Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjastoapurahojen saajia puolet vähemmän, mutta summat nousivat

Linjauksella halutaan turvata työskentely pidemmäksi ajaksi

Kulttuuri
 
Johanna Venho on kirjastoapurahalautakunnan puheenjohtaja.
Johanna Venho on kirjastoapurahalautakunnan puheenjohtaja.

Kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahalautakunta on muuttanut linjaansa. Nyt tukea annetaan aiempaa harvemmalle, mutta suurempina summia.

"Isommat summat rauhoittavat työn tekemisen pidemmäksi ajaksi", lautakunnan uusi puheenjohtaja Johanna Venho tähdentää. "Pidempään eli 5–9 kuukautta kattavaan rahoitukseen sisältyy myös sosiaaliturva."

Fakta

Kirjastoapurahan saajat 2015

 Kirjailijoista suurimman apurahan eli 14 500 euroa saivat: Juhani Ahvenjärvi, Veera Antsalo, Taija Helminen, Laura Honkasalo, Jari Järvelä, Markku Karpio, Arto Kivimäki, JP Koskinen, Anna Krogerus, Marianna Kurtto, Roope Lipasti, Raisa Marjamäki, Jukka-Pekka Palviainen, Terhi Rannela, Heikki Reivilä, Katariina Romppainen, Antti Salminen, Aira Savisaari, Helena Sinervo, Johanna Sinisalo, Jarkko Tontti ja Maria Vuorio.

 Kääntäjien suurimmat summat eli 13 000 euroa saivat: Helene Bützow ja Sari Karhulahti.

 Tietokirjailijoiden maksimisumman eli 6 000 euroa saivat: Eeva-Kaisa Ahtiainen, Tommi Aitio, Heikki Jokinen, Maarit Korhonen, Lilly Korpiola, Lasse Laaksonen, Liisa Liimatainen, Marja Mustakallio, Katja Myllyviita, Rauli Partanen, Mikko Takala ja Kaisa Viitanen.

Tietoteosten kääntäjistä saman summan saivat Mari Janatuinen ja Miika Luoto.

Kaikkiaan apurahan sai 426 kirjailijaa tai kääntäjää, kun viime vuonna saajia oli noin 800.

"Linjaus käynnistyi jo edellisen puheenjohtajan Mervi Kantokorven aikana, ja nyt sitä saatiin vietyä pidemmälle", Venho sanoo.

Kaunokirjallisuuden alalla useampi kuin joka kolmas apurahan saaja sai vähintään 7 000 euroa, kun vuosi sitten sen suuruisen apurahan sai vain joka seitsemäs.

Kirjastoapurahoina jaetaan vuosittain 10 prosenttia kirjastojen edellisen vuoden hankintoihin kuluneesta rahasta. Nyt kaunokirjallisuudelle jaettiin 2 336 000 ja tietokirjallisuudelle 262 600 euroa. Kokonaissumma oli lähes 100 000 euroa pienempi kuin vuosi sitten.

Kirjojen lainausluvut eivät vaikuta siihen, miten paljon tekijä saa. Tuki on harkinnanvarainen.

"Tärkeää on, että myös aloittelevat kirjailijat pääsevät työskentelemään näillä rahoilla. Valtion vuosiapurahathan on korvamerkitty jo pidemmälle ehtineille kirjailijoille. Pystymme tukemaan aloittelevia kirjailijoita, joilla on kiinnostava työsuunnitelma."

Hyvässä työsuunnitelmassa kerrotaan "riittävän tarkasti tulevan teoksen sisällöstä".

Myös hakijoiden aikaisempi tuotanto ja ammatillisuus vaikuttavat lautakunnan päätökseen.

Kaunokirjallisuuden alan hakijoiden keski-ikä oli 51 vuotta. Apurahan saajat olivat keski-iältään 48-vuotiaita. Tietokirjallisuudessa hakijoiden keski-ikä oli 54 vuotta ja apurahan saaneiden 52 vuotta.

Kirjastoapurahalautakunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimistä.

Johanna Venhon lisäksi siihen kuuluvat Juha-Pekka Hotinen, Laura Lindstedt, Peter Mickwitz, Risto Niemi-Pynttäri, Tuula Kallioniemi, Jari Hanski, Lassi Saressalo ja Tarja Härkönen.

Apurahaa haki 1 165 henkilöä, joista kolme neljästä edusti kaunokirjallisuutta. Päällekkäisyyden vuoksi kirjastoapurahoja ei jaeta taiteilija-apurahojen tai taiteilijaeläkkeen saajille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat