Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteisjännärissä pojat koettavat selvitä sokkelon hirviöistä

Kulttuuri
 
Vesa Sisättö
Ben Rothstein / handout
Labyrintti-elokuva tuli ensi-iltaan viime syksynä,
Labyrintti-elokuva tuli ensi-iltaan viime syksynä, Kuva: Ben Rothstein / handout
Arvio: nuortenkirjat
James Dashner: Maze Runner – Labyrintti (The Maze Runner). Suom. Jussi Korhonen. Basam Books. 405 s.

Joskus näinkin päin: alun perin 2007 ilmestyneeseen nuorten tieteisromaaniin perustuva elokuva Labyrintti tuli ensi-iltaan viime syksynä, ja suomennos saatiin nyt.

Se tempaisee mukavasti mukaansa. Päähenkilö, teini-ikäinen Thomas havahtuu siihen, että hänet kiskotaan erikoiselle aukiolle, jolla elää satametristen muurien keskellä kymmenien poikien yhteisö. Muurien aukot johtavat Labyrinttiin ja sulkeutuvat öisin. Silloin Labyrintti jää hirviöiden valtakunnaksi.

Kukaan pojista ei muista edellistä elämäänsä, ei edes ikäänsä. Pienoisyhteiskunnassa on oma työnjako ja omat säännöt. Vaikka Thomas on tulokas, hän tietää heti haluavansa Juoksijaksi eli kartoittamaan Labyrinttiä ja etsimään ulospääsyä.

Thomasin saapuminen aloittaa poikien maailmassa muutosten vyöryn. Vain muutamassa päivässä se mullistuu täysin.

Kuten usein arvoitusjuonisten romaanien kohdalla, teos pitää parhaiten otteessaan niin kauan kuin keskeinen arvoitus pysyy mysteerinä ja lukijan tiedonnälkää ruokitaan sopivin paloin.

Ainakin aikuinen lukija arvaa osan käänteistä ja ratkaisuista hiukan liian nopeasti, mutta koska kirja etenee sähäkästi, se ei juuri haittaa.

Romaania on verrattu William Goldingin Kärpästen herra -klassikkoon (1954). Vaikka myös Dashner käsittelee johtajuutta ja ryhmädynamiikkaa, Goldingin syvällisyyteen ja ihmisyyden luotaamiseen hän ei yllä. Seikkailujuoni vie voiton.

Labyrintin tarina jatkuu vielä kahdessa romaanissa, lisäksi Dashner on kirjoittanut sarjaan edeltäviä osia. Valkokankaallakin sitä nähdään lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat