Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Upea kuvakirja palauttaa uskon suomalaisen lasten­kirjallisuuden laatuun

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen
Koditon kulkuri ja sekarotuinen piski seikkailevat Tomi Kontion tarinassa, jonka Elina Warsta kuvitti.
Koditon kulkuri ja sekarotuinen piski seikkailevat Tomi Kontion tarinassa, jonka Elina Warsta kuvitti.
Arvio: lastenkirjat
Tomi Kontio: Koira nimeltään Kissa. Kuvitus Elina Warsta. Teos. 32 s.

Kyllä laskusuhdanteenkin aikana uskalletaan julkaista särmikästä ja kuvitustaiteen mitat täyttävää kuvakirjallisuutta, joka ei tarvitse ikärajoja tai muita laputuksia. Tähän valaa uskoa ainakin Tomi Kontion ja Elina Warstan Koira nimeltään Kissa.

Kaikki siinä – tarinan ja kuvien sävykäs yhteispeli sekä Warstan taitto – on kohdallaan. Lopputulos on rouhea, lukijaa ja kuvan katsojaa mukavalla tavalla haastava.

Kontion sydäntä riipaisevassa tarinassa isättömästä sekarotuisesta piskistä, jonka emokin hylkää, riittää kosolti ulokkeita vaikkapa monikulttuurisuuden, identiteetin tai sosiaalisen eriarvoisuuden työstämiseen.

Koira nimeltään Kissa

Tomi Kontio, Elina Warsta

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Lastenkirjat, Kuvakirjat, Kaunokirjat

Halutessaan kirjan voi lukea myös poliittisena kannanottona.

Monipuolinen kirjailija Kontio (s. 1966) ei osoittele saati saarnaa. Perustasollaan tässä tarinassa on kyse lastenkirjallisuudelle tyypillisestä itsenäistymisen kuvauksesta: sankari lähtee maailmalle, ja löytää paitsi itsensä myös elämän salaisuuden.

Kontion kieli on tutun lyyristä, mutta se sopii kirjaa ääneen lapselle lukevan aikuisen suuhun luontevasti, ilman tekotaiteellista sanamaalailun tuntua:

"Isä katosi, ennen kuin synnyin. Lähti omille teilleen, jatkoi seikkailuaan arktinen veri suonissaan virraten, revontulien levottomuus anturoissaan ja kaamosajan pitkä pimeys silmien takana."

Lieneekö Kontio saanut idean kotikulmiltaan Kontulasta kohdatessaan kodittoman kulkurin ja yhtä nukkavierun koiran?

Paikallisväriä löytyy sekä tekstissä että kuvituksessa Myllypurosta Jakomäkeen ja Punavuoresta Munkkiniemeen.

Warsta (s. 1979) on tuttu tekijä monista palkituista kirjankansistaan. Lapsille hän on kuvittanut aiemmin etupäässä runokokoelmia, mutta niissä tyyli on jäänyt usein vähän hengettömäksi.

Kontion tarina on innostanut Warstan rytmisesti hyvin vaihteleviin aukeamiin, joissa tekstille on löytynyt luontevat ja vaihtelevat taustat.

Kokonaisuus on harmoninen, mutta silti tarina ja kuvat ovat jatkuvassa dynaamisessa liikkeessä. Warsta koristelee kuvapintoja yksinkertaisilla viivojen tai muotojen ornamentiikalla. Kuvissa on vaihtuvia tunteita ja tunnelmia, joiden katsomisesta tulee ihmeen seesteinen olo.

Koira nimeltä Kissa tuo teemojensa ja viimeistelynsä puolesta mieleen liki 30 vuoden takaisen kuvakirjahelmen, Raija Siekkisen ja Hannu Tainan Herra Kuninkaan.

Se onkin tähän mennessä ainoa suomalainen kuvakirja, joka on yltänyt Bratislavan kuvitusbiennalessa pääpalkinnolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat