Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Proosarunoissa melkoinen osa kosmosta

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Veera Antsalo
Veera Antsalo
Arvio: kirjat
Veera Antsalo: Pölyn historia.
Teos. 79 s.

 

On jälleen syytä ottaa ensin parhaat palat. Veera Antsalon toisen proosarunokokoelman Pölyn historian samanniminen runosarja on väkevää tekstiä. Antsalo yksikertaisesti kertoo, missä kaikkialla pölyä esiintyy, eli tietenkin vähän kaikkialla. Samalla tulee kerrotuksi jotain siitä, missä sitä milloinkin esiintyy, vaikkapa teatterissa. Ja on tapahtunut yhtä sun toista, kun "pöly räjähti käsiin": sisällisotia, raivopäisiä titaaneja ja muita mullistuksia.

Tässä runossa Antsalon kaiken nielevä kiihdytystekniikka toimii mainiosti. Tietenkään kyse ei ole pölystä vaan lukijalle heitetystä arvoituksesta, aivoja aktivoivasta tehtävästä: mikä se oikein maailmaa loppujen lopuksi liikuttaa.

Pölyn historia

Veesa Antsalo

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

Antsalon runot keikauttavat syy-seuraussuhteita, tuovat yhteen ja törmäyttävät historiaa ja olioita.

Kokoelma on melkoinen sekoitus luontoa, kulttuuria ja maailmanhistoriaa. Runot ovat pieniä fantastisia kertomuksia, joissa riittää käänteitä ja yllätyksiä.

Ja tässä piilee myös kokoelman suurin ongelma. Antsalon esikoiskokoelmassa Sähkökatkon aikaan oli vielä joukko tiiviitä, keskitettyjä proosarunoja, mutta nyt toiminta liittyy toiseen liiankin mutkattomasta. Uusi kokoelma kurottaa laajalle eikä oikein osaa fokusoida mihinkään.

"Pienet eläimet aistivat maailman hidastettuna. Ajan laskun aikaan ne muovailevat avaruusaluksensa käsillä olevasta savesta. Niiden täytyy olla huomaamattomia, säyseitä, pitkäkaulaisia ja läpinäkyviä, näkymättömiä oikeastaan, ja täynnä salakäytäviä, lukemattomia ovia".

Tähän tyyliin viuhdotaan pitkin maailmanhistoriaa ja koko kosmosta. Vaihdetaan planeettaa, maisemaa ja koko aikakautta, mutta kun lukijana yritän tarttua johonkin, ote luiskahtaa saman tien toisaalle.

Onneksi jäljelle jää koko joukko hyviä kohtia. Läpi kokoelman esiintyy Keräilijäksi nimetty hahmo. Aina kun Antsalo malttaa hänen avullaan ankkuroida runonsa tiiviimmin aikaan ja paikkaan, runo tekee vaikutuksen:

"Kun hyvän matkaa oli kuljettu polveilevalla pimeällä kankaalla, kenkä petti alta ja nielaisi Kerääjän. Kengän alla oli rautakausi, ja rautakaudessa ihmiset kutoivat rautapitoja kuuman masuunin äärellä."

Silloin ei tarvitse turvautua muuten niin taajaan esiintyviin suuriin sanoihin kuin "maailma" ja "historia". Niiden varassa Pölyn historia yrittää haukata mahdollisimman suuren osan kaikkeutta sivuilleen. Vähempi riittää, kuten kirjan parhaat kohdat todistavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat