Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syrjäytyminen auttoi albiinoa ässäkitaristia ymmärtämään mustan bluesin ydintä

Johnny Winter jää elämäkerrassaan yhä etäiseksi

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa  
Juha Metso
Kitaristi, laulaja ja lauluntekijä Johnny Winter esiintyi Tavastia-klubilla 8. syyskuuta 2011.
Kitaristi, laulaja ja lauluntekijä Johnny Winter esiintyi Tavastia-klubilla 8. syyskuuta 2011. Kuva: Juha Metso
Arvio: kirjat
Mary Lou Sullivan: Rankkaa menoa – Johnny Winterin villi ja vaarallinen elämä (Raisin' Cain – The Wild and Raucous Story of Johnny Winter). Suom. Jussi Niemi. Aviador Kustannus. 306 s.


Viime
kesänä kiertueellaan kuolleen Johnny Winterin hautakiveen on hakattu teksti, joka on todennäköisesti hänen aviovaimonsa viimeinen viesti eikä kaipaa suurempia selittelyjä: "My Love, My Life."

Yhtä hyvin teksti tiivistää Winterin oman antamuksellisen, elämän mittaisen omistautumisen.

Kitaristina, laulajana ja lauluntekijänä hänen musiikillisiin valintoihinsa vaikutti alusta alkaen rakkaus afroamerikkalaiseen bluesiin, jota hän soitti elääkseen yli viisikymmentä vuotta. Tai paremminkin eli, potenssiin kymmeneen.

Rankkaa menoa - Johnny Winterin villi ja vaarallinen elämä

Mary Lou Sullivan

Kustantaja: Aviador Kustannus

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Musiikki

Mary Lou Sullivanin kirjaaman Winterin (1944–2014) elämäkerran nimi Rankkaa menoa ei vaikuta lainkaan liioitellulta. Kirjaan kerättyjen kymmenien todistajalausuntojen perusteella meno oli ajoittain niin rankkaa, villiä ja vaarallista, että hän olisi voinut kuolla monta kertaa jo aikaisemmin.

Viisi vuotta sitten valmistunut alkuteos ei ole varsinainen musiikillinen elämäkerta. Laajaan haastatteluaineistoon perustuva kirja kertoo Winterista aika vähän kitaristina ja musiikintekijänä, vaikka yksityiskohtainen tarina etenee aikajärjestyksessä ja enimmäkseen levytysten rytmittämänä. Ja myös mokailujen ja sekoilujen.

Sullivanin ansioksi voi laskea silti sen, että hän on saanut pidättyväisenä ja vähäsanaisena pidetyn Winterin avautumaan ja ylipäätään muistelemaan menneitä – pitkän odottelun jälkeen. Sullivan ehdotti kirjaa Winterin vastahankaiselle managerille Teddy Slatusille ensimmäisen kerran jo 1985, mutta pääsi aloittamaan työn vasta 2003.

Elämäkerran suureksi konnaksi nousee loppupuolella Slatus, jonka väitetään pitäneen päihteiden heikentämää Winteria otteessaan väärällä lääkityksellä sekä lähes täydellisellä eristämisellä. Winter oli viimeiset vuosikymmenensä puolitehoinen, lopun nousua lukuun ottamatta. Miten siinä niin kävi?

Työteliäimpinä 1970-luvun vuosinaan Winter oli tekemisistään ilmeisesti hyvinkin tietoinen kitaristiässä, joka täytti kevyesti suuria konserttihalleja ja parhaimmillaan stadioneja.

Vastausta voi etsiä vaikka lapsuudesta ja nuoruudesta, joiden vaiheiden kertaamisessa Sullivan on parhaimmillaan, vaikka ei päädy psykologisointiin. Ehkä poikkeavuuden, ulkopuolisuuden ja hyväksymättömyyden kokemukset jättivät heikkonäköiseen Winteriin pysyvät jälkensä, sillä kiusattuna albiinona hän ei kuulunut mielestään koskaan mihinkään joukkoon.

Pienessä teksasilaisessa teollisuuskaupungissa syntynyt Winter oli pikkuveljensä Edgar Winterin tavoin liiankin valkoinen valkoiseksi ja pystyi siksi ymmärtämään ihonvärin takia järjestelmällisesti syrjittyjä mustia.

Johnny Winter herätti laajempaa huomiota 1969, jolloin sopimushuutokaupan voittanut merkittävä Columbia-yhtiö julkaisi pikavauhtia kaksi hänen studioalbumiaan Johnny Winterin ja Second Winterin.

Niitä edelsi kymmenen vuotta erilaisia yrityksiä sekä viitisentoista singleä ja yksi albumi. Winter ei ollut kansainvälisen uransa alussa – hän esiintyi Helsingin Kulttuuritalolla jo huhtikuussa 1970 – mikään tähdenlento, vaikka kirkkain loiste himmeni aika pian.

Musiikkitoimittaja Jussi Niemen sujuvan ja verevän puhekieliseksi suomentama Rankkaa menoa onkin kirja monista menetetyistä, kadotetuista mahdollisuuksista.

Etäiseksi edelleen jäävä Winter saattaisi olla silti eri mieltä, sillä hän halusi tulla muistetuksi "hyvänä bluesin soittajana". Ja siitä ei ole epäilystäkään.

Kirjan julkaisukonsertti Tavastia-klubilla (Urho Kekkosen katu 6) keskiviikkona klo 19. Iltaa varten kootussa orkesterissa ovat mm. Pepe Ahlqvist, Jo' Buddy, Ben Granfelt, Maria Hänninen, Esa Kuloniemi, Marjo Leinonen, Paleface ja Eero Raittinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat