Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taina Latvala kirjoittaa nuorten aikuisten arjesta osuvasti ja tarkkanäköisesti

Kirjailijan novelleissa tyynen pinnan alla väreilee

Kulttuuri
 
Taina Latvala
Taina Latvala
Arvio: kirjat
Taina Latvala: Ennen kuin kaikki muuttuu. Otava. 191 s.

Nuoria aikuisia kaupungissa, nuorten aikuisten arkisissa elämäntilanteissa: noin voisi tiivistää Taina Latvalan (s. 1982) neljännen teoksen, novellikokoelman Ennen kuin kaikki muuttuu. Arjen kohtausten pinta näyttää tyyneltä, mutta alla tunteet ovat isossa liikkeessä. Mennään kohti jotakin, tai jostakin pois, tunnetaan ihastusta, rakkautta, pakkomielteistä omistamisen halua, epävarmuutta, pelkoa. Kaipausta.

Muodoltaan Ennen kuin kaikki muuttuu on sukua Latvalan Arvostelukappale-esikoiselle. Myös nyt on käsillä novellikokoelma, joka lähestyy löyhärakenteista romaania.

Kertomusten puitteet ovat nekin tuttua Latvalaa. Aloittava ja lopettava kertomus ovat kokoelman kaihoisimmat: isän liian varhainen kuolema merkitsee molemmat. Alussa ollaan viimeisessä viattomuuden kesässä, lopussa vielä viattoman aikuisuuden alussa. Väliin piirtyvät sitten kohtaukset elämästä, joissa tuttuja kiintopisteitä löytyy Pohjanmaasta sanomalehtihommiin.

Ennen kuin kaikki muuttuu

Taina Latvala

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Novellit

Tutun oloinen on myös useimmin äänessä oleva kertoja, kirjailijanainen, itsensä tarkkailuun ja neuroottisuuteen taipuvainen.

Omaelämäkerralliset sävyt ovat läsnä nekin: Naamiohuveissa kertojan kirja pistää esiin kyläpaikan kirjahyllystä ja Ilta Tanyan kanssa -kertomuksessa vanhempi näyttelijä lausuu kertojan nimen jännittävästi, aivan kuin se "olisi ollut Tanya". Tällähän Latvala on leikkinyt ennenkin, Paljastuskirja-romaanissa päähenkilön nimeksi paljastuu Latvala.

Edelleen Latvala on osuva, horjahtamaton kirjoittaja, jolla on kykyä ja tarkkanäköisyyttä tehdä pienistä, näennäisen arkisista asioista merkitseviä.

Kaupan kassalla käydään mitätöntä sananvaihtoa, jossa on hurjat tunteet pelissä. Kotikutsuilla näytellään naamioiden takaa ahdistava sosiaalinen piirileikki ja kampaajalla käynyt nainen tuntee voivansa laittaa kaiken uusiksi, pystyvänsä mihin tahansa.

Kun tätä kaikkea yleisemmin suodatetaan koko oman (neuroottisen) minänsä voimalla maailmaa tarkastelevan kertojan kautta, tulee lukijan mieleen aika ajoin hyvinkin Anna-Leena Härkönen. Varsinkin, kun huumoriakin vakaviin hetkiin on piilotettu. Hauskuus on usein varsin lakonista, kuten Siwan kassaan ihastumisesta kertovassa Unelma-asiakkaassa:

"Johnnyn salaperäisyys kiehtoi minua, hän sanoi aina vain välttämättömän: kakskytneljäviiskyt tai kuustoista euroa kymmenen senttiä. Hänen sanavarastoonsa kuuluivat myös nämä: voit ottaa kortin, tarvitko kuitin, ole hyvä, kiitos hei, morjesta."

Keskellä kokoelmaa seisoo erilaisena suoran kafkamainen Kissan yksityisyys. Siinä viihdelehteen jutun kirjoittanut toimittaja joutuu vastaamaan absurdeihin syytteisiin haastateltavan kissan yksityisen loukkaamisesta.

Tyyliltään muista irrallisena kertomus tuntuu jäävän kokonaisuudessa tyhjän päälle, mutta sittenkin sen tunnelmat ovat sukua klassisia novellikauhusävyjä saaville kertomuksille kilpikonnapakkomielteestä, pariskunnan painajaismaisesta kesähuvittelusta sekä kateellisia ystäviään kestitsevästä kirjailijasta.

Pinnan alla ei todellakaan aina ole tyyntä saati aurinkoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat