Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jussi Seppänen uudistaa urheilunovellin perinnettä

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Veikko Somerpuro
Jussi Seppäsen esikoisteoksessa kamppaillaan elämän urheilukentillä.
Jussi Seppäsen esikoisteoksessa kamppaillaan elämän urheilukentillä. Kuva: Veikko Somerpuro
Arvio: esikoiskirja
Jussi Seppänen: Kymmenottelu.
WSOY. 171 s.

Urheilu on Suomen kirjallisuudessa perinneaihe, mainittakoon Maiju Lassilan romaani Rakkautta (1912) ja Juhani Peltosen Elmo (1978). Pentti Haanpää (1905–1955)kirjoitti aikamoisia urheilunovelleja. Olympialaisissa Suomi on voittanut kirjallisuudella kultaa kahdestikin.

Sarjakuvakäsikirjoitusten tekijä ja alan opettaja Jussi Seppänen (s. 1975) voisi novellikokoelmallaan Kymmenottelu edustaa Suomea, jos kirjallisuus yhä olisi olympialaji. Eritasoisia suorituksia on mukana, mutta se kuuluu tuon lajin luonteeseen.

Seppänen uudistaa kunniakkaasti perinnettä. Hän tekee parhaansa ja katsotaan mihin se riittää.

Kymmenottelu

Jussi Seppänen

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat, Novellit

Esikoisteos rakentuu sarjoiksi kymmenottelun lajien mukaan. Tarinat murtautuvat urheilukentältä koko nykyelämään monenlaisine ottelijoineen.

Heti alkuun sadalla metrillä Seppänen riuhtaisee irti yksitasoisesta realismista. Starttaamassa on porukkaa tavallisemmista tallaajista U. Boltiin ja kaikki tapahtuu televisiokameran kuvamaailman kautta. Novelli kysyy, mitä meidän aikamme urheilu oikein on ja keitä urheilijat.

Pelkkää leikkiä urheilu ei ainakaan ole, vaan jokainen taistelee omassa lajissaan.

Pentti Haanpää kirjoitti "elämänurheilusta", ja myös Seppäsen novelleissa elämä ja urheilu kiertyvät yhteen. 400 metrin ratakierroksesta kehittyy uhoineen, maitohappoisine epätoivoineen ja jälkeenpäin leuhkimisineen elämän kierros.

Korkeushyppyäkin jatketaan vuosikymmeniä. Kuitenkin varpunen "katoaa lähipuihin" kevyesti ja korkeammalle kuin sinnikäs riman ylittäjä.

Seppäsen huumori syntyy urheilijoiden vakavasta pinnistyksestä. Hän rikkoo novellin normisääntöjä panemalla selostukseen alaviitteitä.

Kamppaillaan naisten 110:n aitoja, ja alaviite muistuttaa, kuinka Aino Kallaksen Sudenmorsiamessa (1928) kiihkeä nainen "ihmissutena suolla juoksi".

Juhani Ahon hirviömäiseen Pyöräraivoilijaan (1898) Seppänen ei sentään viittaaa. Eihän pyöräily kuulu kymmenottelun lajeihinkaan. Tosin ei myöskään suojuoksu ihmissutena.

Lyhyt novelli jää Seppäsellä joskus myös alikuntoiseksi vitsiksi. Kiekonheitto ei oikein sovi hänen vartalolleen. Ylikuntoiseksi kääntyy kuulantyöntö-novelli Rakas tyttäreni.

Hyppylajit innostavat häntä fantastisiinkin korkeuksiin. Meikäläisen arkitodellisuuden pohjalta Seppäsen kuitenkin suorituksensa rakentaa, kuten Muotokuva-novellissa Kemin näköaloista.

Kokonaisuutena  Kymmenottelu vie mainiosti urheilun perimmäisten näkymien äärelle. Se saa miettimään, mitä teemme ja koemme, kun urheilemme ja katsomme urheilua. Onko se leikkiä, suurta illuusiota, elämää vai kuolemaa.

Onko suomalainen urheilu huipussaan silloin, kun ryyppäävä isä juhlii Tokion 1991 keihään kaksoisvoittoa sammumalla sohvan tienoille?

Novelli joka tapauksessa toimii, lupaava kyky tekee ennätyksensä.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoiskirjalle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat