Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobel-kirjailija Alice Munro on lopettanut kirjoittamisen, mutta onneksi hänen kaikkia teoksiaan ei ole suomennettu vielä

Alice Munrolta on käännetty vuonna 1990 julkaistu kokoelma

Kulttuuri
 
MV Photos
Vuonna 2013 Nobel-palkittu Alice Munro
Vuonna 2013 Nobel-palkittu Alice Munro Kuva: MV Photos
Arvio: kirjat
Alice Munro: Nuoruudenystävä (Friend of my youth). Suom. Kristiina Rikman. Tammi. 332 s.

Alice Munro ilmoitti pari vuotta sitten lopettavansa kirjoittamisen. Onneksi 83-vuotiaalta kanadalaiselta Nobel-voittajalta on vielä teoksia suomentamatta. Nyt ilmestyy vuonna 1990 julkaistu, kymmenen novellia sisältävä hieno Nuoruudenystävä.

Munron tuotantoon yhdistetään joskus sanapari domestic fiction, jonka voisi suomentaa perhefiktioksi tai kotifiktioksi. Munron kohdalla termi tarkoittaa sitä, että hän kuvaa tavallisten ihmisten tavallista elämää ja keskittyy erityisesti perhesuhteisiin. Nuoruudenystävän novelleissa on paljon puolisoita, vanhempia, lapsia ja sisaruksia.

Niissä on myös paljon vaatteita, huonekaluja ja taloja, usein pienissä viehättävissä luetteloissa. Luettelot tekevät novellien tunnelmasta arkisemman. Fyysiset asiat myös kytkevät henkilöitä ajan kulumiseen.

Nuoruudenystävä

Alice Munro

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Novellit

Nuoruudenystävän novellit kuvaavat toistuvasti sitä, miten menneisyys on muovannut ihmisiä, millainen ihmisten suhde on menneeseen ja miten he yrittävät käsitellä menneisyyttä.

Surumielisessä novellissa Oi, mitä auttaa Joan tarkkailee naapurin tytön uutta, reilusti vanhempaa poikaystävää:

"Heidän kävellessään miehen käsivarsi oli itse asiassa Matildan vyötärön alapuolella – hänen harallaan olevat sormensa lepäsivät turvallisesti tämän lonkkaluulla. Joanista näytti siltä että tuolla röyhkeällä, päättäväisellä kädellä oli jokin yhteys miehen synkeään ja uhmakkaaseen ilmeeseen."

Kohdassa yhdistyy fyysinen tarkkuus (sormet lonkkaluulla) psykologiseen tarkkuuteen (Joanin tulkinta, joka kertoo sekä Joanista että miehestä). Munro osaa olla älykäs ja elegantti kuvatessaan tavallisten asioiden ulkomuotoa.

Kohta kertoo sekä Joanista että Matildasta, ja kummankin tarinat ovat novellissa tärkeitä. Yhteistä Alice Munron novelleille on se, että niissä kulkee monta kiinnostavaa elämäntarinaa.

Näiden novellien juonet sisältävät toistuvasti uskottomuutta tai viittauksen uskottomuuteen, mutta uskottomuus ei ole novellien pääasia. Se voi olla dramaattinen käänne, mutta usein se jää tarinassa pieneen rooliin. Munro on vähemmän kiinnostunut uskottomuudesta itsestään kuin ihmisten reiteistä uskottomuuteen, mitä uskottomuus heistä paljastaa ja erityisesti siitä, miten uskottomuus muuttaa ihmisten elämää.

Esimerkiksi kauniissa novellissa Toisin itse sivusuhde saa olemattomasti tilaa, mutta sen syyt ja seuraukset sitäkin enemmän. Niminovellissa Nuoruudenystävä äidin kertoma tarina uskottomuudesta tuo esiin äidin ja tyttären erilaisuuden.

Munron novelleja on usein verrattu romaaneihin, ja Nuoruudenystävässä on tosiaan romaanien syvyyttä ja kompleksisuutta. Novellien kertoma tarina voi olla pituudeltaan kymmeniä vuosia ja sisältää monta ennakoimatonta juonenkäännettä. Henkilöhahmot ehtivät kasvaa moniulotteisiksi. Jotkut muutaman sivun takaumat tai muut episodit menisivät kirjan luvuista.

Luulen, että Munron novelleja voisi helposti pidentää taidokkaiksi ja tylsiksi 250-sivuisiksi ihmissuhderomaaneiksi.

Mutta koska Munro kirjoittaakin loistavia novelleja, tulokset ovat tiiviitä, rikkaita, joskus hengästyttävänkin rikkaita. Yhden Munron novellin lukeminen on voimakkaampi kokemus ja vaatii enemmän voimia kuin jos lukisi yhtä pitkän pätkän hyvää ihmissuhderomaania.

Munrolta on suomentamatta enää muutama teos.

Lukijoiden kannattaa kuitenkin lohduttautua sillä, että harvat romaanit kestävät uudelleenlukemista yhtä hyvin kuin Alice Munron anteliaat ja yllättävät novellit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat