Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Outolintu-trilogialla on pysäyttävä loppu

Veronica Rothin dystopia on nuortenkirjaksi varsin väkivaltainen

Kulttuuri
 
Vesa Sisättö
Kirjailija Veronica Roth
Kirjailija Veronica Roth
Arvio: nuortenkirjat
Veronica Roth: Kapinallinen (Insurgent), Uskollinen (Allegiant). Suom. Outi Järvinen. Otava. 383 ja 397 s.

Outolintu-trilogia saatiin alle vuodessa suomeksi elokuvasovitusten siivittämänä; sen toiseen osaan perustuva Kapinallinen on tullut jo Suomessakin elokuvateattereihin.

Yhdysvaltalaisen Veronica Rothin (s. 1988) sarja edustaa Suzanne Collinsin Nälkäpeli-kirjojen suosituksi nostamaa nuorten dystopiaa.

Hänen kuvaamassaan tulevaisuudessa nuoret joutuvat 16-vuotiaana päättämään, mihin viidestä ihmisryhmästä he liittyvät loppuiäkseen. Ne on muodostettu luonteenpiirteiden pohjalta: Uskaliaat, Terävät, Vaatimattomat ja niin edelleen.

Moni jää kuitenkin ryhmien ulkopuolelle, osattomiksi.

Sarjan päähenkilöt Tris ja Tobias saavat sen toisessa osassa selville, että koko heidän kummallinen maailmansa – joka rajoittuu Chicagoksi tunnistettavaan Kaupunkiin – saattaakin olla tieteellinen koe.

Sitten vallankumous murtaa vanhan järjestelmän, ja tilalle tulee osattomien diktatuuri, jota johtaa Tobiaksen äiti Evelyn. Nuoret lähtevät Kaupungin ulkopuolelle selvittämään, mistä heidän yhteiskunnassaan oikein on kyse. Maailma avartuu, eikä kokemus ole miellyttävä.

Trilogiassa on kelpo pohdiskelua siitä, mikä oikein on yksilölle tärkeintä, oman ryhmän valinta vai verenperintö. Kolmannessa osassa mietitään, kuinka paljon geenit voivat määrätä kohtaloamme.

Teoksissa on myös aimo annos yhdysvaltalaista keskusvallan kritiikkiä. Sitä edustaa Virasto, joka on kiinnostuneempi toimintansa rahoituksen jatkuvuudesta kuin tehtävästään.

Etenkin Outolintu-trilogian keskimmäinen osa on vauhdikas. Romaanit ovat nuortenkirjoiksi poikkeuksellisen väkivaltaisia: päähenkilöt satuttavat, kaappaavat panttivankeja ja tappavat. Sen sijaan seksin suhteen rajat on vedetty tarkkaan.

Kirjailijaa täytyy onnitella siitä, että hän lopettaa sarjan tavalla, joka on rohkea ja lajityypissä epätavallinen. Se on myös johdonmukainen seuraus tarinan väkivaltaisuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat