Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällainen on kevään kirjatapaus: suvun miesten kohtalo kiertyy ruumiinpalasilla täytettyyn lähteeseen

Kulttuuri
 
Aki Ollikainen Tattarisuon lähteellä, johon kätkettiin ruumiinosia 1930-luvulla
Aki Ollikainen Tattarisuon lähteellä, johon kätkettiin ruumiinosia 1930-luvulla
Vilho ”Noita” Kallio jäi vuonna 1932 kiinni kummallisesta rikoksesta. Hän oli apureineen silponut Malmin hautausmaalla ruumiita ja upottaneet irrottamiaan käsiä, jalkoja ja muita osia Tattarisuolla sijaitsevaan lähteeseen. Outo tapaus on vuosien saatossa askarruttanut monia. Nyt aiheeseen tarttuu Aki Ollikainen romaanissaan Musta satu. Toimittaja: Antti Majander, kuvaus ja leikkaus: Petri Krook
Arvio: kirjat
Aki Ollikainen: Musta satu. Siltala
157 s.
Petri Krook
Aki Ollikainen Tattarisuon lähteellä, jonne arvoituksellinen "noita-Kallio" seuraajineen upotti Malmin hautausmaalta viemiään ruumiinosia 1930-luvun alussa.
Aki Ollikainen Tattarisuon lähteellä, jonne arvoituksellinen "noita-Kallio" seuraajineen upotti Malmin hautausmaalta viemiään ruumiinosia 1930-luvun alussa.

Kolme vuotta sitten Aki Ollikainen (s. 1973) avasi kaunokirjallisen äänensä kuin jo kokenut tekijä. Nälkävuosi on liki naturalistinen mutta samalla runollinen ja ulkoisia mittojaan suurempi pienoisromaani.

Se sijoittuu 1860-luvun nälkäkatastrofiin, joka tappoi arviolta lähes kymmenesosan suomalaisista. Nälkävuoden päämäärä ei kuitenkaan ole pelkkä historian kuvittaminen vaan sen osoittaminen, että äärimmäiset olosuhteet ajavat tilanteisiin, joissa periaatteet hyvästä ja pahasta menettävät helposti merkityksensä. Nälkä riisuu kenet tahansa paljaaksi, milloin ja missä vain.

Ollikaisen nyt ilmestyvä toinen romaani Musta satu kytkeytyy sekin tositapaukseen, olkoonkin että nälänhädän rinnalla pelkkään kuriositeettiin. Vuonna 1931 Malmilla Tattarisuon syrjäisestä lähteestä löytyi irti leikattuja ruumiinosia.

Mutta jälleen Ollikainen, timanttisen tiiviiseen muotoon hionnan taitaja, tuo menneen ajan lähelle, sen poikkeuksellisten olosuhteiden ihmiset omaksi lihaksemme ja vereksemme.

Esikoisesta Ollikaiselle heltisi Hesarin palkinto, Finlandia-ehdokkuus ja kosolti lukijoita, pian myös ulkomailta.

Uutuus on suoraviivaista edeltäjäänsä huomattavasti kimurantimpi ja rohkeampi viritelmä, mutta ilmaisultaan tasan yhtä herkkävireinen: kaunis, koskettava ja karmaiseva.

Musta satu

Aki Ollikainen

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Neljä kysymystä Aki Ollikaiselle

"Itselleni Tattarisuo edustaa kirjassa ihmisen alitajuntaa"

Aki Ollikaisen romaanin kuvitusta.

1. Mikä sinua kiehtoo Tattarisuon tapauksessa?

"Tattarisuon mysteeriin törmäsin jossain kirjoituksessa vuosia sitten. Tuollainen makaaberi historian yksityiskohta jäi kummittelemaan mieleen ja tuntui, että siitä voisi joskus loihtia jotain kaunokirjallista. Siinä ihmisyys näyttäytyy jotenkin raadollisimmillaan, ihan sanan mukaisestikin."

2. Oletko perehtynyt kaikkiin aihepiiriä käsitteleviin lähteisiin?

"Olen vuosien varrella aina tilaisuuden tullen lukenut, mitä tuosta tapauksesta on kirjoitettu. Kirjaa varten kävin tutustumassa kansallisarkistossa myös sieltä löytyvään aineistoon. Ja en tosiaan ollut ensimmäinen, jota tuo tapaus inspiroi kaunokirjallisiin ponnisteluihin."

" Aarne Haapakoski eli Outsider aloitti tuotteliaan uransa kirjoittamalla ensimmäisen kirjansa Tattarisuon rikosmysteerin innoittamana. Mustalais-suon arvoitus taisi ilmestyä niin tuoreeltaan, ettei tapaus vielä ollut ratkennutkaan."

"Itsehän en kirjassani lähtökohtaisesti pyri selvittämään tuota tapausta. Jos joku on siitä kiinnostunut, niin kannattaa lukea Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin tuore teos Valonkantajat."

"Itselleni tuo Tattarisuo edustaa kirjassa ihmisen alitajuntaa, mielen pimeää puolta."

3. Onko pahuutta olemassa? Vaiko vain omituisuutta?

"Kyllähän pahuutta on olemassa, sitä on jokaisessa meistä. Kyse on kai siitä, pääseekö se esille. Mutta en näe asiaa niin, että olisi mustavalkoisesti joko hyvää tai pahaa. Molemmat puolet löytyvät ihmisestä. Kuten Eino Leino muistaakseni kirjoitti, ei kenkään paha ole, toinen vain heikompi toista."

4. Tähyätkö jo seuraavan kirjan aihetta?

"Kyllä seuraava kirja tai sanotaan, että seuraavat kirjalliset työt on jo mielessä – oikeastaan jo työn allakin."

Tälläkään kerralla Ollikainen ei selittele saati taustoittele, vaan vie suoraan tilanteisiin. Nyt ne harppovat kieltolain ajalta tähän päivään ja takaisin, käyvät välillä ties missä ja kovin monen kokijan matkassa. Paikoin pitää hiukan pähkäillä, miten kaikki liittyvät toisiinsa.

Vertaan Mustaa satua kaleidoskooppiin. Pienellä liikkeellä ihmiset vaihtuvat toisiksi, palaavat takaisin, muuttavat tyystin ilmettään, hurmaavat ja hirvittävät – sulautuakseen lopulta yhdeksi jakamattomaksi ihmisyydeksi, josta voi ottaa esiin niin rujot kuin lempeätkin kasvot.

Ollikainen ei tuhlaa voimia Tattarisuon lähteen ja ruumiinosien upottajien arvoituksen ratkaisemiseen vaan osoittaa, että tuonpuoleisen pelko ja kiihotus voi asua kenessä tahansa.

Etenkin se asuu Mustan sadun kirjailijaminässä, joka kamppailee avioliiton kurimusten ja Tattarisuon tapausta luotaavan käsikirjoituksensa ongelmien kanssa. Hänet – jonkinlaisen kuvajaisensa – Ollikainen panee tuijottamaan murhaavan pitkään omaan sisäiseen mustuuteensa.

Samalla Musta satu asettuu osaksi taiteilijahahmojen ripittäytymisen pitkää jatkumoa. Riuhtovuus, tuska ja suorasukaisuus liittävät Ollikaisen vuolaammin pulputtaneen Marko Tapion vanaveteen.

Tässä uudessa viikatetanssissa ihanteellisen kaksoisolennon paikan saa lapsuuden ystävä, joka ei koskaan noussut pintaan sukelluksesta yhteisellä uimaretkellä, vaikka oli aina kaikessa parempi. Juuri hän kirjailijaminä olisi halunnut olla jo silloin lapsena, ja haluaisi yhä.

Yhteiskunnan väkivaltainen todellisuus, poliittiset ääriliikkeet ja sisällissodan haavat kasaavat taustapainetta yksilöpsykologisiin kerroksiin.

Ollikaisen ihmiset ovat kuiluja, joihin katsominen huimaa, mutta he eivät suorita kujanjuoksuaan pelkkien yksityisten haamujensa ahdistamina.

Jostain syvän humalan sisältä romaanin miespolvet hakevat lapsenkaltaista turmeltumattomuutta. Aina vain uudelleen, vaikka joka kerta on pakko havahtua oman arjen irvokkuudessa.

Teoksen motto lainaa Uuno Kailaan vanhaa runoa Musta satu: "Olin pieni poikanen. / Tätä mustaa ja hirmuista satua silloin, / joka teki niin suureksi pimeyden, / minä pelolla ajattelin illoin."

Unet ja kuolema kietoutuvat romaanissa yhteen. Elämä näyttäytyy häilyvänä ja outona rajatilana niiden välissä. Niinpä tarkat kuvaukset elämän yksityiskohdista vaikuttavat lähinnä sadulta.

Ruumiita syntyy tiheään, ja kuoleman hetki ylittää intensiivisyydessään kaikki muut.

Ollikainen mainitsi Tattarisuo-aiheen jo silloin, kun haastattelin häntä esikoispalkinnon voiton tähden (HS 16. 11. 2012).

Veikkaan, että lopputulos on hänelle itselleenkin yllätys, omituinen matka aavistelujen ja mielleyhtymien varassa, elämän ja kuoleman syvän mysteerin kunnioitusta.

Selkeän historiallisen romaanin ystäville Musta satu saattaa olla liian raskassoutuisesti tajunnan yöpuoleen kytkeytyvä teos. Omasta puolestani sanon, että se on askarruttavinta uutta kotimaista kirjallisuutta juuri nyt.

Helsingin Sanomien Kuukausiliite kertoi Tattarisuon mysteeristä marraskuussa 2010. Jutun kirjoittivat Perttu Häkkinen ja Ville Similä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat