Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikki Haavikko kertoo Haavikko-nimisestä isästä

Runoilijan kuolema on käsitelty, kuka kirjoittaisi elämästä

Kulttuuri
 
Tor Wennström Lehtikuva
Paavo Haavikosta puuttuu kattava elämäkerta.
Paavo Haavikosta puuttuu kattava elämäkerta. Kuva: Tor Wennström Lehtikuva
Arvio: kirjat
Heikki Haavikko: Paavo Haavikko – isä. Teos. 296 s.

Parhaimmillaan hyvin kirjoitettua, vetävää journalistista proosaa, mutta loppua kohti myös tuskastuttavaa." Aivan niin lähelle ei tarvitsisi zoomata, ja lukija joutuu tahtomattaan osallistumaan Saaren ja Heikki Haavikon konfliktiin."

Näin kirjoitin (HS 9. 10.  2009) Mauno Saaren kirjasta Haavikko-niminen mies sen ilmestyessä vuosi Paavo Haavikon kuoleman jälkeen.

Oliko se noin? Jos esimerkiksi Haavikon kummipoika on löytänyt kirjasta jopa kaksisataa asiavirhettä, tunnen tiettyä noloutta sanan "journalistinen" käytöstä.

Paavo Haavikko - isä

Heikki Haavikko

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Kirjallisuus

Puheena ollut konflikti on jatkunut vuosia ja jatkuu nyt myös Heikki Haavikon (s. 1960) muistelmakirjassa isästään. Toimittaja Mauno Saari ystävystyi Haavikon kanssa 1970-luvun puolivälissä ja kirjoitti kirjaansa tämän viimeisinä vuosina.

Syntyi outo tilanne, kun Saari ja hänen vaimonsa, psykiatri Pirkko Turpeinen-Saari syyttivät Paavo Haavikon omaishoitajana toiminutta Heikki Haavikkoa eristämisestä ja heitteillejätöstä. Jopa kiduttamisesta – "pakottamalla hänet riippuvaiseksi ahdistusta herättävän teknisen välineen, mikro[uuni]n käytöstä".

Puolin ja toisin tehdyt kantelut ja rikosilmoitukset ovat tuottaneet joukon syyttämättäjättämispäätöksiä, kaksi kirjaa ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston Turpeinen-Saarelle tänä vuonna antaman huomautuksen Haavikon potilastietojen julkaisemisesta.

Heikki Haavikko on nyt saanut aiheellisen puheenvuoronsa ja Pirkko Turpeinen-Saari on sittemmin toteuttanut vapauttamisen eetosta blogissaan, jossa tukee Krimin ja Itä-Ukrainan vapauttamista Kiovan neofasisti-nationalistijoukoilta.

Eiköhän runoilijan kuolema ole nyt käsitelty. Puuttuu runoilijan kunnollinen, kattava, lähdekriittinen elämäkerta.

Sitä odotellessa Paavo Haavikko – isä kannattaa kyllä lukea. Heikki Haavikko on ytimekäs kirjoittaja ja hän kertoo lämpimästi ja kiinnostavasti lapsuudestaan kahden kirjailijan perheessä.

Verrattoman hauska näkökulma syntyy Haavikoiden luona asuneen opiskelevan sukulaistytön kirjeistä, joissa hämmästellään 1960-luvun kulttuuripiirien salaisuuksia – "puolet ihmisistä on homoseksuaaleja, puolet hulluja".

Äidin, Marja-Liisa Vartion, kuolemaan Heikki Haavikko palaa usein. Uusperhe-elämän isän uuden puolison Ritva Haavikon luona hän kohtaa lakonisesti. "Lapsuuden hyvät muistot loppuivat."

Paavo Haavikon ura Otavan ja sen aikakauslehtien pelastajana on Suomen kirjallisuuden ja kustantamojen historiassa legendaarinen, mutta Heikki Haavikko muistuttaa, etteivät mestarin talousopit sitten päteneetkään hänen omassa kustantamossaan. Paavo Haavikon virhelaskelmien vuoksi se joutui välillä vakaviin vaikeuksiin. Hänellä oli tunne, että piti Art Housessa näyttää Otavalle, miten menestyskonsepteja luodaan.

Mutta ainahan oli metsä ja kiinteistöt. Paavo Haavikko keräili lapsuutensa koteja ja "kalusti huoneet menneellä ajalla silloin kun kaikki muut halusivat modernia kalustusta".

On jotenkin liikuttavaa, että kun isä sijoitti kasvavaan metsään, pojasta tuli intohimoinen retkeilijä ja soutaja.

Heikki Haavikko kertoo lämpimästi lapsuudestaan kirjailijaperheessä.
Heikki Haavikko kertoo lämpimästi lapsuudestaan kirjailijaperheessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat