Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuula Kallioniemi kirjoittaa lapsista, jotka pakenevat vanhempiaan

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen
Arvio: nuortenkirjat
Tuula Kallioniemi: Pako. Otava. 126 s.

Varhaisnuorten romaanilla on iskevä nimi. Myös Jussi Kaakisen mainio kansikuva sekä lukemaan koukuttava takakansiteksti pyrkivät saamaan lapsen tarttumaan kirjaan ja lukemaan sen yhdellä hotkaisulla.

Tuula Kallioniemi on aina ollut naseva lapsen tuntojen kuvaaja. Viime vuodet hän on panostanut esi- ja alakoululaisiin Konsta- ja Karoliina-sarjoilla, ja eri-ikäisiä puhuttelevista Reuhurinne-kirjoista on Otavassa kehitetty mittava tuotekonsepti.

Paon keskiössä on neljä erilaisista perhetaustoista tulevaa lasta, joista kolme yrittää tietoisesti sanoutua irti ikävistä vanhemmista: Matilda on yksinäinen ja koulukiusattu, Anders yksinhuoltajaäidin uhmamieli ainokainen ja Samuel ylisuojelevien vanhempien silmäterä.

Vanhemmat ihailevat omatoimisia ja itsenäisiä lapsiaan ja näyttävät elävän varsin etäällä näiden reaalitodellisuudesta.

Joukon neljäs, vastentahtoisesti mukaan tuleva Carita, on traaginen outolintu, ja hänen kohtalonsa ammentaa varmasti osittain ällistyttävistä ihmiskaappausuutisista.

Sattumalta näiden neljän tiet yhtyvät, ja he kuvittelevat voivansa elää omillaan.

Romaanin voi lukea trillerin lisäksi perhepoliittisena kannanottona, joskin lasten- ja nuortenkirjojen itsekeskeiset aikuiset alkavat jo muodostua puisevaksi maneeriksi. Joko olisi myös perheidyllin vuoro?

Tiiviistä muodosta huolimatta romaanin kieli on vivahteissaan rikasta. Dialogikin on iskevää ja asettuu ripeästi etenevän juonen palvelijaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat