Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomipunkille kävi kuin fiftari-rockille ja hiphopille: se pirstaloitui kuppikunniksi

Aina kun punk on alkanut näyttää nuupahtaneelta, se on versonut itsestään jotain uutta ja tuoretta

Kulttuuri
 
Anni Koponen
Helsinkiläinen Pää kii on ollut suosituimpia kotimaisia punkbändejä tällä vuosikymmenellä.
Helsinkiläinen Pää kii on ollut suosituimpia kotimaisia punkbändejä tällä vuosikymmenellä. Kuva: Anni Koponen
Arvio: kirjat
Ville Similä ja Mervi Vuorela: Valtio vihaa sua – suomalainen punk ja hardcore 1985–2015. Like. 604 s.

Mikä yhdistää sokerista, hiivasta ja vedestä valmistettua kiljua sekä lähes militanttia nuorison raittiusliikettä?

Vastaus: punk.

Pertti Kurikan nimipäivien ansiosta sana punk lienee pyörinyt suomalaisten huulilla enemmän kuin koskaan sen jälkeen, kun Suomen viranomaiset estivät brittiyhtye Sex Pistolsin esiintymisen Helsingissä vuonna 1978.

Sittemmin asetelma on kääntynyt punkin eduksi. Tämän vuoden Euroviisuissa Pertti Kurikan nimipäivien puolesta liputtivat kaikki vauvoista vaareihin.

Valtio vihaa sua - suomalainen punk ja hardcore 1985-2015

Ville Similä, Mervi Vuorela

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, Musiikki, yhteiskunta

Poiminta

Kiljua kuuppaan

Miksi juuri karmean makuisesta kiljusta tuli punkkarien suosikkijuoma?

Ensisijaisesti siksi, että sen valmistaminen on lähes ilmaista. Kilju on myös ainoa alkoholijuoma, jonka valmistaminen tai nauttiminen ei tue valtiokoneistoa.

Jälkimmäisen syyn yhteys punkkareiden juomamieltymyksiin lienee sattumaa, vaikka se sopii punkin eetokseen kuin niitti nahkarotsiin.

Uunoturhapuromaisena sattumana se kuitenkin kertoo häilyvän ja pirstaloituneen punk-kulttuuriin pitkästä matkasta melkein enemmän kuin sata seitsemäntuumaista omakustannesingleä.

Osasta punkia on tullut nostalgiaa ja turvallista koko perheen viihdettä. Mutta onko hyväksytyksi tulemisesta punkille kulttuurina enemmän hyötyä vai haittaa?

Vastausta voi yrittää etsiä Ville Similän ja Mervi Vuorelan kirjasta Valtio vihaa sua – suomalainen punk ja hardcore 1985–2015.

Helsingin Sanomissa työskentelevän Similän ja vapaan toimittajan Vuorelan teos avaa alakulttuurin pitkän, noin kolmen vuosikymmenen mittaisen aikajänteen, jonka kuluessa punk on pirstaloitunut suhteellisen yhtenäisestä nuorisoalakulttuurista vaikeasti hahmotettavaksi mosaiikiksi.

Siitä versoo alalajien alalajeja, joiden edustajissa on nykypäivänä lähes kaikkia ikäryhmiä ja yhteiskuntaluokkia.

Punkille on käynyt samoin kuin fiftari-rockille ja raskaalle rockille ennen sitä ja hiphopille myöhemmin: yksi kattokäsite voi yhdistää kahta kadulla törmäävää ihmistä, vaikka näiden suosikkiyhtyeet ja pukeutumistyyli eroaisivat toisistaan tyystin.

Punkin kohdalla pirstaloitumisen pystyy paikantamaan jopa yhden ja saman alalajin, kuten hardcoren, sisällä.

Kaljupäistä, treenaavaa ja merkkihuppariin pukeutuvaa kovakuntoista straight-edge-hardcoresoittajaa ja niittitakissa laahustavaa alkoholisoitunutta ensimmäisen polven hardcore-punkkaria ei pinnalta katsottuna yhdistä mikään.

Paitsi todennäköisesti se, että molemmat kunnioittavat kovasti suomalaisen hardcorepunkin pioneeria ja maailmanlaajuista kulttimainetta nauttivaa torniolaista Terveet kädet -yhtyettä.

Valtio vihaa sua avaa pirstaloitumiskehitykseen väistämättä kuuluvat alakulttuurin sisäiset "kulttuurisodat" hersyvästi aikalaislausuntojen kautta.

Kun Suomessa oli 1990-luvun alkuhämärissä vasta tasan kaksi hardcoresta siinneen straight-edge-tyylin yhtyettä, turkulainen Today's Waste ja lahtelainen Sairaat mielet, nämä olivat tietenkin riidoissa keskenään siitä, kumpi edusti oikeaoppisemmin päihdevastaisuutta saarnannutta tyyliä.

Tuomas Niskakangas
Terveet kädet -yhtyettä arvostetaan kuppikunnasta riippumatta.
Terveet kädet -yhtyettä arvostetaan kuppikunnasta riippumatta.

Punkin sisäiset mikrokulttuurit olisivat usein voittaneet enemmän liittoutumalla, mutta koska punkin eetoksessa liittoutuminen mielletään kompromissiksi eli sielunsa myymiseksi, monet tekijöistä vetäytyivät mieluummin räksyttäviksi marttyyreiksi.

Räksyttämisen tärkeimmäksi foorumiksi muodostui vuonna 1989 perustettu Toinen vaihtoehto -lehti, jonka vuonna 2008 edesmenneen perustajan ja päätoimittajan Jani "Jantsa" Kärkkäisen panosta punkin sisäisen keskustelukulttuurin ylläpitäjänä ei voi liiaksi korostaa.

Fundamentalistien vastalaidalta ääneen pääsevät myös kaupallisen punkin ilmiöt kuten skeittipunk ja 1990-luvun alussa kukoistanut ramopunk. Jälkimmäisen tyylin menestynein yhtye oli helsinkiläinen Ne Luumäet.

Lisäksi käsitellään lahtelaisen Levy-yhtiö-nimisen levy-yhtiön ympärille 1990-luvulla kasvanut skene, josta valtavirran suomirockiin ponnistivat sellaiset yhtyeet kuin Apulanta, Tehosekoitin ja Karkkiautomaatti.

Jos punkin sisällä pirstaloituminen on usein koettu kuppikuntaeroja kärjistäneenä rasitteena, ulkopuoliselle lukijalle juuri tämä kehitys tekee punkista kiehtovan palapelin.

Pirstaloituminen on myös estänyt lajityyppiä vajoamasta nostalgian suohon.

Aina kun punk on alkanut näyttää ja maistua vanhalta juustolta, se on onnistunut versomaan itsestään jotain uutta ja tuoretta.

Näin Valtio vihaa sua tulee osoittaneeksi, että punkista puhuminen on Suomessa tarkoittanut tähän asti lähinnä punkin ensimmäisen aallon muistelemista.

Punkin 1970-luvun lopun pioneerivuodet on kerrattu puhki niin kirjoissa kuin dokumenteissa.

Similän ja Vuorelan kirjan vahvuus on sen pioneeriluonteessa: teos on ensimmäinen kunnon kartoitus siitä, mitä suomalaiselle punkille tapahtui sen jälkeen, kun se 1970- ja 1980-lukujen taitteen ensimmäisen hyökyaallon jälkeen katosi valtamedian luupista.

Tästä syystä Valtio vihaa sua myös lunastaa paikkansa suomalaisten kirjallisten rockumenttien kaanonissa, vaikka teosta hieman vaivaa sama lastentauti kuin lähes kaikkia perusteellisuuteen pyrkiviä genrehistoriikkeja.

Nippelitiedon ja erisnimien vyöry on niin valtava, että se tainnuttaa väistämättä alleen kaikki sellaiset lukijat, jotka eivät jo ole aihepiirissä sisällä.

Molemmilla kirjoittajilla on omakohtaista kokemusta punk-alakulttuurien sisältä, mutta kirjoittajanote on asiallisen ammattijournalistinen jopa siihen pisteeseen, että on lähes mahdotonta arvioida, mitkä luvut ovat kenenkin kynästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat