Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuortenromaanissa pojan itsemurha ravistaa koko perhettä

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen
Kirsti Kuronen
Kirsti Kuronen
Arvio: nuortenkirjat
Kirsti Kuronen: Paha puuska. Karisto. 75 s.

Nuortenkirjallisuus kosiskelee lukijoita nykyisin entistä raflaavammilla aiheilla. Päähenkilöt kokevat ääritunteita, ja vaikka oman hengen riistäminen oli vielä vähän aikaa sitten tabuaihe, viime vuonna aihetta käsiteltiin peräti kolmessa teoksessa.

Terhi Rannelan Läpi yön -romaanissa tyttö yrittää itsemurhaa, mutta saa elämän syrjästä uudelleen kiinni. Yhdysvaltalaiset myyntimenestykset, Jay Asherin 13 syytä ja John Greenin Kaikki viimeiset sanat, keskittyvät kuvaamaan ystävien selviytymiskeinoja traagisten tapahtumien jälkeen.

Paha puuska kiteyttää tehokkaasti läheisten hämmennyksen ja epätoivon tunteet itsemurhan äärellä.

Hilla yrittää ymmärtää juuri yläkoulun aloittaneen pikkuveljensä mielenliikkeitä tämän hypättyä junan alle: oliko kyse päähänpistosta vai vakaasta halusta päästä pois? Lyhyt ja rytmikäs, latautunut ja impulsiivinen teksti myötäelää vaihtelevia tunnetiloja syyllisyydestä pettymykseen, alakulosta uhmaan ja veljen soimaamiseen.

Perhesuhteiden osalta romaani toistaa kliseitä: perhe hajoaa liian suuren taakan alla. Silti Hilla selviää, ja kauniisti näytetään kaari varhaiseen aikuisuuteen ja äitiyteen asti.

Rivityksensä takia Paha puuska tuo mieleen selkokirjat, mutta kyse on kokeellisesta miniatyyriromaanista. Lyhyen muotonsa takia se on kiitollinen ääneen luettava ja keskustelun herättäjä.

Toivottavasti pieni tärkeä kirja huomioidaan myös lastensuojelussa sekä nostetaan kirjastossa ja kirjakaupassa esille ja löydettäväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat