Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkupioneereja, neuvostoneitejä Ljudmila Ulitskajan novelleissa

Venäläiskirjailija piirtää kuvaa moskovalaisesta tyttöjoukosta 1950-luvulla

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Benjamin Suomela HS
Ljudmila Ulitskaja kävi Suomessa vuosi sitten.
Ljudmila Ulitskaja kävi Suomessa vuosi sitten. Kuva: Benjamin Suomela HS
Arvio: kirjat
Ljudmila Ulitskaja: Tyttölapsia (Devotški). Suom. Arja Pikkupeura. Siltala. 218 s.

Venäläisen Ljudmila Ulitskajan (s. 1943) novellit nousevat hänen omilta lapsuus- ja tyttövuosiltaan. Kaksi eri kokoelmaa yhdistävän suomennoksen nimi osuu kohdalleen: Tyttölapsia. Lapsia ollaan, tyttösiäkin jo, mutta ei vielä varhaisteinejä. Muutos yllättää hyppäyksin, elämän elementit vanhenevat ja vaihtuvat äkisti.

1950-luvun alkupuoli luo kertomusten pohjajännitteen. Yhteiskunta pidättää hengitystä, juutalaisvainot ovat arkipäivää, Stalin elää ja johdattaa yhä kansaa – mutta kuolee se diktaattorikin!

Ulitskaja purkaa tabuja, kipukohtia joita ei neuvostomaassa edes saattanut esiintyä. Heti avaustarinaan Käsittätehty lahja hän sommittelee räikeät sosiaaliset vastaparit: jalomieliset pioneerit, ne luokan kympintytöt, törmäävät niin hädänalaisiin ja kiittämättömiin kanssaihmisiin, että oikein häijyä tekee.

Paitsi aiemmin kiellettyjä alueita Ulitskaja koskettelee ylipäätään lapsuutta, universaalia vajaavaltaisuuden tilaa. On sisarussuhteiden setvintää herkullisimmillaan, kuten kaksostyttöjen Gajanen ja Vikan välistä henkistä kidutusta ja kauhun tasapainoa, toisaalta on myös sodan luoman miesten pitkän poissaolon äärimmäisen julmia heijastuksia.

Virallisiin sankaruuksiin ja totuuksiin ei Ulitskaja viittaa siteeksikään.

Orastavia seksuaalisia elämyksiä on hankala sanallistaa, mutta tyttöjoukon kymmenvuotiskutsujen kuvaukseen Ulitskaja saa luotua tilanteeseen liittyviä jännitteitä. Ounastellaan kaikkea, kokeillaan naamioita, rooleja ja asuja, kaiken aikaa lähestyen arvoituksen kynnystä.

Monin kohdin eri tarinoissa vilahtaa ihme, taianomaiset sattumat, aavistuksen jopa kliseeksi asti.

1940-luvun vuosiin sijoitetuissa pienemmissä kertomuksissa lähennytään venäläisen kansansadun henkeä – jopa Kaali-ihme ja Vaha-ankka -nimiä myöten.

Tyttölapsia piirtää moniulotteista lapsuuskuvaa. Kolkkona taustana kohisee järjestelmä, koneisto, ylivoimaisena kuin massiivinen muinaiseläin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat