Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runoilijan työ ei pääty koskaan

Lars Huldén pilailee vanhuuden kustannuksella, omansa ja muiden

Kulttuuri
 
Satu Koskimies
Pekka Elomaa
Lars Huldén kirjoittaa selkeää, kertovaa runokieltä.
Lars Huldén kirjoittaa selkeää, kertovaa runokieltä. Kuva: Pekka Elomaa
Arvio: kirjat
Lars Huldén: Yhä mennään eteenpäin (Kroppen sig framåt lutar). Suom. Pentti Saaritsa. Siltala. 129 s.

"Jos tietäisin kenelle puhun / olisi helpompi löytää sanat " – "minun täytyy osoittaa sanat itselleni, / joka ymmärtää äänettömätkin sanat ja osaa / sekä lukea että kirjoittaa."

Kun vaivihkaa lyöttäytyy puhujan kannoille ja lähtee hänen runonsa matkaan, saa huomata, että itselleen hiljainen mies todella puhelee. Poeetan kasvoilla karehtelee joskus huvittunut hymy. Ajoittain hän tuntuu tuhahtelevan kuin arvuuttelisi, tuliko runoon pihtien pitämää, selkenikö sanoma.

Tällaisena näen ja koen Lars Huldénin (s. 1926) kokoelman puhujan maisemassaan. Nimi Yhä mennään eteenpäin viittaa säkeeseen Huldénille ikiläheisen Bellmanin runosta, Fredmanin epistolasta numero 79 ("Hufvud på axeln hänger, / Kroppen sig framåt lutar. . ."). Runoa on kutsuttu Bellmanin testamentiksi.

Yhä mennään eteenpäin

Lars Huldén

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

Luopumisen ja luovuttamisen tunnelmia Huldéninkin runoissa aaltoaa. Vanha mies poikkeaa lapsuusmaisemaansa, verstaan valossa seisoo isä joka sanoo: "– No siinähän sinä olet."

Kuolleen läheisen kohtaaminen ikään kuin lyhentää aikaa "odotellessamme valkeaa kättä" tai saa aprikoimaan, onko nyt "viimeinen kesä – / yksi viimeisistäni tai / yksi myöhemmistäni joka tapauksessa – ".

Tapansa mukaan Huldén on yhä velmu humoristi, jopa kuolemasta puhuessaan: "Täten ilmoittaudun taivaan tanssikerhoon, / kun lattajaloista ja ylipainosta ei ole vaivaa enää. / Siellä me tanssimme kviksteppiä keveinä kuin varjot. . ."

Makaaberimpaa sävytystä yksinpuhelija antaa runolle todetessaan, että hän tanssii kuoleman kanssa niin kuin näki kiinalaisen nuorison tanssivan wienervalssia: ". . .ei koskaan pyörähdystä. / Ei vielä. / Kuolema ei koskaan lyö leikiksi."

Pilailu vanhuuden – oman ja toisten – kustannuksella saa juuri niin sopivat mitat, että lopulta lukija suo runolle palkinnoksi hymyn. Vaikka tuntisi itsensä peräti siipirikoksi varikseksi, yhä vain romantikkorunoilija uhmaa ikäänsä ja todistelee: "älä väsy rakastamasta. / Se joka rakastaa / elää. / Olla rakastamatta on olla / kuollut."

Huldénin lukijaystävällinen metodi on tässä: hän kirjoittaa selkeää, kertovaa runokieltä. Hän puhelee runoa, jota on hyvä kuunnella. Usein hän tuo runoon "toisen" eli antaa runominälle roolin ja antaa tälle haluamiaan ominaisuuksia ja pesee kätensä "minän" edesottamuksista, pakenee lukijan tulkintoja.

Hänen runojensa tunnuksia ovat hellävarainen ironia ja yllättävät, taianomaiset nytkäytykset, älyn villit mutta sivistyneet leikit.

Vuonna 2006 saatiin Huldénin runosatoa suomeksi viideltä vuosikymmeneltä, laitoksena nimeltä Erään marjamatkan seikkaperäinen kuvaus, suomennokset Pentti Saaritsan.

Kokoelmia Huldén on julkaissut yhä tämän jälkeenkin.

Hän jos joku siis tietää, mitä on olla runoilija! Tuoreesta kokoelmasta on nyt luettavissa kunniapoeetan ammatillisia mietteitä kokonainen osasto: Poetiikan perusasiat.

On tervehdyttävää lukea Huldénin aforistista työpäiväkirjaa elämän "marjamatkalta": pitkää historiaa eletystä ajasta runoilijana, ajatuksia kirjoittamisesta, runon synnystä, runoilijan julkisuuskuvasta, maineesta, runoilijan vanhenemisesta, katoavaisuudesta, runon omaehtoisuudesta ja sen välttämättömyydestä elämässä. Pärskäisyjä, itseruoskintaa, ironisia ohjeita, tunnustuksia.

Ohkaisiksi jääviä rivejäkin on joukossa, mutta perussanoma on selvä kuin pläkki: "Päivä jona olet kirjoittanut runon, / ihan kuinka lyhyen tahansa, / ei ole hukkaan heitetty päivä." Sille ihmislajille, joka elää sanan ja kirjoittamisen merkillisessä keskinäisessä yhteisyydessä ei tuossa ole mitään hämärää.

Huldén veisteleekin, että vaikka runoilija maan päällä kirosi kollegan vihassaan, silti "he tapasivat runoilijoiden taivaassa / ja olivat parhaat ystävät".

Runoilija kirjoitti hiekalle runon. Vaikka tuuli lakaisi sen pois, jossain se on silti jäljellä. Työ jatkuu. Kokoelma päättyy säkeisiin:

"Se vain oli jossain / aihelmana, kukaan ei tiedä missä. / Se on siellä edelleen. / Mene ja etsi se, Lasse pieni."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat