Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihail Šiškinin läpimurtoromaanin viehätys piilee vastuuttomuudessa

Kulttuuri
 
Tomi Huttunen  
Jarno Mela Lehtikuva
Mihail Šiškin
Mihail Šiškin Kuva: Jarno Mela Lehtikuva
Arvio: kirjat
Mihail Šiškin: Neidonhius (Venerin volos). Suom. Vappu Orlov. WSOY.
568 s.

Mihail Šiškinin Neidonhius on tuhlaavainen tyylien, maneerien ja tekstiainesten kollaasi. Romaani yhdistelee taiten klassista venäläisen kirjallisuuden perinnettä eurooppalaiseen moderniin.

Sveitsiläistynyt Šiškin asettuu itse tulkiksi näiden väliin, ja saman roolin hän on antanut romaaninsa sankarille. Tämän keitoksen avulla hän myös uudistaa venäläistä romaanitaidetta luomalla kirjallisuutta, joka on kokeellista mutta viihdyttävää ja historiallista mutta ajankohtaista.

Šiškin on prosaistina poikkeuksellinen venäläisessä nykykirjallisuudessa, jossa muotokokeilut on 2000-luvulla hylätty realismin uuden tulemisen tieltä. Šiškinin korostetun intertekstuaalinen romaani muistuttaa kuitenkin taannoisesta postmodernismista. Neidonhius leikkii kirjailijan elämäkerralla, kerronta on monitasoista ja sinkoilee aikakaudesta toiseen.

Neidonhius

Mihail Siskin

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Leikki ei ole kuitenkaan itsetarkoitus, sillä Šiškin pyrkii kokoamaan romaaninsa loputtomat erilaiset äänet yhteen, tai mieluummin kahteen – miehen ja naisen väliseen suhteeseen.

Romaanissa on kolme suhteellisen itsenäistä kertomusta, jotka vuorottelevat keskenään, tunkevat toistensa läpi ja kääriytyvät teoksen päähenkilönä toimivan tulkin ympärille. Dialogien varaan rakennettu kehyskertomus on hänen tarinansa. Se on omaelämäkerrallinen, sillä kirjailija on itse toiminut Sveitsiin pyrkivien maahanmuuttajien tulkkina.

Toinen kertomus on Roomaan keskittyvä kuvaus tulkin ja Isolden avioliitosta.

Kolmas kertomus liittyy myös tulkkiin, sillä hänen on tarkoitus kirjoittaa laulaja Isabella Jurjevan (1902–2000) elämäkerta. Šiškinin romaani sisältää tuon työn raakamateriaalia, Jurjevan päiväkirjaa ja kirjeenvaihtoa.

Jää vaikutelma, että kirja olisi luettava ainakin kolmeen kertaan eri kertomusta kulloinkin seuraten ja jopa muiden yli hyppien.

Kunkin kertomuksen sisällä on viihtyisää Šiškinin vapaan ja vastuuttoman kerronnan kuljetuksessa. Vastuuttoman siksi, että tekijä ei vie aloittamiaan tarinoita loppuun, vaikka romaanin nimikin viittaa kaiken yhteen kokoavaan saniaiseen.

Lähes kuusisataasivuisen teoksen haltuunotto kertalukemalla on raskasta, siksi tuhdiksi kokonaisuudeksi Šiškin on tekstinsä pakannut.

Artikkeliin liittyvät

Viihdyttävintä luettavaa on romaanin "huonoiten" kirjoitettu osuus eli Isabella Jurjevan päiväkirja. Tältä osin Šiškiniä on syytetty plagioinnista, sillä Jurjevaa käsittelevistä muistelmista on löydetty täysin vastaavia jaksoja.

Šiškin vapauttaa itsensä syytöksistä kertomalla kirjoittavansa "seuraavan ulottuvuuden proosaa", joka tässä tapauksessa imitoi kömpelöä muistelmakirjallisuutta. Hän ei peittele romaaninsa satoja lähteitä ja käyttää vieraita muistelmia, jos fiktion uskottavuus sitä vaatii. Tältäkin osin Šiškinin kerronta on vastuutonta, mutta nojaa mittavaan taustatutkimukseen.

Kulttuurihistorian näkökulmasta Jurjevan päiväkirja ja kirjeet ovat kiehtovia. Kyseessä on tyypillinen "inhimillinen dokumentti", joka kirjallisuuden genrenä oli 1910-luvun venäläisten naisten suosikki. Vallankumouksen jälkeen tunnustukselliset inhimilliset dokumentit olivat erityisen suosittuja venäläisessä emigranttikirjallisuudessa.

Neidonhiuksen maininnat Jurjevaa ympäröivistä näyttelijätähdistä ja varhaisimmista mykkäelokuvista tarjoavat mielihyvää sadan vuoden takaisista tapahtumista kiinnostuneille.

Vastuuttomuudessa piilee Neidonhiuksen viehätys. Lukunautinto on parhaimmillaan Šiškinin vapaasti rönsyilevän kerronnan lumoissa, historiallisten aikatasojen suruttomassa lomittumisessa, tunnistettavien ja arvoituksiksi jäävien viittauskohteiden juoksutuksessa.

Ei ole pakko löytää Šiškinin käyttämiä lähteitä, niitä on valtavasti. Jokainen tunnistaa tästä romaanista jotain aiemmin lukemaansa, oli se sitten Agatha Christie, Dostojevski, James Joyce, Orhan Pamuk, Tolstoi tai esipappi Avvakum.

Vastaavalla tavalla romaani tarjoaa löytämisen iloja myös Rooman-kävijöille, jotka voivat etsiä oman ikuisen kaupunkinsa lisäksi liki kymmenen vuotta asuneen Gogolin jalanjälkiä tulkin kertomuksesta.

Lähteistä ja niiden jäljittelystä on kyse myös siinä, kuinka tulkki ja Isolde toteavat kaikkialta Roomasta löytyvän vain patsaiden kopioita vailla alkuperäistä. Tulkki osoittautuu itsekin kadonneen originaalin kopioksi, Isolden kuolleen rakastetun Tristanin korvikkeeksi.

Isolden lähtökohtana on ollut kirjailija Šiškinin ensimmäinen vaimo.

On sanottu, että vuosi 2005 jää venäläisen kirjallisuuden historiaan vuotena, jolloin Neidonhius alkujaan ilmestyi.

Ainakin teos on käännetty vuonna 2015 loistavasti suomeksi. Vappu Orlovin kokemus, pieteetti, Šiškin-kääntäjän erikoiskoulutus sekä pettämätön kielitaju ovat mahdollistaneet sen, että suomennos on briljantin huomaamaton.

Suomentajan laatima selitysosa antaa painavan tuen lähteitä etsivälle lukijalle.

Kirjoittaja on venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat