Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähden nimi on ruotsalaisten vika

Sophia Loren sai taiteilijanimensä nykyään jo unohdetulta ruotsalaiselta näyttelijältä

Kulttuuri
 
Sophia Loren Christian-Jaquen ohjaamassa komediassa Rouva suorasuu vuodelta 1961.
Sophia Loren Christian-Jaquen ohjaamassa komediassa Rouva suorasuu vuodelta 1961.
Arvio: kirjat
Sophia Loren: Eilen, tänään, huomenna – omaelämäkerta (Ieri, oggi, domani. La mia vita). Suom. Linda Jokela. Minerva. 371 s.

Hän on yksi ja sama ihminen, mutta hänellä on monta nimeä. Jotkut saattavat muistaa hänet vielä nimellä Sofia Scicolone, mutta vain harva tietää, että hän käytti myös nimeä Sofia Lazzaro.

Sen sijaan koko maailma tuntee hänet nimellä Sophia Loren. Juuri tähän nimeen tiivistyy toisen maailmansodan jälkeen alkanut italialaisen elokuvan kolmisenkymmentä vuotta kestänyt vahva kultakausi, joka nosti italialaiset ohjaajat ja näyttelijät kansainväliseen maineeseen.

Eikä tässä vielä kaikki. Parhaan naisnäyttelijän Oscar-palkinnon jo vuonna 1962 Cesiran roolista elokuvassa Kaksi naista (La ciociara, 1960) saaneella Sophia Lorenilla (s. 1934) on vielä yksi käyntikortti takataskussaan. Virallisesti hänen nimensä on ollut Sophia Ponti jo vuodesta 1966, jolloin hänen aviomiehensä, italialainen elokuvatuottaja Carlo Ponti sai eron ensimmäisestä vaimostaan Ranskassa ja saattoi näin vihdoin virallistaa suhteensa Sophia Loreniin, jonka kanssa oli elänyt jo syksystä 1951.

Eilen. tänään, huomenna. Omaelämäkerta

Sophia Loren

Kustantaja: Minerva

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, historia

Tätä nimeä hänestä käytti näyttelijättären luotto-ohjaaja Vittorio De Sica joulukuun 29. päivänä 1968 lähettämässään sähkeessä, jossa Kahden naisen ohjaaja onnitteli viisitoistavuotiaana löytämäänsä näyttelijää, joka oli juuri synnyttänyt esikoispoikansa.

Sophia Loren oli ehdolla parhaan naispääosan Oscar-palkinnon saajaksi myös 1964. Ehdokkuus tuli Filumenan roolista elokuvassa Avioliitto italialaisittain, ohjaajana taas – kuinka ollakaan – Vittorio De Sica.

Vaikka Italiassa viime vuonna julkaistu omaelämäkerta Eilen, tänään, huomenna ei sisällä kohupaljastuksia Sophia Lorenin elämästä ja urasta, seksisymboliksi noussut näyttelijä kuitenkin raottaa sen verran salaisuuksien tiukkaa verhoa, että paljastaa, miten hänen eri nimensä ovat syntyneet ja mikä juju etenkin taiteilijanimien taustalla on ollut.

Kastetodistuksessa Roomassa syntynyt Sophia Loren sai nimekseen Sofia Scicolone. Hänen isänsä oli huithapeli puoliaatelinen Riccardo Scicolone, äiti näyttelijättären urasta haaveillut Romilda Villani. Huikentelevainen Riccardo hätääntyi, kun Romilda tuli raskaaksi. Sophian synnyttyä äiti matkusti vanhempiensa luo Pozzuoliin Napolin lähelle ja Riccardo jäi Roomaan.

Vaikka Riccardo ja Romilda eivät olleet naimisissa, Sophia sai isänsä nimen. Kuutisen vuotta kestänyt jojosuhde synnytti Sophialle myös pikkusiskon Marian, joka sai äitinsä sukunimen. Maria Villani meni naimisiin Benito Mussolinin jazzpianistiksi päätyneen pojan Romanon kanssa vuonna 1962. Heille syntyi tytär Alessandra saman vuoden joulukuussa.

Sophia Loren on nykyään EU-parlamentissa istuvan, entisen uusfasistien johtohahmon Alessandra Mussolinin täti.

Sogno-lehden päätoimittaja Stefano Reda nimesi Sophia Lorenin Sofia Lazzaroksi siinä vaiheessa, kun tämä teki uraa elokuvien sivurooleissa ja valokuvin ja puhekuplin rakentuvissa fotoromanzoissa.

Redan mukaan uusi sukunimi Lasarus kertoi, että näyttelijä oli niin kaunis, että sai kuolleetkin heräämään.

Lopullisesta nimenvaihdosta on syyttäminen ruotsalaisia. Kun elokuvaa Africa sotto i mari alettiin kuvata kesällä 1952, tuottaja Goffredo Lombardo halusi ehdottomasti keksiä näyttelijälle vetävämmän nimen kuin Lazzaro.

Hän tuijotti työhuoneessaan julistetta, jossa keimaili ruotsalainen näyttelijätär Märta Torén. Siinä se oli. Lombardo alkoi käydä aakkosia lävitse ja pysähtyi L-kirjaimen kohdalle. Loren. Siinä se oli. Etunimeen täytyi vielä saada suihkuseurapiirien säihkettä. Niin Sofia muuttui samalla Sophiaksi.

Loistokkaan Sophia Lorenin omaelämäkerta Eilen, tänään, huomenna ei ikävä kyllä tarjoa juuri muita paljastuksia. Herttainen kirja jää pinnalliseksi ja kovin kursoriseksi.

Nimensä sille on antanut Vittorio De Sican samanniminen elokuva, jossa Sophia Loren esittää kuuluisan striptease-esityksen Marcello Mastroiannille. Sellaista uskallusta ei itse kirjasta löydy.

Claudio Patriarca
Sophia Loren, Marcello Mastroianni ja ohjaaja Dino Risi (oik.) Papin vaimon kuvauksissa 1970.
Sophia Loren, Marcello Mastroianni ja ohjaaja Dino Risi (oik.) Papin vaimon kuvauksissa 1970.
Sophia Loren näytteli Jean Negulescon elokuvassa Poika delfiinin selässä vuonna 1957.
Sophia Loren näytteli Jean Negulescon elokuvassa Poika delfiinin selässä vuonna 1957.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat