Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runot ovat kuin kirjeitä pimeästä

Mikko Myllylahden runot käyvät synkän arvoituksen äärellä

Kulttuuri
 
Teemu Manninen
Arvio: kirjat
Mikko Myllylahti: Bensiiniä ja lunta. Savukeidas. 59 s.

En tahtoisi verrata Mikko Myllylahden (s. 1980) Bensiiniä ja lunta sitä edeltäneeseen Väylään, jonka mietteliäisyydestä ja vilpittömyydestä pidin paljon.

Bensiiniä ja lunta tuntuu vaikeammalta, enkä voi sanoa, että ymmärrän sitä. Kenties sen aihe on vaikeampi? Siinä missä Väylä oli valoisa kirja, nyt pimeys on läsnä kaikkialla, ja maatumisen mystiikka: metsänpeitosta, unen kidasta löytyvät aliset asiat.

Samoin väkivalta: "On lyötävä rikki kaikki rakennelmat, sanot", kirja alkaa. "Revin hiuksiasi, astun sisääsi ja puren sinuun jäljet. Valkoisella ihollasi kesäpilvet leijuvat."

Bensiiniä ja lunta

Mikko Myllylahti

Kustantaja: Savukeidas

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

Mitä Myllylahti yrittää kertoa? Mistä kumpuaa kauniin ja kauhean yhdistävä kuvasto, syntymän ja kuoleman, siemennesteen ja mätänemisen kuvasto, "haisevan raadon, hajoavan lihan" kuvasto?

Jos puhe on väkivaltaista, teksti pyrkii samaan: vaikka teos on suurimmalta osin proosarunoa, joka Väylässä kypsyi Myllylahden muotiksi, nyt asettelu repii puhetta rikki.

Tietenkin runoilija voi turhautua selittämään monimutkaista kokemustaan kekseliäällä kuvakielellä ja kyseenalaistaa rajustikin oman ilmaisunsa ehtoja.

Myllylahti ei kuitenkaan epäile taidettaan: hän luottaa välineeseensä ja on kohtelias mystikko, jonka väkivalta kohdistuu häneen itseensä.

Menetelmä yrittää uskoakseni kaivaa esiin jotain henkilökohtaista: puhuja on käynyt syvällä, ja kirjoittaa ikään kuin kirjeitä kokemastaan – lukijoille kenties, ehkä läheisilleen, lapsilleen.

Kirjehtivä puhe selittää, miten kuolema kohdataan, miksi "on päiviä ja todellisuuksia jotka murhaavat ja paloittelevat", "elämänkiertoa joka viiltelee ja kurittaa".

Ehkä tarkoitus on selittää Rainer Maria Rilken tavoin, että kuolema on elämän toinen puoli, ei vain sen päätös, vaan jotain aina läsnäolevaa.

Näin armahdetaan aineelliseksi kiertokuluksi pelkistynyt maailma, ja merkityksettömään tuskaan voi suhtautua: "Anna murheen olla. Sitä ei ole, ei tavoilla joilla kuvittelet."

Elämänoppaana teos on kuitenkin turhauttava: kun vastaus kuoleman arvoitukseen puetaan hämäryyksiin, on vaikea olla varma, erehdytäänkö vertauskuvaa pitämään selityksenä, innostutaan sadusta opetuksen sijaan.

Miksi "on kaksi voimaa: pimeys ja sen vastakohta, tuhoava energia joka loistaa"? Toisaalla tunnustetaan: "Ymmärrän että kirjeeni ovat vaillinaisia. En kyennyt olemaan rehellinen", koska "taide näyttää vain peilikuvan".

Silti, ainakin kirjoittajaa taide "opettaa kohtaamaan todellisuuden / sellaisena kuin se on", ja vaikka "se on / kauhistuttavaa", teoksen lopussa kuljetaan jo yhteyden tunnussa, puut värisevät hengityksessä, kun elämän kauneus ja julmuus on hyväksytty osaksi samaa kokonaisuutta.

Vaikka Bensiiniä ja lunta ei ole tekijänsä paras, se käy aiheensa äärellä tavalla, jonka tunnistaa. Samalla se todistaa, ettei vastaus voi olla sama kenellekään, koska kuolemamme tavoin sen täytyy olla salainen ja yksityinen: pimeään kätketty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat