Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkän runon työmaalla

Olli Heikkonen siirtyy uudessa kokoelmassaan säemuodosta proosarunoon

Kulttuuri
 
Vesa Haapala
Markko Taina
Olli Heikkonen on tehnyt irtioton aiemmasta kirjoitustavastaan.
Olli Heikkonen on tehnyt irtioton aiemmasta kirjoitustavastaan. Kuva: Markko Taina
Arvio: kirjat
Olli Heikkonen: Teoria kaikkein pienimmistä. Tammi. 46 s.

Olli Heikkonen liittyy neljännellä kokoelmaan runoilijajoukkoon, joka unelmoi Charles Baudelairen tapaan runollisen proosan ihmeestä, joka säkeettömänä ja riimittömänäkin mukautuisi mielen lyyrisiin liikkeisiin. Tavoitteena on siis proosaruno, josta suomalaisen runouden 2000-luku, varsinkin sen alku, parhaiten tunnetaan.

Aikalaisistaan Heikkonen muistuttaa eniten Markku Paasosta, joka on paneutunut yhä pitenevään muotoon. Kun Heikkonen kirjoittaa "Helpottaisiko muka, minä sanoin, jos nielisin heti ensimmäisen kaarnanmakuisen kielen, joka lepsottaa kuusen leuassa. Alkaisiko leuoissani laukata pihkainen jambi", voisi katkelma hyvin olla Paasosen teoksesta Tulevassa maailmassa (2010).

Paasosen kanssa Heikkonen jakaa tyylin lisäksi asutuksen ja luonnon rajapinnan eli kaatopaikan topoksen. Myös musiikin viitekehys on yhteinen. Toki musiikkisanasto on tuttu jo Heikkosen aiemmasta tuotannosta: "Veren perintö, säveltämisen taide, zäääsch, ei jätä rauhaan."

Teoria kaikkein pienimmistä

Olli Heikkonen

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

Luin Heikkosen teosta ennen kaikkea irtiottona hänen aiemman tuotantonsa säemuodosta. Tämän vuoksi jouduin runon työmaalle, keskelle prosessia, jossa osa työstä on valmiimpaa, osa vasta tekeillä.

Puhujan sijainti ja mielentila ovat teoksen isoja kehyksiä. Paljon perustuu paikoille. Urbaania ympäristöä edustavat Helsinki, Praha, Berliini ja Rooma, luontoa huvilaympäristö maaseudulla.

Paikkojen veroinen jäsentäjä on viesti. Puheenvuorot, kirjeet ja sähköpostit kulkevat paikasta toiseen – naapurille, ystävälle, psykologille, mutta myös omalle itselle, luonnolle ja historiallisille hahmoille. Suuria rakenteita tukevia kehyksiä ovat musiikin lisäksi eläimistö ja kasvisto sekä populaarikulttuuri.

Teknisesti suurimmaksi haasteeksi nousee rytmin säätely eli kokonaisuuksien motivointi siten, että poljento säilyy.

Proosaruno vaatii monipuolisia ja harkittuja rytmittämisen keinoja. Sitä ei voi tehdä yhtään löysemmin kuin säerunoa. Elleivät perusasetukset toimi, kirjoituksesta tulee romu- tai asialuettelo.

Parhaiten Heikkoselta onnistuvat viestit, jotka ovat humoristista sattumuksista kertomista ja yhteydenpitoa.

Monologit ovat paikoin koomista höpöttelyä. Jo teoksen alkupuolella puhuja kysyy enteellisesti: "Olenko minä teidän mielestä alkanut lörpötellä. Ex-tyttöystäväni sanoo niin."

Ex-tyttöystäväsi on aivan oikeassa, tuumin ja lisään: rytmi kuntoon tai en lue pidemmälle.

Onneksi rytmin hallinta paranee teoksen edetessä, ja alan innostua. Kaivatessani kiteytyksiä laajojen vyörytysten väliin, otan kynän ja viivaan yli. Tekstiryteiköstä löytyy yllättäen tällaisia runoja: "Kuunnellaan, kun kerrostalot putoavat kerrostensa läpi."

Entä mikä on Heikkosen teoksen ydin, teoria kaikkein pienimmistä?

Ei ole teoriaa, on puheen käytännöllistä läsnäoloa. "On teoria kaikkein pienimmistä, hän puhelee toukille ja juotikkaille, että minussa te saatte äänen. Enkä minä tunnistanut Bartolomeusta, kun kävelin aukion poikki."

Puhuja ei aluksi tunnista luonnolle puhuvaa hahmoa, marttyyria, joka kristillisen perimätiedon mukaan nyljettiin ja ristiinnaulittiin Armeniassa. Mutta niin vain käy, että puhujasta itsestään kasvaa hahmo, joka antaa äänen elonkirjolle ja runouden uusille muodoille.

Teoksen puhuja, runon erakko ja pyhä hupsu, vertautuu myös lääkäri Luukakseen, joka kirjoitti evankeliuminsa ja Apostolien teot ystävälleen, korkea-arvoiselle Teofilukselle.

Raamatussa mainittu Teofilus tarkoittaa Jumalan ystävää ja voi olla yhtä hyvin kollektiivi kuin yksilö. Pauhatessaan luonnon kuulijakunnalle puhuja toteaa: "Ah, Teophilus, vanha rupikonna."

Puhe onkin osoitettu tasaveroisesti luonnolle ja sen ystäville. Ne ovat osa uuden, melko hypoteettisen yhteisön syntyä.

Arvostan suuresti sitä, että Olli Heikkonen on lähtenyt proosarunon työmaalle omaehtoisesti, trendeistä välittämättä. Kun kirjailija rikkoo tuotantonsa kaavoja, ei kaiken tarvitse olla kerralla valmista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat