Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakanoiden pelastaja hairahtaa

Lauri Mäkisen rikosromaani vie lähetystyöhön Ambomaalle sata vuotta sitten

Kulttuuri
 
Antti Majander   
Arvio: esikoiskirja
Lauri Mäkinen: Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset. Siltala. 438 s.
Laura Malmivaara
Lauri Mäkinen tuntee kirkkohistorian ja kirjoittaa vetävästi.
Lauri Mäkinen tuntee kirkkohistorian ja kirjoittaa vetävästi.

Ambomaalle lähdetään Helsingistä syksyllä 1886, pelastamaan pakanoita kristityiksi. Yksi nuorista ja uskossaan lujista papeista saa mukaansa myös kiireesti vihityn vaimon.

Tästä syntyy dekkari!

Se sisältää kaikkea: murhia, kiellettyä rakkautta, vilpitöntä uskoa niin taivaalliseen kuin maalliseenkin magiaan, laupeutta, kiivautta, siirtomaavaltaa ja –sotaa, halua ylittää kulttuurierot ja alistumista erilaisuuteen, iankaikkista muuttumattomuutta ja äkillistä maailman mullistusta.

Viimeksi mainittu tosin kantautuu hiekka-aavikon laidalle hitaanlaisesti, sillä kirjeposti saattaa välillä pitää parinkin vuoden tauon, ja siirtomaaherran lennätin saadaan kuntoon vasta romaanin viime metreillä vuonna 1924. Mitään lähellekään tällaista dekkaria tässä maassa ei ole koskaan aiemmin kirjoitettu.

Äkkiseltään voisi luulla, että sen tekijä on kirkonmiehiä. Vaan ei. Hän on helsinkiläinen yhteiskuntasuhteiden konsultti Lauri Mäkinen (s. 1971), joka on työskennellyt seurakuntien sijasta muun muassa kansainvälisessä tupakkayhtiössä Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Korkeakoulututkintoja Mäkisellä on kaksi: kansainvälisestä politiikasta ja kauppatieteistä.

Outolintu aikamme debytanttien joukossa tuntee hyvin kirkkohistoriallisen kuriositeetin sadan vuoden takaa ja kirjoittaa vallan vetävästi. Pastori Tobias Johanssonin kilvoitteluun ja kiusauksiin on hämmästyttävä helppo eläytyä, vaikka kirjan Matteuksen evankeliumia lainaava nimi Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset ei avaudu heti.

Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset

Lauri Mäkinen

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Juuri otsikon ilmentämästä kaksinaisuudesta romaanissa kumminkin on kysymys, myös pastorin itsensä kohdalla. Kun tarve vaatii, kuka tahansa kykenee mihin tahansa – ihonväristä, uskonnosta ja sukupuolesta riippumatta.

Saadakseen vanhat paikalliset perinteet romuttavalle oudolle kristilliselle opilleen uskottavuutta, valkoisten hengenmiesten pitää ensin tottua karuihin oloihin, vaeltaa tiettömät tiet, opetella kieliä, parantaa sairaita ja olla hyödyksi paikallisille hallitsijoille.

Kaunosieluisuuden sijasta tarvitaan lännenmiehen kykyä riuskaan toimintaan, aina ampumista myöten.

Kun vanha kappeli eräänä yönä palaa ja sen pihalta löytyy tuttu nainen puolikuolleena, kamppailu sielujen pelastamisesta heilahtaa taisteluksi eloonjäämisestä.

Luonnonvoimat piinaavat, ja rakkaus lukeutuu niihin. Vaan eivät niin pahasti kuin oma syyllisyydentunto.

Maailmanmitassa pappi yksityisetsivänä ei ole harvinaisuus. Yksin Clerical Detectives –nettisivu luettelee 320 kyseistä asetelmaa käyttänyttä kirjailijaa. Tunnetuin heistä lienee G. K. Chesterton (1874–1936), jonka Isä Brown–kirjoihin perustuva televisiosarja pyörii parhaillaan Suomessa.

Kolehtihaavillinen kolikoita vetoa, että pappi konnan tai vähintään lieron roolissa tuottaisi pidemmän listan. Täältäkin olisi tarjolla monen sortin kieroa henkeä Mika Waltarin Komisario Palmua potuttaneesta saarnaaja Mustapäästä Matti Yrjänä Joensuun Harjunpäätä hirvittäneeseen pahan pappiin.

Esikoiskirjailija Lauri Mäkisen pappi tekee paljon pyyteetöntä ja jopa sankarillista hyvää, mutta ei kuitenkaan kykene elämään ihanteidensa mukaisesti. Se ei kuitenkaan tee hänestä lieroa vaan ihmisen. Tyystin ristiriidaton heittäköön ensimmäisen kiven.

Vaikka Mäkinen kääntelee taitavasti juonta, hiukan osaa kyllä odottaa, että kertomuksen suuren opettajan on jossain vaiheessa saatava opetus oppilaaltaan. Sillä sanassa on sanottu, että lopussa viimeiset tulevat ensimmäiseksi.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoiskirjalle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat