Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hannu Väisäsen novelleissa psykologisuus lähenee fantasiaa

Taiteilijan kertomukset ovat fantastisia sukelluksia ihmispsyykeen

Kulttuuri
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Hannu Väisänen kertoo erikoisista ihmisistä, jotka elävät erikoista elämäänsä ranskalaisessa kulttuurissa.
Hannu Väisänen kertoo erikoisista ihmisistä, jotka elävät erikoista elämäänsä ranskalaisessa kulttuurissa. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Arvio: kirjat
Hannu Väisänen: Piisamiturkki ja muita kertomuksia. Otava. 286 s.

Uutinen Suomen pankista kertoi pari viikkoa sitten, että sen taidekokoelmiin ostettu Hannu Väisäsen taulu sisälsi iloisen yllätyksen: kankaan takaa löytyi toinen maalaus.

Se oli jäänyt sinne epähuomiossa piiloon, kun taiteilija oli pakannut Suomen-näyttelyyn lähetettäviä teoksiaan mahdollisimman ekonomisesti.

Vähän samaa on kirjailija Väisäsen uudessa proosassa.

Piisamiturkki ja muita kertomuksia

Hannu Väisänen

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Novellit

Muistan törmänneeni Piisamiturkki ja muita kertomuksia -kokoelman toisiin aiheisiin ja henkilöihin lehtikolumneissa, mutta nyt niiden alta löytyykin paljon lisää. Kun aiemmin muutamalla viivalla piirretylle aiheelle rakennetaan historia ja omalaatuinen miljöö, siitä tulee paitsi vahvavärinen myös ikimuistettava.

Yksi tällainen on eteläranskalaisen pikkukaupungin (eli Väisäsen asuinpaikan Dordognen) supermarketin kassaneiti.

Muinaisessa parin ajatuksen kolumnissa hänellä oli nimenä vain etukirjaimet, nyt hän on Marie-Christine, jurouden ja palveluhaluttomuuden papitar. Samalla satunnaisista kauppareissuista syntynyt kokemus on kasvanut huikeaksi tarinaksi sivullisuudesta, erityisyydestä, roskaväen kateudesta ja sille langetetusta kostosta.

Kokoelma tuo Väisäsen omaperäiseen proosavarantoon psykologisen, usein myös fantastisen novellin. Moraalisena kertojana hän lähenee Leena Krohnia, vaikka tyylissä on enemmän sanaleikkejä ja koukeroita. Silti muoto pysyy koko ajan rautaisessa hallinnassa.

Monet erikoiset henkilöt elävät erikoista elämäänsä ranskalaisessa kulttuurissa: sukellusveneupseerin eristynyt vaimo, snobistinen psykoterapeutin yksityissihteeri, lemmikkiharakkaa palvova kassaneiti, eläköitynyt modisti.

Välillä tehdään loikkia muuallekin, Guadeloupesta Kouvolan asemaravintolaan. Kansainvälisyys ja henkilöiden eristyneisyys tuovat yllättävästi mieleen myös Tove Janssonin, samoin tietyt aiheet kuten monomaanisuus, petokset, linnut ja talojen pienoismallit.

Anterosta kertovissa romaaneissaan Väisänen on kerinyt hienosti auki kuvataiteilijan työtä. Hän on kuvannut aistimista ja havaintojen tekoa, esitellyt värioppia ja maalaamisen fyysisyyttä ja ilotellut taiteilijaelämän ja taidekaupan maailmassa.

Nyt hän tekee tavallaan samaa kirjoittamiselle. Kierteenä liikkuva, aiheesta kokonaisuudeksi kasvava teksti näyttää tarina tarinalta, miten tämän kirjailijan luova prosessi toimii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat