Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David Suchet uskoo Hercule Poirot'n syvyyteen ja arvokkuuteen

David Suchet kertoo kuinka hän teki Poirot'sta televisiolle arvokkaan hahmon

Kulttuuri
 
Eric Gallaird Reuters
David Suchet esitti salapoliisi Hercule Poirot'ta 24 vuotta.
David Suchet esitti salapoliisi Hercule Poirot'ta 24 vuotta. Kuva: Eric Gallaird Reuters
Arvio: kirjat
David Suchet & Geoffrey Wansell: Hercule Poirot ja minä (Poirot and Me). Suom. Sirpa Parviainen. Minerva. 379 s.

Kun englantilaiselle David Suchet'lle tarjottiin televisioroolia Hercule Poirot'na, hän ei ollut lukenut yhtään Agatha Christien kirjaa.

Suchet aloitti dekkarien kahlaamisen ja soitti veljelleen. Veljen mielestä rooli ei sopinut piinattuja sieluja esittäneelle, vakavamieliselle näyttelijälle. Kommentti oli tyly: "Tiedätkö, Poirot on tavallaan sellainen vitsi. Pelle. Hän ei ole laisinkaan sinun tyylisesi."

Suchet'n lukukokemus oli erilainen. Hän kertoo muistelmissaan Hercule Poirot ja minä löytäneensä Poirot'sta syvyyttä ja arvokkuutta, jonka halusi tuoda esiin. Suchet esitti Belgiasta Englantiin muuttanutta, herrasmiesmäistä, pikkutarkkaa ja itserakasta etsivää yli 20 vuoden ajan. Kirja on sympaattinen ja sivistynyt kuvaus poikkeuksellisen pitkästä roolityöstä.

Hercule Poirot ja minä

David Suchet, Geoffrey Wansell

Kustantaja: Minerva

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Elokuvat

Joidenkin mielestä Suchet muutti hienolla näyttelemisellään kirjojen pellen ja karikatyyrin televisiosarjan hienoksi ja syväksi hahmoksi, mutta Suchet ei siis itse ajattele näin. Hän kertoo myös haluavansa näyttelijänä aina palvella kirjailijaa ja käsikirjoittajaa.

Veljellä oli kuitenkin pointtinsa. En usko, että Poirot-romaaneja luetaan Hercule Poirot'n vuoksi. Luulisin, että niissä vetoavat taidokkaat murhakuviot, ja lukijan yritykset – yleensä tuhoontuomitut – arvata murhaaja ennen loppuratkaisua.
Idän pikajunan arvoitus
(1934) tai Roger Ackroydin murha (1926) olisivat klassikkoja, vaikka niissä rikoksia ratkaisisi hoikka ja huoleton saksalainen maahanmuuttaja nimeltään Horst Birnenverkäufer.

Tosin nykyään kun dekkarit ovat alkaneet täyttyä traumatisoituneilla, moraalisesti kyseenalaisilla ja alkoholisoituneilla sankareilla, Poirot alkaa tuntua uudella tavalla piristävältä.

Ensimmäinen Suchet'n tähdittämä Poirot-jakso, Kokki kadoksissa, esitettiin vuonna 1989. Viimeinen, Esirippu laskee, tuli tv-ruudusta marraskuussa 2013.

24 vuodessa ehti tapahtua paljon. Ensimmäisen tuotantokauden jaksot kestivät 50 minuuttia ja niitä tehtiin kymmenen. Aluksi sarjassa keskityttiin Christien novelleihin, jotka eivät ole kirjailijan parasta tuotantoa.

Myöhemmin sovitettavaksi tulivat romaanit, jolloin yksi jakso saattoi kestää kaksi tuntia. Loppupuolella jaksoista tuli todella näyttäviä ja sivuosissa esiintyi tunnettuja näyttelijöitä.

Suchet vanhentui sarjan aikana nelikymppisestä kuusikymppiseksi. Ja jos tarkasti katsoo, huomaa salapoliisin viiksien osoittavan eri suuntaan vuonna 1989 kuin vuonna 2013. Muistelmat sisältävätkin, ei yllättäen, monia huomiota Hercule Poirot'n viiksistä.

Sarja oli valtava kansainvälinen menestys. Esimerkiksi Esirippu laskee sai Suomessa viime vuonna yli miljoona katsojaa.

Suchet kertoo muistelmissaan myös muista rooleistaan, tosin usein aika mitäänsanomattomasti. Hercule Poirot ja minä sisältää aivan liian monta kappaletta, joissa Suchet kertoo esiintyneensä siinä ja siinä tuotannossa sen ja sen kanssa, ja että yhteistyö toimi hienosti, ja näistä muistakin tuli myöhemmin kuuluisia. Jos ihmisestä ei voi sanoa mitään kiinnostavaa, on parempi olla hiljaa.

Hercule Poirot ja minä on ehdottomasti kiinnostavimmillaan silloin kun Suchet kertoo näyttelijäntyöstään: romaanien tarkasta lukemisesta, Poirot'n puhetavan ja kävelytyylin etsimisestä, ihailijoiden tapaamisesta ja erimielisyyksistä käsikirjoittajien ja puvustajien kanssa. Kävelytyylin Suchet löysi sijoittamalla pennyn kolikon pakaroidensa väliin ja opiskelemalla liikkumaan lyhyin, sipsuttavin askelin.

Käsikirjoittajien mukaan Hercule Poirot pelaisi golfia, roolin tekijän mielestä ainoastaan katselisi. Kirjan perusteella uskon kyllä, että Suchet'hin kannattaa näissä asioissa luottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat