Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän vihollinen, sijoittaja William Browder tietää arvonsa

William Browder kertoo huikean tarinan sijoittajasta, joka yritti hakea oikeutta Venäjältä

Kulttuuri
 
Conor O'Leary
Sijoittaja William Browderin Venäjän-kokemuksista koostettu elämäntarina etenee kuin jännityskertomus.
Sijoittaja William Browderin Venäjän-kokemuksista koostettu elämäntarina etenee kuin jännityskertomus. Kuva: Conor O'Leary
Arvio: kirjat
Bill Browder: Red Notice. Kuinka minusta tuli Putinin vihollinen numero yksi. Suom. J.-V. Sappinen. WSOY. 364 s.

Jo teoksen nimi sopii William "Bill" Browderin tyyliin, jossa itsetehostusta ei peitellä: Red Notice – Kuinka minusta tuli Putinin vihollinen numero yksi.

Presidentti Vladimir Putinilla on nykyisten puheidensa perusteella täysi työ yrittäessään päättää, mikä ulkoisista vihollisista on tärkeysjärjestyksessä ensimmäisellä sijalla.

Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä horjuttamaan onnistunut sijoittaja William Browder (s. 1964) eittämättä kuitenkin on jossain kohtaa vihollislistaa.

Red Notice. Kuinka minusta tuli Putinin vihollinen numero yksi.

Bill Browder

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, politiikka

Venäjä karkotti Browderin maasta jo vuonna 2005, jolloin hän oli monen vuoden ajan kampanjoinut oligarkkien hämäräkauppoja vastaan.

Venäjä on tehnyt hänestä Interpolin kansainvälisen etsintäkuulutuksen, johon Red Notice viittaa.

Ulkomaisten liikemiesten karkotukset kuuluvat Venäjän keinovalikoimaan edelleen. Tänä vuonna sen sai tuntea nahoissaan suomalainen hallitusammattilainen Seppo Remes, jonka Venäjä karkotti kahdenkymmenen vuoden työuran jälkeen.

Kuten Browder, Remeskin alkoi heti selvittää keinoja päästä takaisin Moskovaan. Browderille raja pysyi kiinni.

Elämäntarinansa Browder on paketoinut kirjaksi, joka haamukirjailijan käsittelyn jälkeen etenee kuin karmiva jännityskertomus.

Se huipentuu vuoteen 2012, jolloin Browder lobbasi Yhdysvalloissa läpi niin kutsutun Magnitski-lain. Se kieltää maahantulon joukolta venäläisiä virkamiehiä.

Laki sai nimensä Browderin asianajajalta Sergei Magnitskilta, joka paljasti viranomaisten veropetoksia. Viranomaiset alkoivat syyttää Magnitskia itseään verohuijauksista. Hän kuoli tutkintavankeudessa epäselvissä olosuhteissa vuonna 2009. Browderin mukaan hänet kidutettiin kuoliaaksi.

Browder tuomittiin vuonna 2012 Venäjällä poissaolevana yhdeksän vuoden vankeuteen veropetoksista. Myös Magnitski tuomittiin kuolemansa jälkeen.

Alun perin Browderin päätyminen Venäjälle oli suuri sattuma.

Yhdysvaltalainen, myöhemmin Britannian kansalaisuuden hankkinut Browder lähti valloittamaan Itä-Euroopan markkinoita kapinoidakseen isoisäänsä Earl Browderia vastaan. Tämä oli Yhdysvaltojen kommunistisen puolueen pääsihteeri.

Sijoittamisen makuun nuori kapitalisti pääsi 1990-luvun ensimmäisinä vuosina Puolassa, jossa alettiin yksityistää valtionomaisuutta. Nopeasti sijoitusten arvo kymmenkertaistui.

"Asiaa tuntemattomille voi sanoa, että 'kympin' saaminen on taatusti paras trippi jonka finanssimaailmassa voi kokea. Kun se on kokenut kerran, haluaa toistaa sen yhä uudelleen", Browder kirjoittaa.

Browder siirtyi Venäjälle ja alkoi takoa rahaa varainhoitoyhtiönsä Hermitage Capitalin sijoittajille. Ennen karkotusta sijoituksia oli kertynyt 4,5 miljardin dollarin arvosta. Asetuttuaan Lontooseen hän veti sijoitukset pois Venäjältä.

Browderin suhde Putiniin on ristiriitainen.

Hän oli Putinin vankka tukija tämän noustua presidentiksi vuonna 2000 ja tuki tätä taistelussa oligarkkien valtaa vastaan. Mihail Hodorkovskin pidätyksestä Browder iloitsi.

Browder selittää alkuaikojen Putin-ihannointiaan sillä, että heidän etunsa osuivat yksiin. Browder paljasti vääryyksiä kaasuyhtiö Gazpromin tai suuren Sberbankin liiketoiminnassa, ja Putin keräsi poliittiset pisteet panemalla rötöstelijät kuriin.

"Luulin naiivisti, että Putin toimi kansallisen edun nimissä ja yritti puhdistaa Venäjää", hän muotoilee.

On kuitenkin vaikea kuvitella, että isoja riskejä sietämään tottunut suursijoittaja olisi tehnyt poliittiset linjavalintansa pelkän naiiviuden varassa.

Olisivatko vaikuttaneet myös ne satumaiset voitot, joita Browderin varainhoitoyhtiö kääri Putinin Venäjällä?

"Mutta venäläisissä tarinoissa ei ole koskaan onnellista loppua", Browder siteeraa Magnitskia.

Browder on ylpeä saavutuksestaan kieltää venäläisvirkamiesten matkustus Yhdysvaltoihin ja saa näin omatuntoaan puhdistettua Magnitskin kuolemasta.

Magnitski taitaa kuitenkin saada viimeisen sanan. Venäjä vastasi kieltolistaan tyypilliseen tapaansa: rankaisemalla omiaan. Kostoksi Magnitski-laille Venäjä kielsi lasten adoptiot Yhdysvaltoihin. Erilaisista kehitysvammoista kärsivät adoptiolapset jäivät jumiin Venäjän laitoksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat