Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostovakooja muistelee neuvostovastaisesti

Inkeriläinen Matti Putkinen koki Stalinin ajan kantapään kautta

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Arvio: kirjat
Matti Putkinen: Vanki, vakooja, sissi. Toim. Mikko Porvali. Atena. 343 s.

Useat Suomesta Neuvostoliittoon loikanneet ovat muistelleet kokemuksiaan, jos ovat päässeet sieltä pois. Inkeriläinen Matti Putkinen syntyi rajan takana ja joutui väkisinkin bolševistisen järjestelmän kouriin.

Hän ei loikannut Suomeen, vaan hyppäsi lentokoneesta Neuvostoliiton vakoilijana.

Muistelmansa Neuvostoliitosta Putkinen kirjoitti Ruotsissa 1953 ja kuoli siellä 2001. Nyt Mikko Porvali on toimittanut ne kirjaksi Vanki, vakooja, sissi.

Vanki, vakooja, sissi

Matti Putkinen (toim. Mikko Porvali)

Kustantaja: Atena

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Sotahistoria

Kirja on, 1970-luvun surullisenkuuluisaa leimasinta käyttäen, "neuvostovastainen". Ja syystä kyllä.

Putkinen selvisi vankiloista, kidutuksesta, työleireistä ja sodan kaaoksesta valppaudellaan ja huumorillaan. Hän muistelee jopa veijarityyliin, mutta samalla selviää ihmiskohtaloiden hirveys.

Jo pikkupoikana Matti kokee inkeriläisen yhteisön tuhon. Vajotaan kolhoosien ja vainojen hullunmyllyyn.

On tätä ennenkin kuvailtu, mutta Putkinen kertoo kaiken omien kantapäidensä kautta.

Ideologia jyräsi, ja Putkinen yrittää niellä kommunistiset opit kun opiskelee opettajaksi. Silti hänkin päätyy vangiksi, "kansanviholliseksi".

Kuulusteluissa hänen pitäisi tunnustaa toimineensa Suomen hyväksi vastavallankumouksellisessa järjestössä. Hän huudahtaa: "Mutta eihän tällaista ole koskaan ollut!"

Kuulustelija vastaa: "Ei. Mutta näin olisi voinut olla."

Lopulta Putkisen on pakko allekirjoittaa sepitetty tunnustus tai kuolla: "Kun kävelin takaisin selliin, minusta tuntuu kuin olisin kadottanut jotain, mitä olin pitänyt hyvin kallisarvoisena, korvaamattomana, ja mitä en saisi enää koskaan takaisin."

Siinä on nuoren miehen elämän käännekohta. Hän päättää lähteä Neuvostoliitosta, jos pääsee.

Vankeus päättyy, sota alkaa, mutta interrail pakkotyöleirien virrassa jatkuu. Yllätyksiä riittää. Nälkäänsä Putkinen syö muun muassa käärmeitä.

Me suomalais-ugrilaiset pääsemme tutustumaan etä- ja lähisukulaisiimme. Kama-joella Komien (syrjäänien) parissa Putkiselle näytetään Suomen talvisodasta saalistettu arvoesine, veitsi jossa lukee "Sorsakoski" ja joka ei ruostu.

Ihannemaahan loikanneita suomalaisia Putkinen opastaa 1930-luvulla. Suomessa on ollut kaikkea muuta enemmän, paitsi työtä. Amerikansuomalaiset tulevat, panevat toimeksi ja katoavat.

Putkinen joutuu puna-armeijan mukana miehittäjänä Viroon 1941. Venäläinen upseeri ärähtää virolaisista: "Tällä kansalla on ollut niin hyvä olla, että se on tullut hävyttömäksi."

Leningradin piirityksen Putkinen kokee kahteen otteeseen. Hän kuvaa 30 kilometrin karmean marssin Laatokan jäätietä ulos kaupungista.

Sittenkin hän ajattelee, että siviilit olisi voitu evakuoida jäitse, pienemmin kärsimyksin. Hän näkee myös julkisia joukkoteloituksia, joita puna-armeija järjesti.

Leningradin kokemusten kuvaus poikkeaa niistä pateettisista kohtalonsinfonioista, joita yleensä viljellään kirjallisuudessa.

Syyttään "kansanvihollisena" vangittu Putkinen pääsee vihdoin Neuvostoliitosta syksyllä 1942 valtion lentokonekyydillä, vakoilijaksi Suomeen. Neuvostomaahan hän poikkeaa vielä suomalaisen kaukopartion radistina.

Suomesta matka jatkui sodan jälkeen Ruotsiin, missä muistelmakirjoitus syntyi.

Putkinen kirjoitti Stalinin kuoleman jälkeen 1953:

"Venäjän maa on laaja ja rikas, mutta terveen järjen mukaista järjestystä siinä ei ole. Eikä tule olemaankaan niin kauan kuin eräiden harvojen miesten tahto on laki, tai oikeastaan ylempänä kuin mikään ihmisten kirjoittamat laki. Venäjä on despoottien, ulkokullattujen liehittelijöiden, hysteeristen fanaatikkojen, tahdottomien orjien ja viekkaiden varkaiden maa. On ollut – ja tulee aina olemaan."

Ennustaminen oli ainakin 1953 helppoa. Varsinkin tulevaisuuden ennustaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat