Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miki Liukkosen proosarunoista syntyy pakahduttavia näkyjä tahalliseen epärytmiin

Raivon historian runot ovat täyteen ahdettuja

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Arvio: kirjat
Miki Liukkonen: Raivon historia. WSOY. 53 s.

Aika pitkään saan lukea Miki Liukkosen (s. 1989) uutta runokokoelmaa ennen kuin saan siitä oikein kiinni. Mitä oikein on tapahtunut?

Poissa on Liukkosen kahden ensimmäisen kokoelman luistavuus ja rentous.

Sen sijaan Raivon historian proosarunot ovat täyteen ahdettuja. Ja aluksi rytmi pettää pahanpäiväisesti. Pitkät sanat ja sanarykelmät seuraavat toisiaan.

Raivon historia

Miki Liukkonen

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

"Ohi kellottomien terassien, joilla raksain kaulakorurykelmien koristautuneet ventovieraat pelmuavat kömpelösti hopeiset jääastiat ja terälehdet nilkoissa höyryten", Liukkonen kirjoittaa.

Paljon on puhuttu nykyrunouden monimuotoisuudesta ja entisten arvojen katoamisesta, mutta ei kai kukaan pidä sanojen miltei umpimähkäistä latomista peräkkäin loistavana runoutena.

Tai ehkä pitää, mene ja tiedä. Ja voihan tällainen rytyyttäminen olla tuiki tahallista.

Arvelen sen olevankin: ilkikurista "hyvän" runouden pilkkaa. Runosta se ei vain tee kiinnostavampaa tai helpommin luettavaa.

Mutta kun raivaa tietään sanaryteikössä, osa teksteistä alkaa kiehtoa. Ainakin Liukkonen käyttää rikasta kieltä ja osaa luoda runoihinsa käänteitä. Puhuja kyllä tuntuu välillä väsyneeltä kulkurilta tai dekadentilta eksotiikan keräilijältä, ja pahimmillaan hän kaipaa täyttä pysähtymistä, tahtoopa jopa muuttua "posliiniksi ammeeseen". Mutta runojen kuvasto on vitaalista ja rönsyävää.

Näin syntyy kokoelman varsinainen jännite: etäisyyttä ottava tarkkailija ryöpyttää eteemme vuolaita maisemia ja arvaamattomia välähdyksiä. Tälle on esikuvansa: jotkut runot tuntuvat nimittäin kuin pastisseilta Arthur Rimbaudin 1870-luvun proosarunoista – niistähän on ilmestynyt kaksikin suomennosta.

Luvassa on "pakahduttavia näkyjä" siis, kuten eräs runo kertoo alkuperäisten intiaanien näkevän "nuotionääreisissä päiväunissaan". Ja "purppuraisen tiheän aluskasvillisuuden seassa" pilkottaa "kiinalaista elohopeaa".

Lopuksi Liukkonen maltaa kirjoittaa vähän avaramminkin. Jos häntä edellisten kokoelmien perustella on voinut verrata nuoreen Pentti Saarikoskeen, niin tällä kertaa vertaus osuisi vain Saarikosken toiseen kokoelmaan, joka on esikoista ilkikurisempi ja surrealistisempi.

Tuntuu helpotukselta lukea ihan sovinnaisesta säerunosta, että "Tähdet jylisevät ylitse, puro kihisee." Samaan tyyliin tai ainakin rytmiin olisi voinut kirjoittaa ainakin osan alkupuolen villeistä näkymistä. Silloin Raivon historia olisi onnistunut kirja myös ilmaisukeinoiltaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat