Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallisradiot mursivat Ylen yksinoikeuden päivälleen 30 vuotta sitten

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila   
Radio Cityä keväällä 1985 käynnistäneessä toimittajajoukossa olivat (ylh. vas.) Olli M.T. Hella, Kimmo Helistö, Heli Nevakare, Taneli Haro, (alh. vas.) Outi Popp, Reijo Rutanen, Harri Uusitorppa, Teppo Turkki ja Juha Tynkkynen.
Radio Cityä keväällä 1985 käynnistäneessä toimittajajoukossa olivat (ylh. vas.) Olli M.T. Hella, Kimmo Helistö, Heli Nevakare, Taneli Haro, (alh. vas.) Outi Popp, Reijo Rutanen, Harri Uusitorppa, Teppo Turkki ja Juha Tynkkynen.
Arvio: kirjat
Pentti Kemppainen: Radio kuuluu kaikille! Into. 416 s.

Helsingissä tekee helposti mieli muistella, että Yleisradion monopoli radioaalloilla olisi murtunut vappuaattona 1985, kun Radio City aloitti lähetyksensä Lepakkoluolasta Ruoholahdesta. Oikeasti ensimmäinen kaupallinen paikallisradio oli Nivalassa toiminut Radio Lakeus, jonka lähetys alkoi jo 27. huhtikuuta 1985 – päivälleen kolmekymmentä vuotta sitten.

Se siitäkin kuplasta sitten.

Suomalaisen kaupallisen radion 30 vuoden taival on dokumentoitu Pentti Kemppaisen kirjaan Radio kuuluu kaikille. Pitkän linjan radiomies, dj ja entinen yleläinen kertoo teoksessaan oikeastaan paljon pidemmän tarinan. Kevääseen 1985 pääseminen vie kirjan alusta yli 160 sivua.

Kaupallinen radio oli tavalliselle kuuntelijalle 1980-luvulla ihmeellinen asia, joka symboloi uutta ja vapaampaa aikaa.

Suomalaisen tiedonvälityksen historiassa se oli raskaan ja hitaan valmistelun, lobbauksen ja päätöksenteon lopputulos. Maailma oli muuttunut jo 1980-luvulla nopeammin kuin paikallisradiolain valmistelijat tajusivat, ja kaupallisen radiotoiminnan käynnistyttyä muutoksen tahti vain kiihtyi.

Paikallisiksi, kuulijalähtöisiksi ja Yleisradion tarjontaa täydentäviksi tarkoitetut radiot muuttuivat nopeasti kustannustehokkaiksi ja suurinta ja maksukykyisintä yleisöä miellyttäviksi formaattiradioiksi.

Niiden omistus keskittyi suurille kotimaisille ja ulkomaisille mediayhtiöille.

Nykyinen mielikuva kaupallisesta radiosta on hyvin kaukana siitä, mitä poliittiset puolueet, virkamiehet ja tutkijat aikoinaan hahmottelivat mietinnöissään ja työryhmissään.

Kemppainen on kirjannut tarkkaan kaupallisten paikallisradioiden syntyyn johtavan prosessin vaiheita. Se ei ole kevyttä luettavaa, mutta siitä muodostuu kuva poliitikkojen kontrolloimasta takavuosien mediakeskustelusta, jossa porvaripuolueet kannattivat kaupallista paikallisradiota ja vasemmisto vastusti.

Mediayhtiöistä uutterimpana kaupallisen radion ajajana toimi MTV, joka oli alkanut haaveilla mainosrahoitteisesta radiotoiminnasta jo 1960-luvun alussa.

Kalle Ipatti Lehtikuva
Nivalassa vuosina 1985–1989 toiminut Radio Lakeus oli Suomen ensimmäinen kaupallinen paikallisradio. Kanavan tekniikasta vastaava Seppo Asunmaa valvoo lähetystä.
Nivalassa vuosina 1985–1989 toiminut Radio Lakeus oli Suomen ensimmäinen kaupallinen paikallisradio. Kanavan tekniikasta vastaava Seppo Asunmaa valvoo lähetystä.

Kaikkien mediailmiöiden tavoin myös idea kaupallisesta radiosta tuli Suomeen ulkomailta. Ei kuitenkaan pelkästään Yhdysvalloista, vaan lähempää: Tanskasta ja Ruotsista, joissa kansallista radiomonopolia kierrettiin merelle ankkuroiduista laivoista lähetettävällä mainosrahoitteisella ohjelmalla.

Näistä merirosvoradioasemista kuului popmusiikkia ja kevyttä jutustelua, mikä oli houkutteleva vaihtoehto kansallisten yleisradioiden puisevalle ja ylevälle tyylille ja kansanvalistukselle.

Radio kuuluu kaikille!

Pentti Kemppainen

Kustantaja: Into

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, vapaa-aika, yhteiskunta

Itämerellä Ruotsin aluevesirajojen ulkopuolella toimineen Radio Nordin lähetys kuului pitkälle Etelä-Suomen rannikkoalueille. Merirosvoradiotoiminta kitkettiin uudella lailla vuonna 1962, mutta Ruotsin, Tanskan ja Suomen yleisradioyhtiöt joutuivat vastaamaan haasteeseen lisäämällä lähetyksiinsä kevyttä musiikkia.

Yleisradiossa ratkaisuna olivat Sävelradio-ohjelmat, jotka toimivat aina vuoden 1990 kanavauudistukseen asti.

Kemppainen kuvaa merirosvoradioaikaa yksityiskohtaisesti ja innolla ja korostaa sen merkitystä eurooppalaisen radiotoiminnan kehityksessä.

Ei ollut ihme, että juuri Kemppainen päätyi ensimmäisenä johtamaan vuonna 1990 toimintansa aloittanutta Radiomafiaa, joka oli Yleisradion vastaveto viisi vuotta aiemmin käynnistyneiden paikallisradioiden nuorekkaammalle linjalle.

Radio kuuluu kaikille kertookin pääaiheensa, kaupallisen radiotoiminnan historian, lisäksi myös paljon Yleisradiosta, sillä Ylen muutokset ja uudistukset ovat olleet enemmän tai vähemmän kaupallisten kilpailijoiden toiminnan aiheuttamia.

Vaikutus on toiminut myös päinvastaiseen suuntaan: MTV:n Radio Novan musiikillinen linja määriteltiin vuonna 1997 Ylen radiokanavien mukaan Radio Suomea raikkaammaksi, mutta Radiomafiaa rauhallisemmaksi. Linjaus toimi, sillä Nova nousi puolessa vuodessa maan kuunnelluimmaksi kanavaksi 25–44-vuotiaiden keskuudessa.

Kilpailu on ollut kovaa ja moni kaupallinen radio on jäänyt lyhytikäiseksi. Varsinkin pääkaupunkiseudulla asemia on tullut ja mennyt.

Harva muistaa enää Radio Stadia tai Radio Alexia, ja Radio Sykkeestäkin vain Makkaratalon katutasossa sijainneen lasiseinäisen studion.

Digitaaliseen maailmaan radiot ovat siirtyneet vaivalloisesti. Vuonna 1996 hallitus teki päätöksen digitaalisen DAB-järjestelmän standardista, mutta toiminta ei päässyt koskaan kunnolla käyntiin, koska digitaalisia radiovastaanottimia ei tullutkaan markkinoille.

Internet-lähetyksiin siirtymistä taas hidasti pitkään erimielisyys musiikin tekijänoikeusmaksuista.

Samaa erimielisyyttä oli ollut jo paikallisradioiden alkumetreillä 1980-luvulla. Tekijänoikeusjärjestöt pitivät tuolloin kiinni korkeista taksoista, koska niiden mielestä radiosoitto söi äänitemyyntiä. Musiikin hinta vaikutti radioiden musiikkitarjontaan. Sopimussyistä halvempaa amerikkalaista musiikkia soitettiin enemmän kuin kallista kotimaista.

Teknisistä vastoinkäymisistä, lupajärjestelmän sokkeloista ja ohjelmatarjonnan tasapäistymisestä huolimatta Kemppainen näkee suomalaisen radion tilanteen valoisana. Kuuntelijaosuuksien erot ovat tasoittuneet 2000-luvun aikana, ja ula-taajuuksilla toimiva perinteinen FM-lähetystekniikka pystyy yhä kilpailemaan verkkosovellusten kanssa.

Toimiluvatkin myönnetään jo kahdeksaksi vuodeksi kerrallaan. Se on mediamaailmassa ikuisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat