Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtakuntien lisäksi kerronta ja tietomäärä kamppailevat historiallisessa esikoisromaanissa

Eirolan historiallinen romaani on lajityypin tukeva edustaja

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Lauri Eirola
Lauri Eirola
Arvio: esikoiskirja
Lauri Eirola: Assurin kehä. Like. 405 s.

Historiallinen romaani ei tapaa keskittyä arkielämään pikkukylän tuvassa. Yleinen kuvio kuuluu, että sinänsä tavallinen ihminen törmää historian merkkihenkilöihin ja joutuu mullistusten heittelemäksi. Suomessa mallia näytti tietysti Mika Waltari, joka juoksutti henkilöitään aina sinne, missä haudottiin historian käänteitä.

Kauppatieteen maisterin ja kirjallisuuden opiskelijan Lauri Eirolakaan (s. 1987) ei esikoisromaanissaan Assurin kehä keksi mitään kerronnallisesti uutta. Peruskuviossakin on jotain tuttua: nuori poika joutuu vastustajan puolelle, tällä kertaa orjana, onnistuu kuitenkin monien koetusten kautta hallitsijan suosioon ja saa sitä tietä matkata pitkin maita ja mantuja.

Mutta tämä on totta toki hyväksyttävä piirre. Historiallinen romaani edustaa melkein aina perinteistä kerrontaa eikä pyri uudistamaan kirjallisuuden lajeja. Eirolan tapauksessa se tietää tasaisen varmaa minämuotoista kerrontaa.

Assurin kehä

Lauri Eirola

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Romaaninsa alussa Eirola osoittaa tehneensä lajin tekijän velvollisuuden eli hankkineensa vaikuttavat tiedot Assyrian ja Babylonian elämästä ja uskonnosta 2 500 vuotta sitten. Näitä tietoja romaani esittelee turhankin seikkaperäisesti ensimmäisen puoliskonsa mittaan.

Saadaan tietää, että babylonialaiset uhkaavat mahtavan Assyrian valtakuntaa. He hyökkäävätkin liittolaistensa kanssa päähenkilö Naram-Adarin kotikaupunkiin ja vievät pojan babylonialaisprinssi Nebukadnessarin orjaksi.

Meno on tylyä, hävinneet teurastetaan, valtakunta romahtaa ja politikointi on silkkaa juonittelua, sodan jatkamasta muilla keinoilla.

Vaikka romaanin alussakin tapahtuu yhtä ja toista, Eirola saa kerrontansa vetämään vasta puolivälin paikkeilla, kun historian painolasi hellittää tieltä pois. Ja kun kerronta vihdoin vetää, juonenkäänteetkin hyväksyy: Naram Adar pääsee ottamaan mittaa itse prinssistä ja uhkaa joutua sotaväkeen omiaan vastaan. Ja rakastuu tietysti tyttöön, jota havittelee hänen paras ystävänsä.

Tarjoutuu myös mahdollisuus matkata vanhoille kotiseuduille katsomaan, keitä on hävityksen jäljiltä hengissä. Ja tapaamaan lisää ylimielisiä hallitsijoita, jotka eivät tahdo uskoa neuvokkaiden nuorten kykyihin.

Ja vaikkei tällaiselta romaanilta mitään huimia psykologisia syvyyksiä odotakaan, saa päähenkilön hahmo lopuksi ainakin sisäisten kamppailunsa myötä hahmoonsa kontrasteja. Prinssikin pääsee filosofoimaan eksistenssistään, valittamaan oman vapautensa rajallisuutta. Prinssin vaimo saa toimia valistuneimpien mielipiteiden äänitorvena.

Eirolan esikoinen kampeaa alkukankeuksien jälkeen lajityypin täysipainoiseksi edustajaksi. Osin avoin loppu lupailee jatkoa.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat