Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sami Liuhto kirjoitti älykön juoppohullun päiväkirjan

Liuhdolta on tullut hiljattain kaksi romaania. Sotaanlähtö pilailee omaelämäkerrallisen kirjallisuuden kustannuksella, ja Viromaani kertoo epäonnistuneen yliopistotutkijan Viron-matkasta.

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Sami Liuhto: Sotaanlähtö. Ntamo.
236 s.
Sami Liuhto: Viromaani. Turbator.
136 s.
Sami Liuhto
Sami Liuhto

Turkulainen Sami Liuhto (s. 1972) on kirjoittanut lyhyessä ajassa valtavasti. Hän on julkaissut kolmessa vuodessa seitsemän teosta – ja kertonut, että tallessa on vielä monta julkaisematonta.

Julkaistuista teoksista neljä on romaaneja. Ne kaikki kuvaavat syrjäytyneitä miehiä, jotka syystä tai toisesta elävät joko erakkomaista tai alkoholinhuurteista elämää. Ja ne kaikki ovat läpeensä ironisia.

Romaaneista viimeisin, Sotaanlähtö, on minä-muotoinen taiteilijan omakuva. Se alkaa melko lailla siitä, kun kirjailija kertoo heräävänsä ahdistuneena ja loppuu melkeinpä siihen, että kirjailija pyyhkii takapuoltaan vessassa.

Kertoja väittää pokkana lukijalle, "ettei ole mitään kertojaa, kertojia, en viitsi selittää ettei seuraavia asioita ole oikeasti tapahtunut, sillä ne asiat ovat oikeasti tapahtuneet".

Sitten Liuhto laittaa päähenkilönsä tekemään kaikkea kliseistä: ryyppäämään, kertomaan epäonnistuneista seksikokemuksistaan, muistelemaan lapsuuttaan ja juomaan siihen päälle tölkkiolutta.

Ironia tuntuu osoittavan, kuinka turhanpäiväistä on kirjoittaa omaelämäkertoja, jos ne ovat lähinnä omahyväisiä ja iänikuisia valitelmia raskaasta elämästä.

"Joka tapauksessa minulle on ihme aina, kun joku nainen suostuu sukupuoliyhdyntään kanssani. Eivätkö he tosiaan tajua että olen aivan kamala ihminen?"

Sotaanlähtö, Viromaani

Sami Liuhto

Kustantaja: Ntamo, Turbator

Ilmestymisvuosi: 2015, 2014

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Ikään kuin omaelämäkerralliset teokset etenisivät surkuhupaisimmillaan tällaisessa rypemisessä.

Samalla Liuhto maustaa tarinaa vanhahtavilla tai kummallisilla sanaväännöksillä. Baari on "kittaamo" tai "juontila" kalenteri "ajantimo", kun taas tekstiviesti on "savumerkki", omenasiideri "omenaliedonne" ja internet "riippuvat puutarhat".

Toisaalta väännökset osoittavat Liuhdon kielikorvan tarkkuutta ja sanavaraston laajuutta ja toisaalta ovat esimerkki hänen venkoilevasta proosatyylistään.

Sotaanlähtö aloittaa jonkinsortin trilogian, mutta runnoo jo kättelyssä lukijansa tunnottomaksi. Se junnaa sivukaupalla päähenkilönsä mietteissä omasta seksuaalisesta kyvykkyydestään tai kaveripiirinsä ihmissuhdekiemuroista. Jos tämä on omaelämäkerrallisen kirjallisuuden parodiaa, se menee tahmaisuudessaan vielä pidemmälle.

Eikä tarinankuljetuksen tahmaisuus ole tietenkään koko totuus. Liuhdon parodian liikkeellepanevana voimana on keski-ikäisen miehen lakoninen murheellisuus. Mutta Liuhto ei alleviivaa sitä millään tavoin, vaan käyttää melankoliaa hienovaraisesti eli harvoin.

Tähän asti julkaistut Tusinaromaanit ovat kaikki surumielisiä kertomuksia. Tusinaromaanit ovat Liuhdon pari vuotta vireillä ollut hanke. Innoitus siihen tulee osittain runoilija Henriikka Tavin 12-projektista.

Siinä Tavi yritti kirjoittaa runokokoelman kuukaudessa vuoden ajan. Liuhdon Tusinaromaaneja on ilmestynyt nyt kolme, viimeisin, Viromaani viime lokakuussa. Siinä filosofian lisensiaatti Adolphus J. Oksa-Reikäsen tutkimukselta loppuu rahoitus, joten hän päättää poiketa tavoistaan, irrotella ja lähteä lomamatkalle Viroon.

Vaikka Viromaanissa lähtöä tehdään liki koko romaanin ajan, siinä alkavat Liuhdon Tusinaromaanit löytää paikkansa ylilyöntien ja nappiosumien, vitsailun ja vakavan välillä.

Sillä ripaus lisää vakavuutta saattaisi irrottaa naurun, johon jatkuva läskiksi lyöminen varmastikin tähtää. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat