Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä kirja pistää niin vihaksi, että tekee mieli lähteä repimään Kekkoselle vuoden 1978 vaaleissa annettu äänestyslippu

Kulttuuri
 
Erkki Raskinen
Paavo Väyrynen keskustan puoluekokouksessa Turussa kesäkuussa vuonna 1980.
Paavo Väyrynen keskustan puoluekokouksessa Turussa kesäkuussa vuonna 1980. Kuva: Erkki Raskinen
Arvio: kirjat
Jarmo Korhonen: Valtataistelu. Mauno Koivisto murskaa Suomen porvarit. Tammi. 624 s.

Työpöydällä on kaksi kirjaa, vanha, pehmeäkantinen ja ohut sekä upouusi, kovakantinen ja muhkean paksu.

Jarmo Korhosen kirja Valtataistelu kertoo laveasti 1970-luvun ja 1980-luvun alun politiikasta. Kirja perustuu arkistotyöhön ja dokumentointiin.

Intohimoinenkin poliittisen historian lukija väsyy välillä ja kyselee tuskastuneena, eikö kirja koskaan lopu.

Valtataistelu. Mauno Koivisto murskaa Suomen porvarit.

Jarmo Korhonen

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, historia, politiikka

Kuka?

Jarmo Korhonen

Jarmo Korhonen

 Syntynyt 1965 Joensuussa. Asuu Seinäjoella ja kirjoittaa väitöskirjaa Turun yliopistoon.

 Työskenteli Suomen keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajana 1994–2006. Keskustan puoluesihteerinä hän oli 2006–2010. Hän hävisi puoluekokouksen äänestyksessä nykyiselle puoluesihteerille Timo Laaniselle.

 Julkaisi viime syksynä kirjan Väyrysen valtakunta ja aikoo julkaista ensi syksynä kirjan Maan tapa.

Ei kirjaa silti malta jättää kesken. Presidentti Urho Kekkosen valtakauden loppuvuosien kuvaus on liian kiehtovaa lukemista. On vain jaksettava, ja onneksi raataja palkitaan pienillä historian herkuilla.

Korhonen on iältään liian nuori, jotta hän pystyisi antamaan aikalaiskuvausta. Tutkijana hän on vielä liian kokematon, jotta hän pystyisi kirjoittamaan viiltävää analyysiä.

Hänessä on kuitenkin yksi verraton ominaisuus. Korhonen on uuttera ja väsymätön, todellinen historiantutkimuksen lapiomies. Hän tomuttaa arkistoja ja ravistelee vanhoja paperikasoja, josko sieltä vielä jotain uutta löytyisi. Hän kerää ja jalostaa ansiokkaasti raaka-ainetta lähes valmiiksi tuotteeksi.

Kypsyttely jää vielä tekemättä, mutta hyvä näinkin.

Korhosen kirjan antama kuva Urho Kekkosen loppuvuosista on lohduton, masentava. Välillä pistää niin vihaksi, että tekee mieli lähteä Kansallisarkistoon, etsiä Kekkoselle vuoden 1978 presidentinvaaleissa annettu äänestyslippu ja repiä se.

Levätköön lippu arkistossa.

Kekkonen oli sentään aikakautensa ylivertainen valtiomies ja hänen ansionsa ovat suuret.

Presidentti sai kuitenkin liikaa valtaa eduskunnan ja hallituksen kustannuksella. Se menetteli niin kauan, kun viimeisen sanan sanoi Kekkonen eikä joku muu.

Ote rupesi 1970-luvun lopulla herpaantumaan. Korhosen laskelmien mukaan vuosi 1979 oli taitekohta: Kekkosen sairaudet verottivat voimia ja niin alkoi synkkä aika, loppuluisu.

Käyttämätön presidentin valtaa liukui presidentin lähipiirille. Valtapyramidi pysyi vielä pystyssä, vaikka pyramidin huipulla oli tyhjää.

Linnassa ei tapahtunut äkkinäistä palatsikaappausta, pikemminkin siellä tehtiin arkinen vallansiirto.

Korhonen nostaa kaksi miestä ylitse muiden: ulkoministeri Paavo Väyrysen ja presidentin kansliapäällikkö Juhani Perttusen. He ryhtyivät vaivihkaa käyttämään presidentin valtaa ja edistivät siinä sivussa omaa uraansa.

Kaksikon diplomityö oli Johannes Virolaisen syrjäyttäminen ja Väyrysen nousu keskustapuolueen puheenjohtajaksi kesällä 1980.

On etua tutkimukselle, että he olivat kynämiehiä. Ulkoministerin ja kansliapäällikön oli nimittäin pantava asiat paperille ja lähetettävä ne kirjeinä presidentille, koska Kekkonen ei pystynyt enää loppuvuosina muistamaan suullisia keskustelujaan.

Kirjassa julkaistaan näistä kirjeistä niin paljon otteita, että lukija saa ihan itse päätellä, mitä peliä pelattiin.

Lähipiri ei silti ollut monoliitti. Keijo Korhonen, ulkoministeriön alivaltiosihteeri, karsasti Väyrystä ja Perttusta.

Korhonen oli kainuulainen ja kekkoslainen mutta itsenäinen. Presidentin voimien hiipuessa Korhosen yritti pelastaa mitä pelastettavissa oli.

Hän keskittyi Kekkosen elämäntyön arvokkaimman osan, Suomen puolueettomuuspolitiikan, puolustamiseen.

Paljolti Korhosen ansiota oli, ettei yya-sopimuksesta ei tullut koko Suomen ulkopolitiikan perustaa, kuten suurlähettiläs Vladimir Stepanov vaati. Stepanov sai tyytyä siihen, että yya-sopimus oli idänsuhteiden perusta. Sekin oli paljon.

Kaiken takana vaikutti kamppailu Kekkosen seuraajasta. Kekkosen tukijoukko, keskustapuolueen sisäinen K-linja, oli hajalla. Vanha kaarti yritti ajaa Kekkosen seuraajaksi Ahti Karjalaista.

Väyrynen kannatti Karjalaista enää vain muodon vuoksi. Korhonen pystyy uskottavasti todistamaan, että Väyrysen todellinen tavoite oli nousta itse uudeksi kekkoseksi vuonna 1984, jolloin viidennen presidenttikauden piti päättyä.

Kekkoselta ehtyi voima syksyllä 1981, ja niin Väyryseltä loppui aika kesken. Toteutui Väyrysen pahin painajainen: Mauno Koivistosta tuli presidentti.

Korhonen kuvaa myös demarien sisäistä taistelua. Siitä ei ole julkaistu yhtä luotettavia ja herkullisia dokumentteja kuin keskustapuolueen kisasta.

Kalevi Sorsa olisi mielellään ryhtynyt Kekkosen seuraajaksi ja valmistautui siihen tehtävään. Suosio ei siihen riittänyt, ja Sorsa järjesti keväällä 1979 Koiviston pääministeriksi, jotta tämä pystyi kamppailemaan presidentin paikasta. Jos Koivisto olisi epäonnistunut, olisi tullut Sorsan vuoro. Ei tullut.

Muut puolueet olivat Kekkosen seuraajakamppailussa vain statisteja – jos ei oteta lukuun Neuvostoliiton kommunistista puoluetta, joka kaitsi kotikommunistien lisäksi myös muita Suomen puolueita.

KGB:n kenraali, Tehtaankadun ministerineuvos Viktor Vladimirov saa kirjassa paljon tilaa, ansioittensa mukaisesti. Vladimirovin pitäisi päästä Suomen kansallisbiografiaan, niin vahva hänen asemansa oli.

Palataan vielä niihin kahteen kirjaan, kovakantiseen, uuteen ja paksuun sekä siihen pehmeäkantiseen, vanhaan ja ohueen.

Olen pitänyt jo 33 vuotta tapanani vertailla uusien kirjojen tietoja klassikkoon, joka on aina käden ulottuvilla hyllyssäni.

Korhosen teoksella on ansionsa: kirja tarkentaa 1970- ja 1980-luvun politiikan yksityiskohtia. Uusi kirja ei silti onnistu järkyttämään, saati mullistamaan sitä käsitystä, joka syntyi noiden vuosien tapahtumista, kun luin syksyllä 1981 nimimerkki Lauantaiseuran pehmeäkantisen ja ohuen kirjan nimeltään Tamminiemen pesänjakajat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat