murhamiesten pöydissä

Hannes Markkula

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat

Kirjan huippua ovat nämä lämmitetyt tapaukset. Sitä vastoin vapaampi muistelu jää kovin ohueksi, eikä Markkula problematisoi työtään juuri mitenkään.

Kuullaan sentään uutismiehen uskontunnustus: "Kaipaan käsinkosketeltavaa tuoretta uutista, sen toimittamista, taustojen penkomista ja sitä tunnetta, kun saan kertoa suurelle joukolle ihmisiä jotain, mitä he eivät vielä tiedä."

Verkkoon pintauutisia kauhova journalisti ei yllä samoihin tehoihin, sanoo Markkula.

Kerran Markkula jäi yksin: hän paljasti Urho Kekkosen adjutantin, meriupseeri Bo Klenbergin ryyppäjäiset ja tappelut Presidentinlinnan tiloissa 1977. Klenberg suuttui, teki kantelun Julkisen sanan neuvostoon ja tutkintapyynnön poliisiin.

Aikeet kaatuivat. Markkula kuitenkin toteaa, että lehtitalo tarjosi hänelle oikeusapua vasta, kun juttu oli jo rauennut. Moni iso pomo lukeutui Klenbergin tuttaviin.

"Minusta tuntuu, että avun antaminen minulle oli sen vuoksi sattumalta viivästynyt", Markkula piruilee. "Tästä opin sen, että viime kädessä toimittajan tulee kriisitilanteessa aina uskoa ja luottaa vain omaan itseensä."

Markkulan ykkösystäviä ovat poliisit, ne vinkkilähteet. Poliitikkojen ja toimittajien koalitiosta yya-Suomessakaan hänellä ei ole pahaa sanaa, päinvastoin: "Itsesensuuri syntyy usein toimitusten sisällä; kyse on hyvästä tavasta."

Markkula kertoo vetäviä stooreja, mutta kokonaisuutena teos jää vaatimattomampaan luokkaan kuin kirjoittajansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat