Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bachin lumoissa – monia muita vastaan

John Gardiner ei tyydy Bachin palvontaan, vaan moukaroi myös aikalaissäveltäjät

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Johann Sebastian Bach eli vuosina 1685–1750.
Johann Sebastian Bach eli vuosina 1685–1750.
Arvio: kirjat
John Eliot Gardiner: Musiikkia taivaan holveissa. Johann Sebastian Bach – muotokuva (Music in the Castle of Heaven). Suom. Sampsa Laurinen. 647 s. Fuga. 40 e.

Kirjan avasi valtavin odotuksin, onhan brittikapellimestari John Eliot Gardiner aikamme merkittävimpiä musiikin historiallisten esitysperinteiden edustajia. Hänen levytyksensä Bachista Berlioziin ovat klassikkoja.

Esiintyvänä taiteilijana Gardiner katsoo Bachin kirkkoteoksia sisäpuolelta: tarkkailee, eläytyy ja tulkitsee. Siinä on Musiikkia taivaan holveissa -kirjan vahvuus ja heikkous.

Niin kauan kuin kirjaa lukee myötäkokien, voi ihailla Gardinerin katseen ja ymmärryksen syvyyttä, jolla hän paneutuu rakastamiensa teosten, Bachin kirkkokantaattien, passioiden ja h-molli-messun maailmoihin.

Musiikkia taivaan holveissa. Johann Sebastian Bach.

John Eliot Gardiner

Kustantaja: Fuga

Laji: Tietokirjat, Musiikki, elämäkerrat

Gardinerin ote on Bach-uskovaisen, joka saarnaa idolinsa suuruutta ja levittää ilosanomaansa protestantismin musiikillisista kulmakivistä.

Kunpa Gardiner olisi tyytynytkin vain Bachin palvontaan!

Musiikinhistorioitsijaksi hänestä ei ole kirjaa kannattelevan suurmieskultin, evolutionistisen lähtökohdan sekä musiikinhistorian aukollisen tuntemuksen ja välillä omatekoisen käsittämisen vuoksi. Sikäli lukukokemus on osin kiusallinen ja vastenmielinen.

Ei Bachin suuruus siitä ylenny, että painetaan muita säveltäjiä alas. Sikäli Gardiner jatkaa tylsällä tavalla vanhaa saksalaista Bach-kirjoittelua, jossa esimerkiksi G. P. Telemannin lyöminen oli yhtä tärkeää kuin Bachin ylistäminen.

Telemannin ala-arvoisen solvaamisen lisäksi Gardinerille kelpaavat sylkykupeiksi useimmat muutkin aikalaissäveltäjät. Näiden rusikoimisen sijaan olisi ollut tärkeämpää arvioida vaikutussuhteita ja muusikoiden verkostoitumista, jota myös Bach harrasti – Telemannia myöten. J. D. Zelenka sentään välttää Gardinerin huhmareen.

Gardiner on tarkoittanut kirjansa "Bachin maisemissa kanssamatkustajille". Kirjasta saa hengenravintoa eniten se, joka lukemisen ohella kuuntelee Bachin kantaatin päivässä ja seuraa samalla partituuria.

Kirja uponnee "asiantuntijoihin", joiden ei tarvitse päivittää musiikinhistorian tietouttaan. Suomentamisen kohteeksi olisikin saanut valikoitua yhtä hyvin Christoph Wolffin Bach-kirja (2000), jota Gardiner monissa kohdin mukailee.

Gardinerin pirtaan eivät sovi faktat, jotka kalvaisivat hänen Bach-uskoaan evankelisesti predestinoituna kantaattisäveltäjänä. Kuitenkin Bach halusi olla hovimuusikko, joka pyrki pois Leipzigista, kuten viimeistään kirje 28. 10. 1730 opiskelukaveri Georg Erdmannille osoittaa. Gardiner ei vahingossakaan siteeraa kirjeen tätä kohtaa!

Bachin tuotanto voisi koostua kymmenistä oopperoista, jos tilaisuus olisi antanut myöten. Gardinerin päähän ei mahdu, että Bach sävelsi viitisentoista dram(m)a per musicaa eli oopperaa, tosin yksinäytöksisinä. Kantaatit ja passiot voi toki nähdä "oopperoina".

Gardiner vähättelee systemaattisesti ja falskisti Bachin oopperayhteyksiä. Hän inhoaa jopa Bachin välttämiä pietistisiä runoilijoita.

Kirjan parasta antia ovat Bachin teostulkintojen ohella kuvaukset koulunuorison kurittomuudesta, leipzigiläisen kirkkokäyttäytymisen raadollisuuksista sekä Bachin tuiskean luonteen aiheuttamista sattumuksista.

Onneksi Sampsa Laurisen käännös on soljuvaa ja kekseliästä suomea, joka tarjoaa mieluisan lukukokemuksen. Joidenkin saksan- ja latinankielisten termien sekä englanninkielisten virkkeiden virheelliset käännökset eivät ratkaisevasti haittaa oivallista kokonaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat