Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoruuden tunteet nousevat pintaan

Hanna Tuurin Irlantiin sijoittuva romaani kuvaa keski-ikäistä tyhjyyttä ja levottomuutta

Kulttuuri
 
Hanna Tuuri
Hanna Tuuri
Arvio: kirjat
Hanna Tuuri: Ranta. Otava. 285 s.

Kovasti tunnistettava on tämä tarina: nuoruuden ystävykset, joiden aikoinaan tiivis yhteys on säilynyt läpi elämän. Ollut siellä, taustalla piilossa, ja nyt keski-iän tappavassa tavanomaisuudessa punkee esiin hirmuisella vimmalla, niin että siihen on pakko jotenkin tarttua.

On tartuttava, jotta voi päästää irti. Aika rohkeaa, jos niin tekee.

Hanna Tuurin (s. 1970) sumuiseen ja karuun Irlantiin sijoittuvan Ranta-romaanin päähenkilö on nelikymppinen Nora, arkkitehti, joka elää keskiluokkaista elämää arkkitehtipuolisonsa Paulin kanssa. Paul on kunnon mies, turvallinen isä kolmelle lapselle. Puolisoiden välillä on yhä yhteys, mutta sitä horjuttaa paitsi Noran levottomuus myös Paulin saamat potkut.

Ranta

Hanna Tuuri

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Seamus ja Jim ovat Noran nuoruuden ystäviä, joiden edustama villiys, vapaus ja epäsovinnaisuus vetävät Noraa puoleensa. Levottomuuden laukaisee tapaus, jossa Jim löydetään pahoinpideltynä kadulta. Kolme ystävystä tapaavat sairaalassa, jossa Jim makaa koomassa.

Nora on rakastanut Jimiä ja Seamus Noraa. Rakastavat vieläkin, tavallaan. Nuoruuden tunteiden jättämät muistijäljet ovat väkevät. On tehty elämän kestäviä lupauksia.

Nora on kulkenut pitkän matkan kotikylästään osaksi Dublinin keskiluokkaista keskivertoisuutta, opetellut puhumaankin ilman tunnistettavaa murretta, luonut nahkansa uudelleen.

Hänen kanssaan samassa maailmassa, Irlannin myyttisessä mullassa, ovat varttuneet Jim ja Seamus, jälkimmäinen asuntovaunussa kiertolaisperheessä, sosiaalihuollon piirissä, hevosmarkkinoiden ja nyrkkeilyotteluiden raavaassa arjessa.

Heidän miehen mallinsa on ollut tyystin toisenlainen kuin Noran kaupungissa varttuneen puolison.

Nyt Seamus on perheellinen rekkakuski, vapaa-ajallaan varastetun tavaran myyjä. Jimillä on tiettävästi lapsi valokuvaajanaisen kanssa, joka on palannut suhteen kariuduttua kotimaahansa Suomeen.

Tuuri kuvaa kiinnostavasti työttömäksi jääneen Paulin ulkopuolisuutta. Yön pimeydessä mies keksii bisnesidean, veistetyt puueläimet, mutta aamun valjetessa idea on jo ihan susi.

Nora alkaa viivytellä kotiin tulojaan, jottei näkisi Paulin masennusta. Hieman epäuskottavana näen tässä Paulin; Nora saa tehdä omaa menneisyystrippiään ilman miehen minkäänlaista mustasukkaisuutta.

Irlannissa asuva Tuuri tuntee uuden kotimaansa. Hän kutoo ystävysten tarinan sekaan irlantilaista mytologiaa, joka paikoin tukee, paikoin hajottaa teoksen intensiteettiä.

Tarina toimisi ilman sitäkin, sillä asetelmaa ja henkilöiden motiiveja syventää jo yhteiskunnallinen konteksti: lamaan, konkursseihin ja työttömyyteen ajautunut saarivaltio, jossa elää poliitikkojen huijaama kansa, Jumalan hylkäämä maan ääri, jossa "pubin seinistä työntyy ainaisten pettymysten henki".

Löydän tästä mentaalista ja maisemallista sukulaisuutta suomalaisuuteen. Romaanin ranta on kuin suomalainen metsä, paikka, jossa kohdata itsensä ja muistonsa.

Oman sävynsä tarinaan luo saarella vallitseva katolinen usko ja siihen vahvasti kytkeytyvä syntien sovittaminen, syyllisyydestä vapautuminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat