Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun vapaamielisyys voitti, kirjailija Milan Kunderalta katosi työmaa

Milan Kunderan kiintoisa romaani herättää kysymyksiä. Onko kirjailijan tarkoitus pilkata hyvinvoivia länsimaisia?

Kulttuuri
 
Teemu Manninen
AFP
Suomi ehti ensin. Englanniksi Milan Kunderan uusi teos ilmestyy vasta kesäkuussa.
Suomi ehti ensin. Englanniksi Milan Kunderan uusi teos ilmestyy vasta kesäkuussa. Kuva: AFP
Arvio: kirjat
Milan Kundera: Merkityksettömyyden ylistys (La fête de l'insignifiance). Suom. Ville Keynäs.Siltala. 127 s.

Milan Kunderan, 86, uusi romaani saatiin suomalaisille lukijoille ripeästi.

Sen sävyn kiteyttää Alain, yksi päähenkilöistä, joka pohtii paljasnapaisia tyttöjä: "Aivan kuin naisten viehätysvoima ei enää olisikaan keskittynyt sääriin, pakaroihin tai rintoihin, vaan tuohon pieneen pyöreään koloon keskellä vartaloa."

Vitsit, joiden tarkoitus on pilailla tosikoiden kustannuksella, onnistuvat vain, jos kertoja on arvioinut oikein ajan ja paikan ja kuulijakunnan.

Merkityksettömyyden ylistys

Milan Kundera

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Kuka?

Ikuinen Nobel-ehdokas

 Milan Kundera (s. 1929) on eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna eräs tärkeimmistä elävistä kirjailijoistamme.

 Silloisessa Tšekkoslovakiassa syntynyt siunattu humoristi muutti Ranskaan 1975, ja on itse sanonut ajattelevansa tuotantoaan osana ranskalaisen kirjallisuuden historiaa.

 Kunderan kuuluisin romaani on Olemisen sietämätön keveys (1984), jonka Philip Kaufman ohjasi elokuvaksi vuonna 1988.

 Tunnetaan kirjoista, joissa historia, fiktio ja essee yhdistyvät. Usein aiheena on kirjallisuus itse, kuten teoksessa Kuolemattomuus (1988).

 Kunderalle jokainen romaani on kuin ihmisyksilö, yhtä arvaamaton ja persoonallinen, ja koska yksilöitä ei voi yleistää periaatteiksi, totuus on Kunderalle näkökulma, ja henkilökohtainen edeltää poliittista.

 Esseessä Esirippu (Le Rideau, 2005) hän puolusti eurooppalaista romaania tämänkaltaisen yksilöllisyyden puolustajana.

Tekisi mieleni vitsailla: Kundera, eurooppalaisen ironian suurlähettiläs, joka viidenkymmenen vuoden ajan on hallinnut tuon taidon, ei nyt aivan onnistu, koska tuijottaa liikaa omaan napaansa.

Toisaalta, juuri siksi hän onnistuu! La fête de l'insignifiance, merkityksettömyyden tai oikeastaan pinnallisuuden ylistys: sitä tämä pienoisromaani, jossa pariisilainen miesporukka juhlii, höpöttää ja hengailee, todella on.

Teoksessa tapahtuu jopa vähemmän kuin yhdessäkään tekijänsä aiemmassa. Miehet etsivät kadulta, puistosta ja bileistä "hyväntuulisuuden" salaisuutta, koska ihmiset ovat nykyään liian vakavia.

Paljastuu, että hyvä tuuli löytyy ei-minkään hyväksymisestä olemisen perustaksi. Tässä Kundera muistuttaa Raamatun Saarnaajaa: kaikki on turhuutta, eikä ihmisellä ole muuta onnea kuin syödä ja juoda ja iloita.

Toisin uskovat – tekopyhät moralistit ja poliitikot – Kundera onkin aina haastanut usuttamalla romaanin ironisoivat keinot heidän ja heidän arvojensa kimppuun.

Itse hän on uskonut vain kirjallisuuteen, fiktion avaamiin mahdollisuuksiin, ja pilailuun välinpitämättömän tai julman todellisuuden kustannuksella.

Niin kauan kuin hän eli lähellä historian ydintä – niin kauan kuin sekä Lännessä että Idässä riitti uskoa suuriin kertomuksiin – asenne puri ja piti.

Kävi kuitenkin niin, että Kunderan edustama suhteellisuus, vapaamielisyys ja ironia voittivat, ja jäljelle jäi teknisen edistyksen taloudellisen tarkoitukseton "niin se vain on", alaston olemassaolo, jolla ei ole syvyyttä.

Siksi Kunderan ironia viiltää nyt aivan eri tavalla meitä planetaarisen tuhon maisemissa itseämme huvittavia historian lopun kansalaisia.

Sillä mitä tapahtuu, kun vanha rikas valkoinen mies, kaukana kaikesta ajankohtaisesta, ylistää yhdentekevyyttä? No, se tuntuu yhdentekevältä.

Kuten kertomus Stalinista, jota naurattaa, kun kenraali Kalinin ei pysty pidättämään pissaansa. Säälistä, vitsillä, hän nimeää filosofi Kantin kotikaupungin Königsbergin Kaliningradiksi tämän merkityksettömän miehen mukaan.

Miksi? Koska vakava Kant uskoi mieltemme ulkopuoliseen totuuteen, mutta vitsikäs Stalin uskoi maailmaan vahvojen tahtojen luomana – vaan, kun tarpeeksi aikaa kuluu, Stalinkin muuttuu vitsiksi, koska lopulta "merkityksettömyys on olemassaolon ydin"?

Vai siksi, että kirjailija osoittaa tässä keinoillaan miten ilmeisiä vastauksia historian suuriin kysymyksiin ei ole?

Niin, Kunderahan laittaa totuusteoriansa Stalinin suuhun kertojanäänensä välittämänä, mutta toisen hahmon kertomana, ja näin monimutkaistaa tulkinnat, tuo esiin nyanssit, niin kuin hänen oppeihinsa kuuluu.

Entä eräs romaanin hahmoista, ruma ja lyhyenläntä mies, joka sarjahurmaa naisia, koska ei kiinnitä itseensä huomiota?

Naiset – jotka nyt ovat vielä enemmän pelkkiä kohtuja tai kohteita kuin aiemmin Kunderan tuotannossa – heräävät hämillään: vietinkö yön juuri jonkun kanssa?

Muut miehet ihailevat, tietenkin, tätä "hurmuria", mutta deittiraiskausten aikakaudella juttu tuntuu oudolta.

Epäilen, että nuoremmalla, aiheelle aremmalla sukupolvella ei kerta kaikkiaan ole varaa pitää tällaista "paljaan pinnan" ihailua hauskana, oli se kuinka nyansoitua tahansa, ja siksi tuntuu, että Kundera on arvioinut väärin aikansa.

Vai onko niin, että Kunderan tarkoitus on nimenomaan pilkata niitä hyvinvoivia, kärsimykseltä varjeltuja, yhdentekeviä länsimaisia, jotka voivat joko ihailla moista tyyppiä tai närkästyä hänestä? Paljastaa, toisin sanoen, epäsuorasti, että "merkityksettömyys" käy elämän tarkoitukseksi vain joillekin meistä, eikä suinkaan kaikille?

Niin tai näin, Merkityksettömyyden ylistys tuntuu joko vihamieliseltä tai luovuttaneelta tavalla, joka on poikkeuksellista Kunderan tuotannossa. Ikään kuin teos pilailisi sen kustannuksella, mikä kirjailijassa itsessään on oman menneen aikansa edustajana mennyt pilalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat