Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhani Känkäsen hauska romaani on hurmaava kertomus ystävyydestä

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Heini Lehväslaiho
Juhani Känkäsen romaani kommentoi kirja-alan vaikeuksia ja kirjailijantyön sairasta kamppailua.
Juhani Känkäsen romaani kommentoi kirja-alan vaikeuksia ja kirjailijantyön sairasta kamppailua. Kuva: Heini Lehväslaiho
Arvio: kirjat
Juhani Känkänen: Luppa ja Tattis. Teos. 302 s.

Juhani Känkäsen romaanit ovat Toivon mukaan -esikoisesta alkaen karanneet ihailtavasti määritelmiä. Kriitikot ovat yrittäneet tosissaan: vakavaa naurua, kirpeää satiiria, maagista realismia, mustaa komediaa ja ties mitä toden ja leikin hybridiä on tarjottu nimilapuiksi.

Kuinka siis kuvata uutuutta, jossa sika, koira, fasaani ja supi matkaavat Cadillac-avoautolla Forssaan kirjallisuuspalkintogaalaan?

Luppa ja Tattis on tietysti eläintarina, joka faabeleiden tapaan peilaa ihmisen maailmaa. Tyylilaji on tällä kertaa jotakin naivismin ja fantasian sekaista mutta tosielämän maustein, kuten aina tällä kirjailijalla.

Luppa ja Tattis

Juhani Känkänen

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Kuka?

Juhani Känkänen

 Syntynyt 1966 Forssassa, asuu Vantaalla.

 Opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa, työskennellyt graafisena suunnittelijana ja kuvittajana.

 Kirjoittanut neljä romaania ja Apo Apponen -lastenkirjoja.

 Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto esikoisteoksesta Toivon mukaan 2005.

Vapaus, vapauden esteet ja työ ovat Känkäsen romaanien isoja teemoja. Ihminen luontojaan tykkää tekemisestä, ajattelemisesta ja keksimisestä, mutta työelämäksi kutsutut rakenteet jäytävät innokkaintakin.

Luppa ja Tattis tuo työn alttarille epätyypillisten alojen duunareita. Luppa on koirahahmoinen franchise-yrittäjä, joka toimii personal trainerina. Tai toimisi, jos saisi asiakkaita ja selviäisi veloistaan riisto-organisaation rikollisille pomoille.

Ahdistunut, nöyryytetty kuntovalmentaja tapaa ylipainoisen vanhan ystävänsä menneiltä vuosilta. Tattis on entinen metsäalan toimija, nykyinen kirjallisuusbloggari, joka vetää lukupiiriä ja harrastaa vanhoja autoja.

Tattis on myös karju, siis miessika, mutta ei mitenkään kuvaannollisessa mielessä. Päinvastoin: laatukirjallisuutta rakastava harmaantunut possu on luontainen johtaja, romaanin viisas suunnannäyttäjä.

Tattiksen kirjallisuuspiiriin saapuu romaaneillaan tunnetuksi tullut Fasad, joka on nykykirjailijan ongelmilla rasitettu fasaani.

Kustannusala on kriisissä eivätkä kirjakaupat pidä vähälevikkistä kirjallisuutta valikoimissaan. Markkinointi on sysätty kirjailijalle, jolla ei ole myyntitaipumuksia saati halua esiintymiseen.

Romaani kommentoi taajaan kirja-alan vaikeuksia ja kirjailijantyön sairasta kamppailua.

Se rakentaa myös hilpeän litteräärin metatason, jonka koivuklapit ja sianhoito-oppaat avautuvat ainakin osalle lukijakuntaa.

Fasaani ei osaa päättää, haluaako julkisuutta vai ei, eli hän muistuttaa kaikkia – Tattiksen sanoin – hankalia kirjailijoita. Romaanin suuri Forssan matka -juoni ratkaisee pulman. Koppavan oloinen lintu kuljetetaan puoliväkisin avoautossa gaalaan noutamaan hänelle myönnettävää palkintoa.

Luppa liittyy seurueeseen paetakseen kovaotteisia rahanperijöitä, supikoira pyydetään mukaan, sillä hän on mekaanikko: vanhassa autossa on kaiken aikaa pientä laitettavaa.

Vaiheikas matka sisältää jännitystä, koomisia käänteitä ja mahtavia keskusteluja. Road-romaanin edetessä vahvistuu myös sen miehinen maailma. Urokset keskenään muodostavat homososiaalisen ryhmän jossa kaveria ei jätetä, se käy selväksi.

Kun luonteeltaan väistyvä Luppa istuu jylisevässä veekasissa korvat lepattaen, hän tuntee pitkästä aikaa olevansa vapaa. Vanhoissa eläintarinoissa on aina opetus, Juhani Känkäsen romaanissa niitä on monta.

Tässä tärkein: ystävyys – jopa rakkaus – täysin erilaisten eläinten kesken on avain maailmassa selviytymiseen. Tarvitaan vain tekniikkaa, taidetta, kuntoilua, järkeä ja tunnetta – ja kaikkiin ongelmiin keksitään ratkaisu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat