Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalaisrunoilija luo tavalliseen ajatuksenjuoksuun äkkisyvänteitä

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Arvio: kirjat
Martin Glaz Serup: Kenttä (Marken). Suom. Esa Mäkijärvi ja Oscar Rossi. Savukeidas. 110 s.

Vain ensimmäinen sivu on hankala, muuten tanskalaisen Martin Glaz Serupin (s. 1978) runot etenevät sujuvasti. Vai ovatko nämä arkipäiväiset mietelmät ja mielteet runoja? Täytynee jälleen tyytyä ainoaan pätevään runouden määritelmään: runo on se, mikä runoksi ilmoitetaan.

Serup kirjoittaa lyhyitä ja pitkähköjä katkelmia ikään kuin tavallisen ihmisen elämästä, paitsi että tätä ihmistä kutsutaan "kentäksi" ja vielä "se"-pronominilla.

Alku on hankala, koska siinä kysytään: "Voiko kukaan olla kuin kenttä, voiko siihen samastua, sellaiseen paikkaan, kynnettyyn kenttään, outoon avoimeen tilaan, elimettömään ruumiiseen". Tietäväiset lukijat keksivät, että "elimetön ruumis" on filosofi Gillez Deleuzen keksimä käsite, ja kaikkea muuta kuin helposti määrittävä. Se viittaa muun muassa maahan (siis myös kenttään), tyhjään tilaan, jonka yli kulkee kaikenlaisia haluja.

Mutta filosofia sikseen. Runot ovat helposti luettavia, ja kyllä vain: kenttään on helppo samastua. Se miettii niitä näitä, mitä hyvinvointivaltiossa nyt vastaan tulee.

Koska Serup on perehtynyt muun muassa Pentti Saarikoskeen ja yhdysvaltalaiseen "language"-runouteen, on kiusaus tulkita kokoelmaa yhteiskunnallisesti. Serup selvästi luotaa kriittisesti tavanomaista kielenkäyttöä ja tavanomaisia ajatuskulkuja.

Kokoelman mittaan tämä jo vähän kliseinenkin lukutapa kuitenkin kyseenalaistuu. Kenttä kykenee muuhunkin kuin muutaman katkelman esittämään laiskaan tuumailuun. Sehän tekee ihan oikeita havaintoja vaikkapa television besserwissereiden ristiriitaisuuksista.

Ja pohtii tietysti itseään: "Kenttä pitää itseään herkkänä. Se panee merkille pieniä, hienovaraisia yksityiskohtia, värejä ja tuoksuja tunteita, ja toteaa ylpeänä tämän olevan sille luonteenomaista."

Monet kentän pohdiskeluista tulevat varmasti lähelle itse kunkin ajatuksenjuoksua. Sillä on päähänpiintymänsä, niin kuin kaikilla. Lisäksi kyse ei ole johdonmukaisesta persoonallisuudesta, pikemmin romaanihenkilön aihiolta ristiriitaisuuksineen.

Kentässä on yllätyskäänteitä ja äkkisyvänteitä. Niitä toivoin lisääkin. Ajatusten ja kielen rekisteriä olisi voinut laajentaa – ne taitavat sittenkin olla vähäsen latteita, jolloin Serup ottaa riskin olla itsekin paikoin vähän lattea. Muutama katkelma on osoittelevan. Serup selviytyy riskistä kuitenkin voittajana, vaikkakin kuoppien kautta.

Ja tietenkin pitää vielä kiittää suomentajia ja kustantajia, että niinkin eksoottiselta kielialueelta kuin tanskasta suomennetaan runoutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat